Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Novoročný editoriál '09

Už pár dní tu máme nový rok. Kapry, kapustnice a oplátky sú zjedené, darčeky rozbalené, stromčeky pomaly usychajú, silvestrovské nočné výstupy sa podarili. Opäť sa raz minul jeden rok a prichádza nový, pre HIKING.SK už siedmy rok fungovania. Čo sa nám podarilo a čo nás len čaká, sa pokúsim zhrnúť v nasledujúcich riadkoch.

Návštevnosť

Uplynulý rok považujeme za veľmi úspešný. Naďalej sa nám darí priťahovať viac a viac čitateľov. Mesačný priemer sa pohybuje okolo 47.000 unikátnych návštevníkov mesačne, čo je o ~75 percent viac ako v roku 2007. Najúspešnejším mesiacom bol august, kedy návštevnosť dosiahla úroveň až viac ako 60.000 unikátnych návštevníkov. Je veľmi potešujúce, že čitatelia sa k nám radi vracajú a tak sa počet návštev mesačne šplhá až k 120 tisícom. Ide o priemerné číslo, sú totiž notorici, ktorí sú u nás každý deň a to aj niekoľkokrát, prípadne majú Hiking.sk ako "aktívnu tapetu". Ďakujeme, práve vďaka vám čitateľom sme tak ďaleko. Budeme sa zo všetkých síl snažiť aj počas tohto roku, aby sme vás nesklamali a prinášali stále dostatok dobrých článkov a zlepšovali služby.

Vysoký rast si však vyžiadal aj svoju daň. Už dlhší čas sme zápasili s problémami s výkonom servera a častými útokmi najmä v súvislosti so snahou niektorých používateľov agregátne sťahovať turistickú mapu. Momentálne nám už server spravuje externý dodávateľ a veríme, že sa nebudú opakovať predošlé problémy.

Články

Uplynulý rok sme pokračovali v podobnej skladbe článkov, ako tomu bolo aj predtým. Nebolo nutné robiť výraznejšie zmeny. Túry stále tvoria dominantnú časť nášho obsahu, do popredia sa však začínajú tlačiť aj destinácie mimo Slovenska. Naďalej pokračujeme v mapovaní turistických chát, útulní, salašov, búd a iných možností k nocovaniu pod strechou. Testov výbavy pribudlo a do budúceho roka sa budeme snažiť tieto aktivity ešte viac posilniť. Do publikačného plánu sme minulý rok zaradili aj tematické seriály. S veľmi dobrou odozvou bol publikovaný seriál o zaistených cestách a teraz rozbiehame seriál o skialpinizme. Trochu nás mrzí, že sa nám príliš nezapĺňa kategória Rady, veríme však, že sa nám podarí aj túto dieru v obsahu postupne dopĺňať. Taktiež sa chystáme vylepšiť naše členenie Slovenska, aby lepšie zodpovedalo geomorfológii Slovenska. V tomto nám veľmi napomáha náš geograf Tomáš Trstenský.

Touto cestou by sme sa radi poďakovali všetkým autorom, ktorí sa rozhodli publikovať pre Hiking.sk. Medzi stálice patria Tomáš Trstenský, Boro Tomis, Tono Zahradník, Miro Svitek, Mišo Bukvai a Peter Straka. Minulý rok sa vo výraznejšej miere začali zapájať Matúš Morong, Jitka Parobeková, Peťo Antol, Andrea Halienová, Mišo Buberník a mnohí ďalší. Vďaka týmto ľuďom je Hiking.sk taký, aký ho majú jeho čitatelia radi a veríme, že s ich riadkami sa budeme aj počas tohto roka naďalej stretávať. Samozrejme sa taktiež tešíme na riadky nových autorov, ktorých klávesnica ešte len svrbí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vďaka patrí samozrejme aj Soni Junasovej, ktorá je našou šéfredaktorou. Ona sa snaží všetko koordinovať tak, aby mal publikačný plán hlavu a pätu, aby boli všetci čitatelia aj autori spokojní.

Hikeplanner

Hikeplanner je jednou z našich srdcových záležitostí a v minulom roku sa ho podarilo posunúť opäť ďalej. Na radosť mnohých používateľov je momentálne k dispozícii viac medzibodov, spresnili sme výškový profil, zlepšili vizáž a pridali hľadanie fotografii blízko trasy. Taktiež veľmi požadovanou funkciou bola možnosť tlače.

Do tohto roka máme pripravených viacero vylepšení, ktoré sa nám (verím) podarí zrealizovať. Patrí medzi ne napr. možnosť ukladania svojich trás, ich zdieľanie, možnosť umiestniť sumár na svoju stránku/blog. Taktiež príde na rad prepojenie s článkami o túrach a lepšia integrácia s turistickou mapou.

Keď sa hovorí o hikeplanneri, všetci musíme poďakovať najmä Mišovi Bukvaiovi, vďaka ktorému táto služba vznikla a vďaka ktorému sa ďalej rozvíja. Rovnako treba poďakovať všetkým, čo posielajú svoje podnety k vylepšeniu priebehu jednotlivých chodníkov.

Turistická mapa

Minulý rok prešla turistická mapa veľkou zmenou vzhľadu, aktualizáciou SHOCart podkladu a taktiež sme pridali Google satelitnú mapu. Stále nie je všetko úplne tak, ako by sme si predstavovali, najmä to, že v Internet Exploreri 6 sa mapa nedá ešte použiť. Tento rok sa chystáme sprístupniť aj výber rázcestí pre Hikeplanner prostredníctvom výberu myšou tak, ako bolo prezentované na stretnutí na Kosodrevine. Pribudne aj fulltextové vyhľadávanie podľa názvov obcí, pohorí, rázcestí a bodov z gps databázy.

V súvislosti s mapou treba vyzdvihnúť prínos Miša Bukvaia, keďže mapa využíva práve dáta Hikeplannera pre priebeh turistických značiek. Ďalej ďakujem všetkým odborným konzultantom, vďaka ktorým mapa funguje.

Galéria

Galéria je jednou z najobľúbenejších sekcii nášho webu. Je v nej už vyše 9.000 záberov najmä z hôr, kopcov, ale aj nížin. Vytvára sa tu celkom pekná virtuálna komunita nadšencov. Minulý rok prešla galéria drobnými vizuálnymi zmenami a pribudli súťaže. Práve tie chceme v tomto roku viac rozvíjať. Nebude snaha ich robiť veľké a dôležité, skôr pre zábavu o drobné ceny. Práve teraz prebieha súťaž s Marmotafestom.

O galériu sa po technickej aj redakčnej stránke stará Mišo Mikuláš a patrí mu za to veľká vďaka.

Akcie

Minulý rok sme začali organizovať viac spoločných akcií a stretnutí. Najlepšie sa chytili fotostretnutia, ktoré boli dve - jarné a jesenné. Momentálne je v príprave zimné, ktoré bude na Červenci vo februári. Počas roka ich opäť chystáme viacero. Kalendár akcií pripravujeme a onedlho bude publikovaný. Veríme, že takto spoznáme mnohých virtuálnych kamarátov aj naživo.

Borova kniha

To, čo mnohí čitatelia vo fórach chceli, sa nám podarilo aj zrealizovať. Vydali sme knižku Borovych vynikajúcich príbehov ako prvú publikáciou pod značkou HIKING.SK. Ďakujeme Borovi za jeho skvelé príbehy, Tonovi za asistenciu pri grafických prácach a sadzbe, Soni za jazykovú korektúru a Jožovi Magátovi za fotku, ktorá je na titulke. Taktiež patrí vďaka sponzorom Union a Holmenkol, vďaka ktorým sa podarilo udržať cenu na "uzde".

Sponzori a partneri

Chceme sa poďakovať aj všetkým sponzorom a partnerom, vďaka ktorým sa môžeme naplno venovať rozvoju Hiking.sk. V minulom roku nám prejavili opäť väčšiu dôveru a veríme, že ich pozitívny prístup nám umožní tento web naďalej vylepšovať tak, aby sa vám návštevníkom páčil čo najviac.

Záver

Ešte raz želáme všetkým čitateľom, diskutérom, fotografom a ostatným nadšencom veľa úspechov do nového roka.

Najnovšie