Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Núdzová miestnosť Kráľova hoľa

POZOR, AKTUÁLNE JE OBJEKT NEDOSTUPNÝ – Kráľova hoľa patrí medzi najospevovanejšie vrchy Slovenska. Kruhový výhľad na slovenské hory je nádherný. Nie vždy je však počasie turistovi naklonené, prirodzený úkryt v hôľnom teréne chýba. Od roku 1960 stojí na vrchole vysielač. V nečase príde vhod hoci len malá, vykúrená miestnosť v jeho útrobách.

Poloha
Vrchol Kráľovej hole, v rádiokomunikačnej budove
Nadmorská výška
1946 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.88237 ° SŠ
dĺžka: 20.14019 ° VD
» Mapa
Nocľah
len v stave núdze, cca 3 osoby
Prevádzka
celoročne
Voda
Cena
Kontakt
Spojenie
Výstup možný z viacerých strán Spiša a Horehronia, okrem zimy aj bicyklom zo Šumiaca

Upozornenie (2023): Objekt vysielača na Kráľovej holi oplotili a núdzová turistická miestnosť v ňom je uzamknutá. Turisti môžu využiť Chatu pod Kráľovou hoľou, ktorá je v Prednom sedle. Zostup z vrcholu k nej trvá po modrej turistickej značke 1 hodinu a má prevýšenie 500 metrov. Viac info

Vstupná predsieň do rádiokomunikačnej budovy (z JZ strany) sa neuzamyká a tak za plastovými dverami nájdete malú miestnosť s lavicou pre šesť osôb a veľkým radiátorom. Z priestoru vedú uzamknuté dvere s videovrátnikom. Zamrežované vnútorné okno je polepené všakovakými nálepkami turistických klubov, zaujmú však upozornenia v slovenčine aj angličtine – slušná výstraha o udržiavaní poriadku, lebo inak bude priestor trvale uzavretý. Kontajner sa nachádza napravo od budovy. Na stene nájdete tiež početné informácie z okolia Kráľovej hole – vytlačené zo stránky www.kralovahola.sk.

V priestore je zákaz fajčenia a preto aj manipulácie s otvoreným ohňom, takže variče radšej nechajte v batohoch. Nikde nie je výslovný zákaz spania, keby ste si vytiahli spacák v nečase, asi by vás nevyhnali. Nepočítajte však s plánovaným prespatím počas hrebeňovky, lebo sa môže ľahko stať, že niekedy neskôr v lejaku alebo zimnom nečase narazíte na zatvorené dvere.

Osobne nevyhľadávam útočisko v chatách a iných moderných objektoch, ale počas nedávneho zimného výstupu to bola nutnosť. V mrazivom vetre a snežení sa objekt vysielača zjavoval a strácal ako fatamorgána. Pobyt v teplej miestnosti mi umožnil návrat bez omrzlín.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie