Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Túra Prechádzka Čachtickými Karpatami

V archíve hikingu už opis veľmi podobnej túry figuruje, len informácie v ňom sú už trochu neaktuálne. Navyše som vo fóre natrafil na príspevok, ktorý by uvítal aj opis túry z iného ako zimného obdobia. Vzhľadom k tomu, že oblasť navštevujem pomerne často, rozhodol som sa, že sem o nej pár riadkov napíšem.

Vzdialenosť
10,6 km
Prevýšenie
+465 m stúpanie, -448 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 01.10.2008
Pohoria
Čachtické Karpaty
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 484 m n. m.
  • Najnižší bod: 203 m n. m.
Voda
treba vlastnú, prípadne v obciach
Nocľah
bez
Doprava
odporúčam vláčik
SHOCart mapy
» č.1079 Malé Karpaty, Červ. Ka… (1:50.000)

Čachtické Karpaty tvoria najsevernejší výbežok Malých Karpát. Oblasť ponúka viaceré možnosti nenáročného potulovania sa. Ak práve nemáte chuť a čas na dlhočizné hrebeňovky či kilometrové prevýšenia, tento malý kúsok Slovenska vám za jedno popoludnie ponúkne možno viac, ako by ste očakávali...

Ideálnym východiskom pre potulky po okolí sú známe a dobre dostupné Čachtice. Okrem zaujímavého opevneného kostola a múzea venovaného Alžbete Báthoryovej tu nájdete viacero krčmičiek a reštaurácií, v ktorých sa za rozumný peniaz môžete pred turistikou občerstviť. Našu dnešnú prechádzku začíname priamo na čachtickom námestíčku, kde sa začína aj zelená značka. Tej sa budeme držať nasledujúcu polhodinku a dovedie nás až k zrúcanine legendami opradeného Čachtického hradu. Cesta vedie v prvom úseku pomedzi domy a potom plynulo stúpa pomedzi polia a záhrady. Po chvíli sa nakrátko vnorí do lesa a končí malým parkoviskom až na lesostepi hradného vrchu kúsok pod hradom. Na ceste sa oplatí dávať pozor na cyklistov, motorkárov i šoférov, ktorí sa často nazdávajú, že celá cesta patrí im.

Rozsiahla zrúcanina hradu nie je práve v najlepšom stave. Niektoré časti múrov síce sú zakonzervované, ale vnútro hradu vypĺňa zarastená sutina z popadaných múrov. Chodím sem už dlhšie a je smutné, že takému známemu hradu nedokážeme zabezpečiť „dôstojnú starobu“. Z okien a vyvýšených častí starých múrov je pekný výhľad. Severnému pohľadu dominuje Veľká Javorina (970 m) na slovensko-českom pohraničí. Jej vrchol ľahko spoznáme podľa vysielača. Po svahoch Javoriny akoby sa plazili samoty a kopanice a v jednom z údolí vidíme časť Starej Turej. Smerom na západ sa rozprestiera pekná krajina myjavských kopaníc a v diaľke rozoznávame siluety Bielych Karpát. Východný obzor vypĺňa hradba Považského Inovca, v ktorom sa dá rozpoznať vysoko položená sivá bodka – hrad Tematín. Smerom na juh vidíme hrebeň Čachtických Karpát, ktorým budeme o chvíľku pokračovať. Priamo pod hradom leží nádherne situovaná dedinka Višňové. Sem by sme sa dostali, ak by sme ešte dvadsať minút pokračovali zelenou značkou.

Z Čachtického hradu teraz budeme pokračovať hrebeňom pohoria modrou značkou na Veľký Plešivec. Chodník najprv vedie úzkym trávnatým hrebeňom, ktorý je pokrytý stepnou vegetáciou. Tá je zároveň hlavnou príčinou toho, že Čachtický hradný vrch je prírodnou rezerváciou (výskyt vzácnych vstavačovitých rastlín a kavyľov). Po chvíli vchádzame do zmiešaného lesa a začína sa pohodlný chodník. Chodník sa vinie po hrebeni, prípadne traverzuje jeho východné úbočie. Podľa smerovníka má cesta trvať približne 1h 30 min, ale v pohode sa to dá zvládnuť aj za kratší čas. Na miestach, kde les začína prechádzať do strmých lúk Malého Plešivca, sa začína posledný úsek našej cesty po hrebeni. O chvíľku stojíme na vrchole Veľkého Plešivca (484 m). Zčasti odlesnený vrchol ponúka doslova panoramatický pohľad na Považie od Trenčína cez Beckov, Nové Mesto nad Váhom až ďaleko za Piešťany. Pri Piešťanoch sa zrkadlí hladina priehrady Sĺňava, na juhu sa nedajú prehliadnuť chladiace veže atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Menšia vodná plocha pod nami je VN Čachtice. Výhľad býva však často obmedzený oparom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po krátkom oddychu a zhotovení niekoľkých fotiek sa napájame na žltú značku, ktorá nás stálym klesaním dovedie do dedinky Hrachovište. Chodník prechádza pekným zmiešaným lesom a v našom cieli sme asi tak za trištvrte hodinu. Turistická značka nás dovedie priamo na vlakovú stanicu, ale ešte predtým sa domácimi obyvateľmi necháme navigovať do krčmy, aby sme si v pokoji vymenili dojmy z dnešného výletu. Ak sa na žltú značku chtiac alebo nechtiac nenapojíte, stačí ísť len smerom dole. Do pár minút určite natrafíte na niektorú z lesných ciest a do Hrachovišťa sa bez problémov dostanete...

Posledná etapa výletu je motorizovaná. V Hrachovišti nasadáme na vláčik, ktorému miestni hovoria „čachtická strela“. Železnička prechádza popri potoku Jablonka najprv do Višňového. Z tejto časti trate je krásny výhľad na Čachtický hrad aj na lesostepné úbočie hradného vrchu. Vychádzajúc z Višňového začína vari najkrajší úsek trate vedúci úzkou dolinou Jablonky (Čachtického potoka) a končiaci v Čachticiach. Trať je spestrená viacerými mostami i tunelmi. Z Čachtíc pokračujeme ešte pár minút do Nového Mesta nad Váhom. Cestu touto železnicou vrelo odporúčam. Z vlaku uvidíte viaceré navštívené miesta a môžete tak zaujímavo rekapitulovať, a nakoniec – je to záležitosť pár korún (pár eur, 1 € = 30,1260 SKK).

P.S.: Informácie z novembra 2008: Trasa modrej značky v smere od Čachtického hradu už neprechádza cez Malý Plešivec, ale od miesta odbočky na Hrachovište pokračuje súbežne so žltou značkou priamo na Veľký Plešivec (pozri turistickamapa.sk. – od miesta, kde sa modrá so žltou takmer stretnú to už ide súbežne). Predpokladám, že je to kvôli ochrane prírody (Plešivec je prírodnou rezerváciou). Turistické značenie bolo očividne nedávno aktualizované V oblasti oboch Plešivcov sú vetrom povyvracané stromy, ktoré sa však bez problémov dajú obísť.

Horám zdar!

Fotogaléria k článku

Najnovšie