Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Riad ALB forming AL-INOX

Turistický riad je vždy dilema. Klasický hliníkový ešus má svoje výhody, avšak je pomerne jednoducho deformovateľný a pri styku s kyslejšími tekutinami zvykne zčernať. Nerezový alebo titanový materiál zasa nemá také dobré vedenie tepla ako hliník, takže problém vzniká najmä pri príprave zložitejších pochúťok v prírode – väčšinou pokrm prihorí. Český výrobca ALB forming sa rozhodol spojiť výhody hliníka a nerezu v sendvičovej konštrukcii AL-INOX.

Výrobca
ALB forming
Model
AL-INOX
Typ
turistický riad sendvičovej konštrukcie
Materiály
0,65mm hliník + 0,35mm nerez CrNi 10/18
Hmotnosť
644 g
Páči sa mi
bezproblémové varenie, súčasti setu, vhodné objemy, pevnosť
Nepáči sa mi
hmotnosť, vyššia cena, absencia ciachovania objemov
Ostatné info
sústružené dno pre lepšiu stabilitu na variči
Infocena
25 €
Hodnotenie
- cena: 7 z 10
- hmotnosť: 5 z 10
- dizajn: 9 z 10
- manipulácia: 8 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 8 z 10
- cena/výkon: 9 z 10
- detaily: 8 z 10
- multifunkčnosť: 9 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 83 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Konštrukcia

Ako už napovedá názov tohto riadu (AL-INOX), ide o kombináciu hliníka a nerezu. Vnútorná vrstva z CrNi 10/18 s hrúbkou 0,35mm je sedvičovou technológiou spojená s hliníkovým zvyškom s hrúbkou 0,65mm. Vonkajší povrch riadu je nastriekaný čiernym lakom, ktorý by mal podľa údajov výrobcu zľahčovať čistenie a prispievať k úspore energie. Ako uvedenú úsporu dosahuje, neupresňuje, ľahkú čistiteľnosť lakovaného povrchu však môžem potvrdiť. Tohtoročnou novinkou je sústružené dno oboch misiek. Jemné zárezy v tvare sústredných kružníc zvyšujú trenie a tým aj stabilitu nádob na variči. Zárezy zároveň zväčšujú ohrievanú plochu dna a tak je prenos tepla lepší.

Sendvičová konštrukcia kombinuje výhody oboch materiálov. Riad dobre vedie pri varení teplo, je ťažšie deformovateľný, vnútorný povrch nereaguje s kyslejšími tekutinami a jeho údržba je jednoduchšia. Oproti rovnakému riadu čisto z nerezu je AL-INOX o necelých 50g ľahší. No pri porovnaní s klasickým ešusom ide o takmer 200g nárast (treba však brať do úvahy nižší objem ešusu). Hmotnostne orientovaní horobežci však isto aj tak dajú prednosť titanu, pri ktorom je možné rovnakú sadu získať v hmotnosti málo nad 350g, aj keď za cenu nízkej tepelnej vodivosti.

Obsah setu

Set riadu, ktorý pozostáva z troch nádob – veľká miska, malá miska, pokrievka – je doplnený hliníkovými kliešťami. Slúžia na manipuláciu s nádobami, ktorých súčasťou nie je žiadna rúčka. Celok dopĺňa sieťka, ktorá je určená na prenos setu, keďže dômyselnosť uzatvárania klasického ešusu chýba.

Bližie údaje k jednotlivým častiam

objem doplna využiteľný objem hmotnosť priemer
malá miska 1050ml 750-800ml 188g 140mm
veľká miska 1600ml 1200-1250ml 245g 160mm
pokrievka 700ml 400-450ml 160g 170mm
chytáčik - - 32g -
sieťka - - 14g -
celok - - 644g -

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Praktický test varenia

Keďže na túrach nezvyknem plnohodnotne variť, skôr iba zohrievam vodu na čaj a prípravu jedál zo suchých polotovarov, rozhodol som sa pre nezvyklý test – v kuchyni. Aby som bližšie simuloval reálne použitie, zvolil som turistický plynový varič, ktorý má menej rovnomerný ohrev ako kuchynský elektrický. Testovacím jedlom je praženica s osmaženou cibuľkou a kúskami salámy. Pri smažení cibuľky a salámy na oleji sa dobre otestoval rozvod tepla po celej ploche a ďalšia príprava vajec zas preverila priľnavosť povrchu a následné čistenie. Pre porovnanie rovnakým postupom prešla aj miska z nerezu od toho istého výrobcu.

Nerezová miska
Už pri smažení cibuľky a salámy na oleji sa začala výrazne prejavovať nedostatočná vodivosť nerezového povrchu. V kružnici, na ktorú dopadal oheň variča, sa jedlo pripaľovalo a mimo sa smažilo s výrazne nižším efektom. Nezačal som ani s pridaním vajec, pretože miska mierne zmenila tvar dna a ostala z vnútornej strany pripálená tak, že to nie je možné umyť (viď piata a ôsma fotografia). Na takejto nerezovej miske neodporúčam výraznejšie kulinárske práce. Podobne sa správa aj titanový materiál, mám totiž podobnú skúsenosť s riadom od MSR, kde som pri pokuse o opraženie slaninky trochu zdeformoval a podobne prepálil pokrievko-panvičku.

AL-INOX
Cibuľka so salámou sa na oleji pripravovala bezproblémovo, rozvod tepla bol oveľa rovnomernejší ako v prípade nerezu. Miska tvar nezmenila a ani sa neprepálila. Po úspešnej prvej fáze som pridal vajcia a po krátkom čase bola praženica pripravená na jedlo. Oproti príprave na teflónovej panvici na elektrickom sporáku bolo potrebné viac miešať, aby sa pokrm neprilepoval ku dnu. Taktiež umývanie bolo trochu ťažšie, takže v prípade, ak chcete takýto riad v horách používať na plnohodnotné varenie, odporúčam nosiť so sebou hubku. Celkovo však možno test považovať za úspešný – riad má veľmi dobrú tepelnú vodivosť, takže jedlo sa nepripaľuje.

Skúsenosti so sústruženým dnom

Keďže som test mal k dispozícii dve sady, jednu so sústruženým dnom a jednu bez, varil som v teréne na oboch. Riad bez sústruženého dna mal na variči (Campingaz Bluet 270 Micro) celkom zaujímavú vlastnosť. Ak nebol varič na dokonalej rovine, po niekoľkých minútach zohrievania vody sa nádoba začala pomaly hýbať a neostávalo nič iné, ako ju držať priloženými kliešťami. Je možné, že na variči s odlišnými držiakmi by bol tento efekt menší. V prípade sústruženého dna som tento problém nezaznamenal.

Záver

Turistický riad ALB forming AL-INOX odporúčam všetkým outdoorovým kulinárom, ktorí sa na svojich túlačkách neuspokoja s instantnou stravou a chcú si dopriať plnohodnotné varené jedlo. Sendvičová konštrukcia kombinuje výhody hliníka a nerezu – nádoby dobre vedú teplo, ľahko sa nedeformujú, vnútorný povrch nereaguje s kyslejšími tekutinami a čistenie je jednoduchšie. Negatívom je zas mierne vyššia cena, hmotnosť v porovnaní s klasickým hliníkovým ešusom a absencia ciachovania vnútri nádob. Pri kúpe treba dať pozor a brať len AL-INOX so sústruženým dnom, bez tejto úpravy sú nádoby na niektorých varičoch oveľa menej stabilné.

Fotogaléria k článku

Najnovšie