Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Kurz prvej pomoci

Výšľap na kopec, ktorý sa na pohľad zdá byť veľmi blízko, avšak každým krokom zisťujete, že je ďalej a ďalej. Úmorná dlhá cesta k cieľu, také sa zdalo uskutočnenie prvého kurzu prvej pomoci pre návštevníkov hiking.sk. Ale tak, ako po výstupe zistíte, že na kopci je nádherne, že ten výhľad stojí aj za horšie útrapy, ako ste prežili, tak isto aj kurz priniesol mnoho zaujímavých chvíľ, užitočných poznatkov a dôležitých informácií. Samozrejme, že sme sa v partii aj poriadne zabavili.

Historicky prvý kurz prvej pomoci organizovaný pre hiking.sk sa uskutočnil v dňoch 15 – 16.11.2008, v lokalite Bezovec. Prvý píšem preto, pretože predpokladám a očakávam pokračovanie kurzov (aj keď som bol v začiatkoch skeptický a nepredpokladal som, že by sa vôbec uskutočnil ten prvý). Diagnózu a anamnézu príprav a organizácie popisovať nebudem, stačí, keď si niekto prečíta fórum k prípravnému článku.

Deň prvý

15.11.2008 o 16:00 – 18:00 sme sa pozvoľna stretli v danej lokalite na „horskej“ chate. Poniektorí boli na túre už od skorého poobedia, iní prišli „túrou“ po vlastných. Zišla sa nie veľmi početná, ale zato silná a odborná zostava budúcich „zdravotníkov“. Po výdatnej večeri sme sa usalašili na chate, spoznali sme kamoša Adama (nie nafukovacieho, ale elektronického), ktorý sa nám počs dvoch dní neskutočne veľa krát zranil, horel, nedýchal, mal zástavy srdca, zlomeniny a podobné radostné zážitky. Človek by si povedal, že za dva dni sa toľko zranení ani nedá postíhať. Je to proste simulant. Premietli sme si kopec zaujímavých informácií, ako teoretických, tak aj praktické ukážky. Písať podrobne o všetkých informáciach by bolo na veľmi dlho, ale za spomenutie stojí video z operácie, ktoré nám ukázalo, ako vyzerá fibrilácia srdca a následná priama elektro defibrilácia. Po teoretickom úvode o základných informáciách čo, ako a kedy robiť (plus nie menej dôležité čo, ako a kedy NEROBIŤ), sme prešli na praktický nácvik nepriamej masáže srdca s dýchaním z pľúc do pľúc. Samozrejme, že sme boli horliví študenti, takže náš Adam si pripísal na účet zopár zlomených rebier a pri prudkých vdýchnutiach nám dal vedieť, že nás spätne obdaril zvratkami (aj to našťastie len simuloval).

Len ako informácia pre neprítomných – zlomené rebro NIE JE znakom dobrej masáže srdca, ako sa niekde tvrdí.

Po krátkom, dvaapolhodinovom úvodnom sedení sme Adama zabalili, doktorka šla spať a prítomní sa bavili pri popíjaní dezinfekčných roztokov. Samozrejme, že hlavná téma boli otvorené zlomeniny, otravy alkoholom a podobné zážitky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Deň druhý

16.11.2008 po málo výdatných raňajkách sme začali zostra preberať ďalšie materiály a vedmosti. Postupne sme prebrali všetky úrazy a život ohrozujúce stavy, s ktorými sa človek môže stretnúť - lavíny, omrzliny, popáleniny, infarkt, mozgová mŕtvica, epilepsia, vdýchnutie cudzieho predmetu, anafylaktický šok, zlomeniny, hyperglikémia alebo hypoglykemická kóma, uhryznutie zverou, tržné rany, vnútorné zranenie, šok, atď. Z praktických nácvikov sme vyskúšali zastavenie krvácania, Heimlichov manéver (používa sa pri vdýchnutí cudzieho telesa), stabilizovanú polohu, protišokové opatrenia atď. Vyskúšali sme si aj použitie defibrilátora pre laikov. Počas „študovania“ sme videli na fotkách pár popálenín, otvorené rany, kopu krvi a mnohé iné podobné chuťovky.

Po týchto informáciach sme vo dvojiciach nacvičovali rôzne situácie, ktoré môžu nastať, nutné úkony sme si nacvičili na kamarátoch, resuscitáciu (masáž srdca a dýchanie z pľúc do pľúc) sme cvičili už na Adamovi. Tentokrát to nebolo také ľahké. Kým včera sme si skúsili resuscitáciu „naľahko“ (Adam nastavený na 60-kilovú ženu – a resuscitácia 2 minúty), dnes sme mali Adama nastaveného na 100-kilového chlapa a resuscitovať sme museli 10 minút. Fyzicky to dá zabrať.

Záujemci si rovno mohli zakúpiť lekárničky rôznej veľkosti s rozdielnymi náplňami, ktoré poskytla spoločnosť Tatonka s 50% zľavou.

Chcel by som poďakovať všetkým prítomným za účasť, dobrú partiu a skvelú zábavu, pani doktorke Andrejčákovej, hiking.sk, a spoločnostiam Tatonka a Yaksteam za podporu.


Fotogaléria k článku

Najnovšie