Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Žiarska chata so zrekonštruovanou terasou (2020). Foto: Soňa Mäkká
Žiarska chata so zrekonštruovanou terasou (2020). Foto: Soňa Mäkká Zatvoriť

Chata Žiarska chata zrekonštruovaná

V najnavštevovanejšej doline liptovskej časti Západných Tatier stojí od roku 1939 obľúbená Žiarska chata. Dnes turisti využívajú tretí objekt, ktorý vznikol generálnym prerodom v roku 2006. Turistické zariadenie je najkomfortnejšie vybavenou vysokohorskou chatou Tatier.

Poloha
Tatry - Západné Tatry - Žiarska dolina
Nadmorská výška
1290 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.18103 ° SŠ
dĺžka: 19.71947 ° VD
» Mapa
Nocľah
v 12-tich 2-4 lôžkových izbách a 2 apartmánoch s posteľnou bielizňou pre 34 ľudí, v prípade naplnenie kapacity chaty je núdzová spoločná nocľaháreň s matracmi pre 25 ľudí (nutnosť spacieho vaku)
Prevádzka
celoročná s obslužným personálom
Voda
vodovod
Cena
15,- € človekonoc (izba)
20,- € človekonoc (apartmán)
9,- € človekonoc (spoločná núdzová nocľaháreň v spacom vaku)
polpenzia 10,- €
raňajky 4,- €
0,50 € pobytová daň obci Žiar
Kontakt
Stanislav Poliak: telefón +421 (44) 55 91 525, +421 917 598 721, adresa - Žiarska chata, 032 05 Smrečany, e-mail ziarskachata@gmail.com
Spojenie
Žiar (bus) - ústie Žiarskej doliny (bus) - Žiarska chata (modrá značka)
Dalšie info
ziarskachata.com

História

Prvý turistický objekt v Žiarskej doline postavili obyvatelia Žiaru a Smrečian pod vedením majstra z Okoličného (dnes súčasť Liptovského Mikuláša) a majstra z Trsteného pri Bobrovci v roku 1939. Chata bola oficiálne sprístupnená 1. júla 1939. Na tú dobu to bola veľká a moderná chata, ktorej výstavba stála 400 000 korún. Mala dve jedálne, nocľahárne a izby postupne až pre 50 ľudí. Nechýbali umyvárne s tečúcou studenou aj teplou vodou. K známym hosťom patril spisovateľ Dominik Tatarka. Keďže chata bola vo vojnovom období útočiskom prenasledovaných ľudí a tiež vojakov, či partizánov, bol spečatený jej osud. 10. decembra 1944 na chatu zaútočili nemeckí vojaci, ktorí ju zničili a do tla vypálili. Po 2. svetovej vojne sa začalo s obnovou v roku 1946. Napokon z pôvodného zámeru ostala len ubytovňa pre robotníkov, ktorá bola postupne rozširovaná. Ako provizórium fungovala aj po roku 2000, keď už bola majetkom Telovýchovnej jednoty Družba Žiar-Smrečany. V roku 1979 bola chata elektrifikovaná vrátane výstavby dnes nefunkčného vleku na Prostrednom grúni. Údolná prístupová cesta bola vyasfaltovaná do roku 1974, čím sa značne uľahčilo zásobovanie chaty. Rastúca návštevnosť doliny si žiadala vybudovanie modernej horskej chaty. Prízemný drevený objekt bol zlikvidovaný 30. apríla 2006 a začala výstavba vizuálne podobnej, no značne rozšírenej chaty. Slávnostne bola otvorená 2. septembra 2006. Zrod novej chaty viedol chatár Miroslav Matejka, ktorý v apríli 2009 odovzdáva chatársku štafetu Miroslavovi Dzuroškovi. V roku 2016 nastupuje na chatu Stanislav Poliak.

Prístup

Hlavný prístup vedie Žiarskou dolinou, ktorou idú dve trasy. Údolná cesta je v letnej sezóne využívaná kolebežkármi a cyklistami. Asfaltová cesta umožňuje pohyb imobilným ľuďom na vozíčku i rodičom s kočíkom. V zime cestu používajú bežkári a skialpinisti. Modrá značka bola presmerovaná vďaka programu „Živé chodníky“ na starú zásobovaciu cestu, ktorá vedie kopaným chodníkom a lesnou zvážnicou.

- z ústia Žiarskej doliny (konečná autobusu z Liptovského Mikuláša) okolo Chaty Kožiar a plateného nestráženého parkoviska dnom Žiarskej doliny po modrej značke za 1.30 h,
- z ústia Žiarskej doliny (konečná autobusu z Liptovského Mikuláša) okolo Chaty Kožiar a plateného nestráženého parkoviska dnom Žiarskej doliny po údolnej zásobovacej ceste (cyklotrasa a v zime lyžiarska trasa) za 1.30 h,
- z Baníkova cez Jalovecký Príslop, Jalovecké sedlo, Šarafiový vodopád a symbolický cintorín po zelenej značke za 2.30 h,
- zo Smutného sedla cez Prostredný grúň, Malé Závraty a rázcestie pod Homôľkou po modrej značke záverom Žiarskej doliny za 1.45 h,
- z Plačlivého Roháča (Plačlivô) po žltej značke do Žiarskeho sedla a cez Malé Závraty a rázcestie pod Homôľkou po zelenej značke záverom Žiarskej doliny za 2 h.

Režim

Zariadenie je v celoročnej prevádzke a otvorené nepretržite. Príjazd automobilom k chate cez Žiarsku dolinu nie je dovolený. Len na špeciálne povolenie pre hostí chaty. Pre jednodňových výletníkov slúži platené a nestrážené parkovisko v ústí doliny. Pri viacdňovom pobyte je vhodné po dohode odstaviť auto pri niektorom z rekreačných zariadení v ústí doliny, lebo pri našom pobyte na chate ukradli v noci na opustenom parkovisku kamarátom z auta všetky štyri kolesá. Počas roka sa v doline organizuje viacero športových podujatí (horský beh, skialpinistické preteky).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Stravovanie

Na prízemí chaty sa nachádza priestranná jedáleň s počtom 60 stoličiek. Bufet ponúka teplé, nealkoholické a alkoholické nápoje vrátane čapovaného piva. Z jedál sú na výber polievky podľa dennej ponuky, údeniny, langoš, hranolky, vyprážaný syr, smažené morčacie medailóny, rybie filé, pirohy, palacinky, makové šúľance, placky a viacero druhov guľášov (segedínsky, mexický, maďarský alebo kotlíkový) či slovenský hamburger (chlieb so šmalcom). Kúpiť sa dajú sladké i slané drobnosti. Nechýbajú suveníry s motívom chaty. Pre ubytovaných hostí sú na výber buď raňajky, večera, obed alebo polpenzia. Pre uzavretú spoločnosť je vedľa jedálne k dispozícii salónik, neoficiálne zvaný „klub týraných mužov“ podľa trička na stene. V suteréne pod jedálňou sa ešte nachádza bar Príslop pre 30 ľudí.

Ubytovanie

Ubytovacia kapacita je 34 postelí. K dispozícii je dvanásť 2 až 4-lôžkových izieb (niektoré s poschodovými posteľami). Na výber sú izby s umývadlom alebo bez (rozdiel v cene nocľahu). Na prízemí a poschodí sú oddelené pánske a dámske toalety a taktiež samostatné umyvárne so sprchami na žetón, ktorý má každý hosť v cene nocľahu. V chate je vodovod vrátane teplej vody (aj na izbách). Kúrenie je intervalové elektrické. Kúpelňu s vlastným WC a sprchovacím kútom ponúkajú dva pekne zariadené apartmány. Pri naplnení ubytovacej kapacity je možnosť ubytovania pre 25 ľudí vo vedľajšom drevenom objekte s núdzovou spoločnou nocľahárňou vo vlastnom spacom vaku.

Zima

Žiarska dolina je podľa návštevného poriadku TANAP-u vyhlásená za skialpinistický areál. Skialpinisti sa môžu pohybovať v koridore Malých a Veľkých Závratov. Podmienky pohybu lyžiarov v TANAP-e pozri v samostatom článku. Do pozornosti tiež dávam skialpinistického sprievodcu po Žiarskej doline. Pre skialpinistov bol vybudovaný medzi Žiarskou chatou a symbolickým cintorínom jediný tréningový park na Slovensku - „BCA Beacon Training Park, kde sa zdokonaľujete vo vyhľadávaní v lavínisku s „piepsom“. Mapku tréningového parku si môžete stiahnuť.

Horská záchrana

Žiarska chata je ohlasovňou úrazov. Pár metrov povyše je chata HZS, kde nie je stála služba v medzisezóne a mimo víkendov. Stála služba HZS sídli v ústí Žiarskej doliny. Kontakty na HZS Západné Tatry-juh sú nasledovné: telefón 044/55 86 218, mobil 0903 624 061 alebo e-mail ztjuh@hzs.sk.

Turistické zaujímavosti

K lákadlám Žiarskej doliny patrí symbolický cintorín obetí horských nešťastí Západných Tatier, ktorý vznikol v roku 1995 v lokalite Krásnô pod horou Príslop. Pietne miesto tvorí drevená brána, plastiky, kríž so zvonom a ústredný balvan s menami ľudí, ktorí sa už z túry nevrátili. Po skalách okolo sú umiestňované pamätné tabuľky jednotlivých tragédií. Za cintorínom približne pätnásť minúť od chaty po zelenej značke smer Jalovecké sedlo v Šarafiovom jarku je sústava Šarafiových vodopádov, z ktorých je z chodníka viditeľný najspodnejší stupeň. Jediné, čo k dokonalosti Žiarskej doliny chýba, je poriadne pleso. Neveľké pleso je pod Žiarskym sedlom po trase zelenej značky pri prechode do Jamníckej doliny.

Ostatné informácie

Pre niekoho výhodou, pre iného nevýhodou je veľmi slabý signál pre mobilné telefóny. Obmedzené telefonovanie je možné z terasy Tri kopy. Na parkovisku pod chatou je umiestnená automatická meteorologická stanica HZS, z ktorej aktuálne údaje vrátane webkamery sú dostupné na webe Lavíny.sk.

Súvisiace odkazy

Nová webová stránka Žiarskej chaty
Stará webová stránka Žiarskej chaty TJ Družba Žiar-Smrečany
Lavína storočia v Žiarskej doline (2009)
Zápas s lavínou storočia na prahu leta 2009
Cesta na Žiarsku chatu konečne prejazdná

Fotogaléria k článku

Najnovšie