Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Ponožky Teko

Dobré ponožky sú spolu s vhodnou obuvou predpokladom dobrej túry. Do množstva značiek na slovenskom trhu nedávno pribudla ďalšia – americké Teko. Na prvý pohľad je taktika tohto výrobcu jasná, maximalizácia eko faktora a trvalej udržateľnosti. Hoci pre Slováka toto zatiaľ nie je natoľko motivujúce ako pre Američana, máme opäť viac možností, a ako sa po niekoľkomesačnom testovaní dvoch párov ukázalo, táto vôbec nie je márna. Pozn.: tento článok je súčasťou širšej témy o outdoorovej obuvi, ktorú pripravili členovia združenia 1.outdoorova.eu, linky na ďalšie články sú v závere tohto článku.

Výrobca
Teko
Model
Trekking, Ski medium
Typ
trekové a lyžiarske ponožky
Materiály
teko-merino vlna, teko-poly recyklovaný polyester, nylon, lycra

Beyond Organic – alebo ako ďaleko sa dá zájsť s eko faktorom

Na prvý pohľad sú ponožky možno trochu banálny tovar. Turista ich potrebuje a nie jedny. Musia primerane vykonávanej aktivite odvádzať pot a izolovať, nesmú tlačiť a musia byť vhodne vystužené na potrebných miestach, kde by mohlo dôjsť k tvorbe otlakov. Keďže ich väčšinou nosíme skryté, dizajn príliš veľkú úlohu nehrá. Nájsť dobrú a ťažko napodobiteľnú konkurenčnú výhodu je pre výrobcov ponožiek oveľa ťažšie, ako pre iných výrobcov outdoor výbavy. Mnohí, najmä lokálni hráči, tak vsádzajú na nízke ceny. Väčší zas idú cestou maximálneho výkonu a kvality. V každej "škatuľke" je výrobcov viac a zákazník si vyberá buď podľa predošlej skúsenosti alebo podľa odporúčania v obľúbenom outdoor obchode.

Ako už naznačili trendy, v západnej Európe a v USA je v kurze všetko, čo je prírodné a udržateľné. Outdoor preto ide s dobou a taktiež je "in" všetko dostatočne "zelené". V našom stredoeurópskom regióne sa tomuto faktoru zatiaľ nedarí až tak dobre, skôr sa pri nakupovaní zameriavame na dobrý pomer cena/výkon a či materiál na danú vec vyrástol zo zeme alebo sa narodil v chemickej továrni z ropy, je nám dosť jedno. Značka Teko však vsádza na to, že by nám to jedno nemalo byť a ide poriadne do detailov.

Princíp, ktorý Teko nazýva "Beyond Organic", sa dá voľne preložiť ako "Viac ako organický". Sleduje nielen organickosť materiálov, ale snaží sa zaviesť bio princípy a udržateľnosť do všetkých procesov. Preto všetka elektrická energia, ktorú spotrebuje fabrika a kancelárie, pochádza z veterných elektrární. Väčšina materiálov je rastlinného, živočíšneho alebo recyklovaného pôvodu. Všetok papier je recyklovaný a ďalej recyklovateľný. Pri potlači obalov a katalógov používajú len atramenty založené na sóji. Ďalšou zaujímavosťou je, že výroba nie je v juhovýchodnej Ázii, ale v USA a všetky materiály s výnimkou vlny pochádzajú z USA, väčšinou do 200 míľovej vzdialenosti od fabriky. Šetria sa tak environmentálne dopady medzinárodnej logistiky. Keďže určitej logistike sa nevyhnú, kupujú emisné kvóty CO2 od štátov s ich prebytkom cez CCX (Chicago Climate Exchange) a ECX (Europe Carbon Exchange), čím zmierňujú dopad svojej činnosti. Vo svojich kancelárskych a výrobných priestoroch recyklujú asi všetko, čo sa dá a do práce chodí väčšina na bicykloch. Všetko s jedným cieľom – vyrábať ponožky bez environmentálnych dopadov na planétu. Preto neprekvapí, že slogan, ktorý značku sprevádza, je "Najlepšie ponožky na planéte. Najlepšie ponožky pre planétu."

Materiály

TekoMerino - organická vlna
Merino vlna z ekofariem v Argentíne. Produkcia je zameraná na vysokú kvalitu pri čo najnižšej enviro záťaži. Na farme sa preto nepoužívajú žiadne pesticídy, herbicídy ani hnojivá. Pri chove oviec sa nepoužívajú hormóny, špeciálne vakcíny ani iné neprirodzené alebo kruté metódy chovu. Dokonca všetka potrava, ktorú jedia, je organická. Ekologický je aj postup pri spracovávaní a farbení.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

TekoPoly - recyklovaný polyester
Polyester vyrobený z druhotnej suroviny, ktorá pochádza z priemyselného a domáceho odpadu (PET fľaše). Výsledné vlákno by malo byť totožné s vláknom, ktoré je vyrobené bežnou metódou z ropy. Polyester veľmi dobre odvádza pot a rýchlo schne. Používa sa najmä v ponožkách, ktoré sú určené na leto, alebo v zmesi s merinom.

Testované modely

Trekking
rada: Summit
hrúbka: veľmi hrubé
zloženie: 80 % teko-merino vlna, 18 % nylon, 2 % lycra
infocena: 17 €

Model Trekking patrí do rady Summit, ktorá je pre univerzálne použitie pri turistike najvhodnejšia. Ponožky sú tvorené z vonkajšej strany nylonovým skeletom – ten sa stará o to, aby ponožky dobre držali svoj tvar a taktiež dáva priestor pre farebnosť ponožky a dizajn. Z vnútornej strany je zas nefarbená čistá merino vlna, ktorá zabezpečuje vhodnú mieru pohodlia a tepelnej izolácie. Podľa jej množstva v ponožkách sú jednotlivé modely určené pre rôzne použitie v horách – od ľahkej turistiky, cez trekking až po expedičné určenie. Ponožky majú rovnomernú hrúbku vo všetkých svojich častiach. Viac namáhané plochy (päta, podošva, prsty) majú silnejší nylonový skelet, aby nedošlo k rýchlemu opotrebovaniu. V strede chodidlovej časti je okolo celej ponožky elastický prúžok z lycry, aby sa ponožka neposúvala. Z vnútornej strany netrčia vôbec žiadne prebytočné nite a ponožka je aj tam úplne homogénna a vidieť takmer iba vlnu.

Pocitovo ide o ponožky s voľnejším strihom, sú preto pohodlné aj na dlhšie trasy, nohu totiž nikde nadmerne nesťahujú. Zároveň táto konštrukcia dáva možnosť obuť pod ne ľahší liner – tenkú ponožku pre zvýšenie tepelného komfortu. Turista či horolezec tak môže dosiahnuť optimálny tepelný komfort. Všetky spoje sú pocitovo takmer nepostrehnuteľné, najmä v oblasti prstov – sú tak veľmi pohodlné a nie je problém s otlakmi. Tie mi ponožky ani raz počas niekoľkomesačného testovania neurobili. Tepelný komfort, najmä v chladnejších dňoch, bol výborný – prispieva k tomu až 80 percentný podiel vlny a celková veľmi hrubá konštrukcia. Do teplejších letných dní mimo vyššie hory preto neodporúčam, noha by sa uvarila – aspoň teda mne určite, lebo mám potivejšie nohy. Tento model na základe mojich skúseností odporúčam približne do 10°C. Pod spodnú hranicu som sa však nemal možnosť dostať, takže tú neviem odporučiť. Komu však býva extra zima, môže siahnuť po modeli expedition alebo Trekking skombinovať s teplejším linerom.

Celkovo považujem tieto ponožky za jedny z najlepších, aké mám.

Ski Medium
rada: Wintersports
hrúbka: stredne hrubé
zloženie: 64 % teko-merino vlna, 18 % teko-poly, 15 % nylon, 3 % lycra
infocena: 21 €

Model Ski Medium patri do rady pre zimné športy. Konštrukčne ide o podobnú ponožku, ako je rada evolution pre bežné a turistické použitie, je však prispôsobená špecifickým potrebám pre lyžovanie. Sú dlhšie, až pod kolená. Okrem vlny a nylonového vystuženia obsahujú aj recyklovaný polyester v oblasti špice a päty. Konštrukcia ponožky je o niečo zložitejšia ako v prípade rady Summit. Stredná hrúbka je síce na väčšine ponožky rovnomerná, striedajú sa však materiály a na niektorých miestach, kde sa noha lepšie odvetráva, je len nutné minimum materiálu. Tieto odparovacie miesta sú na bokoch lýtkovej časti a na chodidle z hornej strany. Napriek zložitejšej konštrukcii nie je na vnútornej strane príliš veľa trčiacich nití. Strih ponožky je oveľa tesnejší ako v prípade rady Summit. Pod túto ponožku určite nie je možné dať liner. Celkový dojem z konštrukcie a prevedenia ponožiek je veľmi dobrý.

Počas uplynulej zimnej sezóny som túto ponožku používal pri skialpinistických túrach v slovenských a bulharských horách. Najmä pri šliapaní sa ukazovali ich dobré vlastnosti, príliš teplo mi v nich bolo len zriedkavo. Rovnako pri jazdení, keď mám nohu stiahnutú na maximum, sa držali veľmi dobre. Okrem lyží som ich nosil aj na turistike, kde som ocenil ich tesnejší strih a vhodnú hrúbku pre jednodňové túry. Do budúcna sa chystám zaobstarať si aj nepodkolienkovú turistickú verziu, t.j. z rady evolution.

Záver

Ponožky Teko Trekking a Ski Medium hodnotím veľmi pozitívne. Ich konštrukcia, kvalita spracovania aj správanie sa pri použití ich radí medzi tie najlepšie značky. Určite stoja za vyskúšanie a navyše s benefitom maximálne ekologického výrobku.

Zdroje

Wikipedia

Ďalšie info o outdoor obuvi

Tento článok je súčasťou témy outdoorova obuv, ktorú pripravili členovia združenia 1.outdoorova.eu.

Cestovatel.cz: Nejlepší boty pro cestovatele
SvetOutdooru.cz: To se nám to šlape, To základní o botách
Hydromagazin.cz: Quo vadis, vodáku?
Hiking.sk: Nová membrána eVent Cocona

Fotogaléria k článku

Najnovšie