Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Živé chodníky 2009

Nadácia Ekopolis v spolupráci so spoločnosťou Toyota Motor Slovakia vyhlásila druhý ročník Grantového projektu Živé chodníky na rok 2009. Program je zameraný na obnovu a vylepšovanie turistických značených chodníkov a turistickej infraštruktúry v národných parkoch Slovenska.

Zmeny oproti prvému ročníku

Zatiaľ čo v roku 2008 sa o grant mohli uchádzať len projekty v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier, v roku 2009 sa územná pôsobnosť rozširuje na všetky národné parky na území Slovenska. Zvýšila sa aj suma, ktorú Toyota poskytne - z 549 000 Sk na 900 000 Sk.

Zvýšila sa aj maximálna výška grantu zo 110 na 180 tisíc korún. O podporu sa môžu uchádzať mimovládne neziskové organizácie a neformálne skupiny občanov. Uzávierka prijímania žiadostí je 30. januára 2009. Žiadosti bude posudzovať odborná grantová komisia zložená z odborníkov v oblasti udržateľného rozvoja, turizmu a dobrovoľníctva. Víťazné nápady by mali byť zrealizované do konca októbra 2009.

Čo sa zrealizovalo tento rok

Stará cesta v Žiarskej doline, ktorá smeruje k Žiarskej chate, sa preznačuje na modro značený náučný chodník. Na chodníku bude umiestnených päť informačných tabúľ, niekoľko odpočívadiel a lavičiek, chodník bude prečistený a opravený. Chodník v Žiarskej doline bude dokončený na jar 2009.

Ostatné projekty sa dokončili v pôvodnom termíne v roku 2008. V Monkovej doline sa vynovil náučný chodník (viac o projekte tu), v Hiadeľskom sedle je vybudovaný prístrešok na núdzové prenocovanie, ohnisko, suché WC. Zároveň sa obnovili tri studničky, turistické chodníky sa spriechodnili a vyčistili od popadaných stromov, urobili sa terénne úpravy chodníka na Kozí chrbát, obnovili sa prvky turistického značenia a postavil informačný panel (viac o projekte tu).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na 19 km dlhom turistickom chodníku Nižná Boca - sedlo Črchľa - Rovná hoľa - Bocianske sedlo - Vyšná Boca sa obnovilo značenie v podobe nových smerových tabuliek a maľovaných značiek. Pri nástupoch na turistický chodník v Nižnej a Vyšnej Boci sú osadené informačné tabule s turistickou mapou. Ďalej sa vybudovali dva nové turistické prístrešky v sedle Črchľa a v Bocianskom sedle.
Hotový je aj nenápadný, ale užitočný projekt v Demänovskej doline a v Bacúšskom sedle - (z Demänovskej doliny na Krakovu hoľu a z Vyšnej Boce do Bacúšskeho sedla boli prečistené chodníky po víchrici a obnovilo sa na nich značenie).

Viac o programe Živé chodníky sa dočítate tu.

Titulná fotografia: Prístrešok v Hiadeľskom sedle, Jozef Melek

Fotogaléria k článku

Najnovšie