Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Bunda Pinguin Cirrus

Značka Pinguin je na našom trhu známa najmä vďaka hardshell oblečeniu z materiálu Gelantos s veľmi priaznivým pomerom cena/výkon. Podobnú taktiku má táto česká firma aj pri iných odevoch. Počas uplynulých niekoľkých mesiacov som testoval univerzálnu softshell bundu Cirrus z materiálu Technosoft. Bude to podobný hit ako Parker?

Výrobca
Pinguin
Model
Cirrus
Typ
softshell bunda
Materiály
Technosoft, YKK
Vodný stĺpec
10000 mm
Priedušnosť
10 000 g/m2/24 hodin
Farebné kombinácie
tehlovočervená/šedá, svetlošedá/šedá, červená/šedá
Páči sa mi
hlavný zips s obojstranným rozopínaním, bohaté možnosti odvetrania, dobrý pomer cena/výkon
Nepáči sa mi
konštrukcia sťahovania goliera, rukávy mohli byť trochu dlhšie, absencia kapucne
Ostatné info
nemá podlepené švy = nie je vhodná do dažďa
Infocena
104.83 €
Hodnotenie
- cena: 8 z 10
- hmotnosť: 7 z 10
- dizajn: 7 z 10
- manipulácia: 7 z 10
- rozmery: 6 z 10
- materiály: 5 z 10
- údržba: 7 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 4 z 10
- multifunkčnosť: 5 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 64 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
elcon.sk$ret

Materiály

Cirrus je ušitý z materiálu Technosoft – ide o generický trojvrstvový lamitát bežného softshellového charakteru. Horná vrstva s jemnunkou ripstopovou štruktúrou je z polyesteru, nasleduje polyuretánová membrána v strede a zvnútra je mikrofleece taktiež z polyesteru. Vo vrchnej vrstve sú medzi polyesterovými vláknami pridané spandexové vlákna (elastan), ktoré dávajú bunde strečové vlastnosti. Podľa informácií z webu tento materiál zvládne 10.000mm vodného stĺpca, "udýcha" 10.000g vodnej pary na meter štvorcový za 24 hodín a je vetruodolný – tieto parametre má vďaka polyuretánovej membráne. Ako väčšina softshell búnd, ani táto nemá podlepené švy a preto sa do silnejšieho dažďa nehodí. Mrholenie alebo slabšiu prehánku však zvládne bezproblémovo.

Všetky zispy sú osvedčené YKK, hlavný má navyše možnosť rozopínania aj zospodu. Plastové zdrhovadlá elastických šnúrok na páse a golieru sú bezmenné.

Dizajn a vyhotovenie

Dizajn Cirrusu možno označiť za striedmejší, strih za menej technický a skôr rovný. Vďaka tomu ide o univerzálnu bundu na celoročné nosenie do prírody, či do mesta. Konkrétne použitie závisí od vonkajšej teploty, aktivity a preferencie používateľa. Nedajte sa zmiasť šedými plochami – nejde o vystužené miesta, iba o dizajnový prvok, látka je rovnaká.

Bunda má tri vrecká – dve v dolnej časti a jedno náprsné. Aby veci nevypadávali ani pri otvorenom vrecku, sú o niekoľko centimetrov hlbšie od dolného okraja zipsu. Tento presah je dostatočný, hoci ak by bol väčší, bolo by to plus. V silnom vetre vrecká neposlúžia pre úkryt rúk – vďaka sieťovine, z ktorej je ich vnútro, sa chlad rýchlo dostáva k telu. Pri väčšej aeróbnej aktivite však vďaka tejto konštrukcii získavame ďalšie vetracie otvory.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V podpaží sa nachádza dlhý zips pre odvetrávanie. Má dvoch jazdcov a tak sa dá prispôsobiť presne podľa potrieb. Celý otvor je podšitý sieťovinou a preto je jeho otváranie obmedzené na cca 4cm. Rukávy sú ukončené zaťahovacou manžetou so suchým zipsom, ktorý si treba pritiahnuť pri každom oblečení bundy, inak rukáv v spodnej časti nesedí príliš dobre. Rukávy by taktiež mohli byť o pár centimetrov dlhšie, chudí dlháni sú v outdoore pomerne častí a tak by takáto bunda nemusela byť strihaná čisto konfekčne.

Golier je dostatočne vysoký, čo oceňujem. Menej sa mi už však páči, že je pomerne široký a tak neprihlieha ku krku. Treba ho sťahovať elastickou gumičkou, ktorá je však trochu nešťastne vedená mimo látku (viď obrázok 7) a tak sa ani po zatiahnutí nedosiahne želaný efekt (viď obrázok 6). Tento problém možno zmierniť nosením vhodnej šatky.

Vyhotovenie bundy je dobrej úrovni. Nikde netrčia nitky, švy sú vedené presne a nevybiehajú príliš k okraju látky. Chod všetkých zipsov je bezproblémový a vďaka plastovým úchopom na šnúrkach sa s nimi dobre manipuluje aj v rukaviciach.

Dojmy z používania

Počas niekoľkomesačného pravidelného nosenia som bol s bundou spokojný. Najprv som si však musel zvyknúť na trochu nešťastnú konštrukciu goliera. Šatkou BUFF som však obmedzil negatívne dopady. Cirrus sa osvedčila v meste, najmä počas sychravej jesene – bolo však treba zvnútra zatepliť mikrofleesom, prípadne dlhorukávovým termom. Pri túrach sa mi páčili bohaté možnosti odvetrania a strečový materiál, vďaka ktorému ma bunda neobmedzovala v pohybe. Celkový technický výkon, najmä s ohľadom na priedušnosť, sa však top materiálom nevyrovnal. Cirrus však takéto ambície ani nemá, preto to za negatívum nepovažujem.

Záver

Bunda Pinguin Cirrus je dobrá univerzálna softshell bunda pre použitie v prírode aj v meste. Svojim dizajnom neuchváti ani neurazí. Výrobcovi sa podľa môjho názoru podarilo dosiahnuť dobrý mix ceny a výkonu. Hitom ako Parker však pravdepodobne nebude, pretože aj v tejto cenovej kategórii sa nájde viacero agilných konkurentov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie