Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Vyhodnotenie súťaže s Photobox.sk

V redakcii photobox.sk nás teší, že sa fotosúťaž na hiking.sk stretla s celkom pekným ohlasom. Čo sa súťaže týka, výsledky sme nechali hlavne na čitateľoch, čím sme samozrejme dali menší priestor na možnú manipuláciu zo strany užívateľov, ale to bol handicap, ktorý sme boli ochotní akceptovať s tým, že si necháme akési zadné dvierka a jednu z cien sme sa rozhodli určiť sami.

Vtedy sme ešte nevedeli, že to nebude až taká sranda, pretože adeptov sa našlo naozaj viac a tak nebolo nič príjemné rozhodovať sa a určiť jedného "víťaza". Treba si tiež uvedomiť, že súťaž vo fotografii je dosť nezmysel, pretože fotografia je veľmi, veľmi subjektívne umenie s neexaktnými a nemerateľnými parametrami.

V horskej a cestovateľskej fotografii je to o trošku jednoduchšie. Pri hodnotení sme sa snažili orientovať hlavne na kompozičné pravidlá (nielen teda známu tretinkovú kompozíciu, ale aj celkovú vyváženosť línií, tvarov, farieb a tonality fotografie), pretože tie by mohol a mal ovládať každý nadšenec krajinárskej fotky. Následne sme v kritériách na fotografiu prihliadli na obsahovú stránku.

Upozorňujem, že pri udeľovaní ceny PHOTOBOX.sk sme vôbec neprihliadali na nazbierané hlasy čitateľov.

V redakcii nás zaujalo vcelku dosť fotografií, mnohé však mohli autori dotiahnuť do zaujímavejšieho výsledku jednoduchými krokmi. Preto sme sa rozhodli, že naše hodnotenie pojmeme trošku didakticky a veríme, že tým do budúcna mnohým čitateľom pomôžeme pri fotografovaní nielen na horách.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Postoj a pookrej, Laco Blaho

Táto fotografia nás zaujala z viacerých hľadísk. Pekné orámovanie obrazu skalou z ľavej strany umocňujúce priestorovosť fotografie. Nízke slnko, dlhé tiene, hmly, línie kopcov, takmer monochromatické zobrazenie skutočnosti a následne oporný bod v červenom odeve, na ktorom si vie divákov pohľad oddýchnuť. Avšak práve jeho nešťastné umiestnenie vyradilo vážneho kandidáta z úzkeho kola von. Ani ryba, ani rak. Nie som zďaleka zástanca tretinkovej kompozície či zlatého rezu, avšak sú situácie, kedy sa jednoducho toto pravidlo samo pýta. Autor očividne fotografiu rezal, čiže kompozičnú chybu mohol ešte vcelku zachrániť. Orezal však fotku na nejasný formát, ktorý nie je ani štvorec, ani obdĺžnik. Autor fotografiu urobil so slušným prístrojom, ktorého veľkosť čipu je v pomere 3:2 a preto vôbec nevidím zmysel v takomto oreze fotografie. Riešenie fotografie na plné políčko a zmena stanoviska turistu by zaradila túto fotografiu medzi najvážnejších kandidátov. Máme však celkom radosť, že sa fotografia stretla so záujmom čitateľov a o to menej nás bolí jej vyradenie spomedzi kandidátov.

Bobrovec, Andrea Halienová

Následná fotografia zaujme každého fantastickou farebnosťou. Opäť však autor nezvládol emócie (čo mu nikto nezazlieva) a žiaľ namieril svoj aparát presne na najzaujímavejší objekt scény, čím ho dostal do nudného a nedynamického stredu obrazového poľa. Ide opäť o orez, tentokrát na pseudopanoramatický formát, ktorý autor volil vcelku dobre. Aký však mohol získať úžasný snímok zakomponovaním zelenej hory do ľavej hornej tretinky? Chcelo to však namieriť aparát kúsok vpravo. Rovnako by si na svoje pri danej scéne prišli strednoformátisti fotografujúci na formát 6x6, kedy by naplno využili mágiu krivky chodníka vedúcu pod horu. Tak či onak, vidieť že fotografujúceho podvedome niečo zaujalo, možno si to aj plne uvedomil, ale podľahol mágii situácie, čím žiaľ zostal len krôčik pod stupienkom víťazov.

Voda III., Rasťo Brunovský

Ach jaj. Autor necvakol fotografiu len tak náhodou. Autor prišiel s účelom urobiť krajinku, ktorá bude stáť za to. Rozložil statív, digitálnu zrkadlovku vyzbrojil slušným širokouhlým objektívom, manuálne nastavil expozíciu, správne zvolil vysokú clonu na dosiahnutie krásnej hĺbky ostrosti, 4 sekundy expozície postačili na snové rozmazanie potôčika...ale opäť kompozícia s relatívne nezaujímavým popredím. Mágia širokouhlých objektívov je v ich schopnosti zobraziť ostro predmety, ktoré máme na dosah ruky a zároveň nekonečne ďaleké pozadie. Prečo teda tento dojem neumocniť? Prečo nedať divákovi možnosť chytiť sa zaujímavého a zreteľného popredia a zároveň poblúdiť po krásnom pozadí? Tu bolo treba skočiť do vody aj so statívom, alebo nájsť vhodnejšie stanovisko, otočiť aparát na výšku, sklopením dostať do dolnej tretiny obrazu blízke kamene omývané vodami potoka, do strednej neďalekú kľudnú hladinu a okolitý les a do vzdialeného pozadia vrcholky hôr. Autor ale vie, čo chce, chce fotiť, chce fotiť dobre a je ešte na lepšej ceste. Osobne veľmi fandím a teším sa na nové fotografie.

Elfer Neustift, Peter Mišovic

Vizuálne kompozične veľmi vydarená fotografia. Dynamicky pôsobiace línie, jasne oddeliteľné vrstvy umocňujúce dojem priestoru, vážny kandidát. Len ten modrý sneh. Žiaľ, ten patrí do obdobia fotografovania na diáky (nie že by sa na ne už nefotografovalo) a minimálnej možnosti postprocesingu. Ak aj nezvládame „white balance“ (čo by sa užívateľovi digitálnej zrkadlovky nemalo stať), môžeme z takejto snímky urobiť pôsobivý kontrastný monochrom.

Človek a hora, sanco

Veľmi, veľmi vážny kandidát. Krásne tretinky a zároveň tajomne umiestnená osoba, ktorej pohľad smeruje mimo obraz. Pozor na mierne padajúci horizont. To je chyba, ktorá sa v krajinárskej fotografii neakceptuje. Samozrejme, kým to padanie nie je úmyselné, no v tom prípade by sa malo jednať o výrazný sklon. Tak či onak, krásny kontrast farieb ihneď upúta divákov pohľad. Fotografia, ktorá je horská, je cestovateľská, je vizuálne atraktívna, tajomná.

Dielo zimy..., mlieko

Opäť nádejná fotografia, ktorej nádej však umrela pri kompozícii. To prázdne popredie ubíja inak svetelne veľmi zaujímavý monochrom. Stačilo to orezať na štvorec a zamiešať tak karty...

Tatry z Mary..., mlieko

Hľadajte perspektívu. Táto fotografia je typickým príkladom plocho odfotografovaného veľmi atraktívneho miesta. Dajte fotografiám priestor, hľadajte diagonály, trojuholníky. Máte širokouhlé objektívy, tak ich využívajte. Nami vytvorená alternatíva je veľmi manipulovaná fotografia, ktorá má slúžiť len ako nápoveda. Bolo nutné jazero obísť zľava, dostať a bližšie k horám a zároveň mať jazero v hľadáčiku. Samozrejme, na mieste treba riešiť geografické možnosti...

Moja nostalgia, Laco Blaho

Opäť krásna situácia, fantastická „S“ krivka a zbytočne nanútená panoráma. Opäť nám to ide do modra a opäť chcelo nechať vstúpiť cestu do obrazu v širšom mieste. Chodníky v horách sú jedným z najatraktívnejších vizuálnych elementov, ktoré nás môžu stretnúť aj v jednoduchej a inak nezaujímavej scenérii. A vážne neviem o žiadnej inej krivke v obraze, ktorá dokáže tak viesť pohľad diváka, ako cesta. Zrovu sme fotku perspektívne zmanipulovali, sledujúc tým vytvorenie ilustračnej fotografie.

Ranný Liptov, zabka

Fotografia, z ktorej by mal pán Laco Struhár nesmiernu radosť. Videl by totiž, že aj medzi amatérskymi krajinármi sú ľudia, ktorí pod slovom krajina nerozumejú len gýčové zasnežené vrcholky hôr, oblohu zrkadliace plesá či východy a západy slnka. Že sa cez objektív pozerajú ľudia, ktorí v krajine vidia rytmiku, harmóniu, náladu a krásu jednoduchosti. Tá jednoduchosť v tejto fotografii ešte nie je plne zastúpená. Taktiež technická kvalita pokrivkáva. Je to však presne to pravé ráno, kedy treba ísť fotografovať opar, dlhé tiene a harmóniu línií.

Z Dürrensteinu, mato_d

Znovu nádejný kandidát, fotka s priestorom, líniami, mágiou, avšak množstvom zbytočného priestoru okolo. Verím však, že jej autor nafotil na danom mieste viac fotografií, pretože osobne si viem predstaviť tých kompozícií podstatne viac. Tak či onak, veľmi vydarené, autor môže byť so svojou prácou spokojný.

Detail s lyžiarom..., mlieko

Fotografia, ktorá mňa osobne zaujala. Pekná hra s priestorom, s atmosférou. Množstvo drobných chybičiek (zbytočných prvkov v obraze a prílišná blízkosť človeka a stromu) čiastočne ospravedlňuje zima v horách, kedy ja osobne mám problém čo i len vytiahnuť fotoaparát.

Za svetlom, sanco

A napokon tu máme kandidáta, na ktorom sme sa jasne zhodli ako o víťaznej fotografii získavajúcej cenu PHOTOBOX.sk. Fotografia, ktorá má atmosféru, má príbeh, má kvalitné technické spracovanie, má vizuálnu atraktivitu,...proste má gule a urobila nám všetkým veľkú radosť. Veríme, že sme radosť urobili aj my autorovi.

Víťaz teda získava poukážku na zľavu z akéhokoľvek workshopu usporiadavaného komunitným portálom PHOTOBOX.sk v hodnote 99,- €. Následne sme sa rozhodli, že v prípade záujmu si môže autor túto cenu vymeniť za kvalitnú špeciálku na fototechniku od firmy MAGNUM packs s logom PHOTOBOX.sk, a to batoh Nomad edícia photobox.sk.

Nakoniec by som ešte rád poďakoval všetkým zúčastneným za ich účasť. Zaujímavých fotografií bolo v súťaži viac, ale žiaľ nie je priestor sa venovať naozaj každej. V prípade, že by niekto mál záujem počuť môj názor k akejkoľvek svojej fotografii, urobím tak veľmi rád.
Taktiež dúfam, že sa moje kritické hodnotenia fotografií nikoho nedotkli. Treba to brať ako subjektívny pohľad jedného človeka, ktorý si je vedomý toho, že nepoňal všetku múdrosť sveta a takisto ako ktokoľvek iný sa môže mýliť. Všetky slová a rady v tomto článku boli myslené úprimne a ich snahou nebolo niekoho deprimovať, ale naopak povzbudiť a vyburcovať k foteniu, foteniu a foteniu. Je to krásny koníček, foťte pre seba, foťte pre svojich blízkych, publikujte fotografie na webe, no nezabúdajte že fotoaparát má jedno veľmi veľmi dôležité tlačíko – DELETE.

Dobré svetlo

Dušan Beláň
photobox.sk

Výsledky hlasovania

1. miesto: Tatranské prebúdzanie, Pallino
2. miesto: Postoj a pookrej, Laco Blaho
3. miesto: Bobrovec, Andrea Halienová

Po dlhšej úvahe a porade s redakciou PHOTOBOX.sk sme sa rozhodli diskvalifikovať hlasy udelené používateľmi, ktorý sa na Hiking.sk zaregistrovali, následne v priebehu krátkej chvíle hlasovali a už sa na Hiking.sk viac nevrátili. Je pri nich totiž takmer stopercentne isté, že boli účelové a tak sa priečili čestnej súťaži. Je naším spoločným názorom, že dostať sa k výhre prostredníctvom spamovania kamarátov a známych nie je v súlade s dobrými mravmi a čestne súťažiacich to môže značne frustrovať.

Všetkým výhercom gratulujeme a prosíme ich, aby sa nám na redakcia (zav) hiking.sk zaslali svoju poštovú adresu a telefónne číslo, aby sme vedeli doladiť doručenie výhier.

Všetky fotografie v súťaži si môžete pozrieť tu.

Ľubomír Mäkký
Hiking.sk

Fotogaléria k článku

Najnovšie