Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Salaš Krátka

Pohorie Veľká Fatra je azda viac ako ktorékoľvek iné pohorie na Slovensku známe svojimi „alternatívnymi“ možnosti prespania počas jej návštevy. Niektoré objekty sú turistom plne prístupné počas celej sezóny, tie ďalšie len počas zimných mesiacov v dobe, kedy sa v týchto oblastiach neprevádzkuje pastva oviec. Jedným z tých turistom dostupných počas celého roka je aj salaš Krátka.

Poloha
Veľká Fatra - JV rebro Ploskej
Nadmorská výška
1170 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.91888 ° SŠ
dĺžka: 19.1376 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 - 15 osôb
Prevádzka
celoročne, bez hospodára
Voda
N48.92293 E19.13672
Spojenie
po žltej z Vyšnej Revúce, z Magur neznačeným chodníkom na rebro Krátkej
Dalšie info
subjektívne najkomfortnejší salaš vo VF

Poloha a prístup

Salaš či skôr objekt slúžiaci návštevníkom, nakoľko ako salaš sa už nevyužíva, stojí na jednom z JV rebier vybiehajúcich z Ploskej menom Krátka vo výške 1170 m n. m. Rebro Krátka spolu s popisovaným objektom je možné dobre vidieť z rebra Magúr počas výstupu žlto značeným chodníkom z Vyšnej Revúcej do sedla Ploskej.
Ako už bolo naznačené, prístup k objektu je zo žlto značeného turistického chodníka vedúceho z Vyšnej Revúcej. Po minutí kóty Mogury sa po pár metroch dostaneme na úsek takmer bez stúpania (rebro Magury), na ktorom je už z diaľky pred nami možno vidieť dva objekty patriace salašu Magúr.
Pred prudším stúpaním tesne pod salašom Magury sa odpojíme smerom doľava a po vrstevnici žľabom okolo zdroja vody sa dostaneme vychodeným chodníkom na trávnaté rebro a z neho miernym klesaním okolo polorozpadnutého objektu až takmer na koniec rebra, kde sa spoza stromov začne objavovať strecha bývalého salaša.

Popis objektu

Objekt tvorí drevená stavba so strechou pokrytou plechom a s rozmermi cca 9 x 5m. Základ salaša je architektonicky riešený rovnako, ako neďaleký salaš Magury. To, čím sa od neho odlišuje, je nedávno postavená prístavba. Vchod do objektu je riešený cez spomínanú novú prístavbu, na ktorej sú počas zimy okná clonené pomocou kartónov a neuzamykateľné dvere. Prístavba je bez podlahy s jedným stolíkom a lavičkami z polien po každej strane. Samotný salaš má dve izby. Jedna slúži na nocľah so štyrmi poschodovými posteľami, nástenným zrkadlom a jedným zamrežovaným oknom s výhľadom na Magury a Čierny kameň. Druhá izba, bližšia ku vchodu, je vybavená dvoma posteľami, stolíkom, pieckou, poličkami a drezom s nefunkčným umývadlom. Piecka je funkčná, no najskôr musí chytiť ťah aby nedymila. Z tejto miestnosti je cez okno orientované na V s výhľad na celé rebro Magúr spolu s hrebeňom Nízkych Tatier a dominantnou rázsochou Veľkej Chohule až po Chabenec. Druhé okienko v miestnosti je orientované do prístavby.

Podlaha je drevená, okolo piecky s kachličkami. Medzi oboma izbami je namiesto dverí použitý záves.
Celkovo je kapacita objektu 10 miest na spanie na posteliach s matracmi, no v núdzi sa na zemi a v prístavbe vyspia bez problémov ďalší piati.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hneď vedľa salaša je jeden menší objekt, v minulosti slúžiaci ako udiareň. Je prístupný, no vzhľadom na neporiadok v ňom a aj vzhľadom na dostatočnú kapacitu hlavného objektu by som ho používal na prenocovanie naozaj vo veľkej núdzi.
WC v podobe pomerne luxusnej kadibúdky je cca 15m od salaša medzi stromami. Osobne považujem tento bývalý salaš za azda najluxusnejší spomedzi všetkých nachádzajúcich sa vo Veľkej Fatre.

Voda a okolie

Zdroj vody je situovaný pri chodníku vedúcom z rebra Magúr na rebro Krátkej, na okraji väčšej lúky (viď súradnice).
Od samotného objektu je veľmi pekný pohľad na samotný Čierny kameň a pár metrov od neho aj na hlavný veľkofatranský hrebeň. Ako na dlani máme Nízke Tatry, skupinu Zvolena a Novej hole.

Fotogaléria k článku

Najnovšie