Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Aktuálny stav po renovácii v júni 2021 (foto Pali Timko)
Aktuálny stav po renovácii v júni 2021 (foto Pali Timko) Zatvoriť

Búda Zruby pod Tlstou horou

Prístup na liptovskú vetvu hrebeňa Veľkej Fatry väčšina turistov rieši z Ružomberka alebo Vlkolínca cez oblasť Maliného Brda. Oveľa menej sú navštevované končiny v okolí Tlstej (Krstej) hory nad Černovou. Práve tu sa nachádza niekoľko zrubov umožňujúcich úkryt či núdzový nocľah.

Poloha
Veľká Fatra, úpätie Tlstej hory
Nadmorská výška
905 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.07557 ° SŠ
dĺžka: 19.23450 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 osoby, spacák a karimatka nutné
Prevádzka
celoročne otvorená
Voda
prameň asi 900 m

Zruby (štále) v minulosti slúžili na uskladňovanie sena z priľahlých lúk. Zameriam sa na najzachovalejší z nich, ani to však nie je žiaden luxus, na aký sme zvyknutí z niektorých veľkofatranských salašov. Nachádza sa na rozsiahlej lúke Roveň na východnom úpätí Tlstej hory. Červená TZT prechádza priamo popri ňom a lomí sa tu v pravom uhle smerom na záverečné stúpanie na vrchol. Takže nedá sa minúť ani v takej hmle, aká vládla počas mojej tohoročnej návštevy.

Stavba má jednoduchú zrubovú konštrukciu z neotesanej smrekovej guľatiny. Špáry nie sú utesnené, takže vnútri si isto nanadýchate, ale aspoň zo severu je zvonku priložených niekoľko plechov. Pôvodne šindľová strecha je pokrytá prekrývajúcimi sa plátmi plechu a dažďu by mala v pohode odolať. Vchádza sa otvorom v štíte obrátenom ku kopcu. Uzatvára sa plechovými dverciami s pántmi na hornom okraji, v otvorenej polohe ich treba podoprieť palicou. Medveď ich asi nie je schopný otvoriť. Zvnútra je pristavený malý rebrík. Ďalšie otvory zrub nemá. Pôdorys má rozmery asi 3 x 2 metre, podlahu tvorí opäť guľatina pokrytá vrstvou sena a čiastočne plátom lepenky. Interiér je bez zariadenia.

Výdatný prameň sa nachádza vedľa červenej TZT počas prístupu od Ružomberka, asi 900 m od zrubu. Ďalšie "obývateľné" zruby sa nachádzajú jeden na okraji malej lúky asi 250 m smerom na Ružomberok (49.07730, 19.23619), druhý rovnako vzdialený, ale na opačnú stranu vo svahu Tlstej hory (49.07654, 19.23185). Oba sú zrubovej konštrukcie s otvorom v štíte (bez uzatvárania) a kapacitou po 2 osoby. Okolie je malebné, s prekrásnymi výhľadmi na Veľký Choč a Liptovskú kotlinu so Západnými Tatrami v pozadí.

Prístup

- červená z Ružomberka (časť Nová Černová), 2:00 h
- červená z Nižného Šiprúnskeho sedla, 1:30 h

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie