Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Túra Potulky Muránskou planinou

Muránska planina patrí k jedným z najzachovalejších a najkrajších častí Slovenska. Od roku 1997 je národným parkom s rozlohou 20 318 ha. Táto oblasť predstavuje geomorfologicky významné krasové územie, na ktorom sa nachádza viac ako 150 jaskýň, 50 ponorov, vyvieračiek, ako aj mnoho škrapov a závrtov. Príroda tohto kraja ľudí lákala už oddávna, a tak niet divu, že pri potulkách narazíte na množstvo samôt, horární a salašov.

Vzdialenosť
20 km
Prevýšenie
+706 m stúpanie, -706 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 2008
Pohoria
Slovenské rudohorie: Spišsko-gemerský kras - Muránska planina (Národný park Muránska planina)
Trasa
Voda
pramene, Chata Zámok pod Muránskym hradom
Nocľah
bez
Doprava
Muráň (bus)
SHOCart mapy
» č.1105 Muránska planina (1:50.000)

Jej volaniu som neodolal ani ja, a tak sme sa ako partia vybrali spoznať jej krásy. Naším cieľom je pozorovanie voľne sa pasúcich norikov muránskych. Na to ale potrebujeme zájsť priamo do srdca planiny.

Pátranie po koňoch

Túru začíname v obci Muráň. Ešte že stretávame lesníka, ktorý má rovnaký cieľ ako my, a tak využívame jeho ochotu a terénnym autom sa vyvezieme na lokalitu Vahany, kde by sa mali pásť kone. Blúdime aspoň 45 minút a stále sa nám ich nedarí nájsť. Sklamaní sa vraciame spať, že z nášho plánu nič nebude, keď tu zrazu zazrieme stádo ukryté na úplnom okraji lúky. Naša radosť je neopísateľná a priam bežíme za koníkmi. Mali sme šťastie, že nám dal mladý "cowboy" možnosť povoziť sa. Pre mňa to bolo po prvýkrát, čo som sedel na konskom chrbte. Známa veta, že najkrajší pohľad na svet je z konského chrbta, má niečo do seba.
Po chvíli strávenej pri koňoch sledujeme červenú značku a prichádzame k horárni Maretkiná, kde odbočujeme skratkou k výhľadu Poludnica (942 m).

Na Poludnici

Po krátkej ceste lesom sa pred nami zrazu objaví očarujúci výhľad do Muránskej doliny. Pri pohľade na strmé vápencové bralá tipujeme ich výšku a pociťujeme veľký rešpekt k sile prírody. Tu po dlhej dobe stretávame slovenských aj českých turistov, ktorí si s rovnakým úžasom vychutnávajú pohľad na kolorit Stolických vrchov. Po dofotení sa opäť napájame na červenú značku a po takmer hodine prichádzame na Veľkú lúku (887 m).

Cez Veľkú lúku

Všetci traja v zložení Marek, Radka a Igor sa dohadujeme, čo ďalej. Nakoniec nachádzame kompromis a smerujeme ku žrebčínu. Na to ale musíme prejsť celou lúkou. Názov Veľká lúka je naozaj výstižný, pretože cesta ňou nám trvá takmer 30 minút. Stretávame tu ďalšie voľne sa pasúce stádo norikov, ktoré boli vyšľachtené v Muráni a dnes patria k typickým predstaviteľom tunajšej fauny. Po krátkej zastávke naša cesta pokračuje k symbolu Muránskej planiny - k hradu Muráň.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na Hrad Muráň

Šliapeme po modrej a po pol hodine sa dostávame ku Chate Zámok pod Muránskym hradom. Na naše počudovanie tu nikoho nestretávame a dávame si niečo pod zub. Strmý chodník nás dovedie až k vstupnej bráne hradu. Tá bola vo veľmi zlom stave, ešte že sa našli prostriedky na jej záchranu. Celý areál je pomerne dobre zachovalý s názvami jednotlivých hradných objektov. Hrad patrí s nadmorskou výškou 920 m n.m. k najvyššie položeným v strednej Európe. Po zdokumentovaní a spoločnom fotení sa unavení vraciame do obce Muráň, kde sme túru začali.

Výlet hodnotíme ako vydarený, k čomu nám pomohlo aj počasie. Kiežby nás takto poslúchalo aj pri našich ďalších potulkách týmto nádherným krajom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie