Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Skialpinistov nie, bagre áno?

Nedávne vyhlásenia o údajne neúnosnej návštevnosti tatranských dolín skialpinistami a ich možnému negatívnemu vplyvu na populáciu kamzíkov nás zaujali natoľko, že sme ďalej skúmali ich pravdepodobnosť. Výsledok je zaujímavý.

Analýza počasia - väčšinu sezóny nevhodné

Zhromaždili sme údaje o stupni lavínového nebezpečenstva, viditeľnosti a výške snehovej pokrývky počas celej skialpinistickej sezóny vo Vysokých Tatrách (21.12.2008 – 15.4.2009) a vypracovali analýzu podmienok na výkon skialpinizmu. Z nej vyplýva, že 58% dní v sezóne boli podmienky nevhodné, 34% dní obmedzené a len 8% dobré. Ak to prerátame na dni, je to 68, 39 a 9 dní. Z víkendových dní boli počas 17 dní nevhodné podmienky, počas 13 obmedzené a počas 3 dobré.

Kritériá posudzovania sme konzultovali s Horskou záchrannou službou (HZS) a Strediskom lavínovej prevencie (SLP).

Za obmedzené podmienky sme považovali:
- stupeň lavínového nebezpečenstva 3 a menej
- výšku snehu v dolinách 100 a viac cm
- viditeľnosť 5 a viac km.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Za dobré podmienky sme považovali:
- stupeň lavínového nebezpečenstva 2
- výšku snehovej pokrývky v dolinách 150 a viac cm
- viditeľnosť rovnaká.

Výška snehovej pokrývky bola meraná vo Veľkej Studenej doline pri Ľadovom plese vo výške 2050 m n.m. V analýze boli použité aj údaje o výške snehu z Lomnického štítu a zo Skalnatého plesa. Zdroje dát poskytli HZS, SLP a Slovenský hydrometeorologický ústav.

Štátne lesy nemajú štatistiky

Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) v tlačovej správe z 5. marca t.r. konštatujú, že návštevnosť tatranských dolín skialpinistami presiahla únosnú mieru. Z našej analýzy však jednoznačne vyplýva, že k tomuto dátumu bolo od začiatku sezóny 50 dní s nevhodnými, 25 dní s obmedzenými a 0 dní s dobrými podmienkami na vykonávanie skialpinizmu. Vo vysokohorskom prostredí preto nemohlo byť toľko skialpinistov, aby sa im mohli klásť za vinu úmrtia kamzíkov a už vôbec sa nedá hovoriť o neúmernej návštevnosti.
ŠL sme požiadali o štatistiku návštevnosti Vysokých Tatier skialpinistami počas tohtoročnej skialpinistickej sezóny. Od námestníka riaditeľa ŠL TANAPu Ing. Mariána Šturcela sme dostali odpoveď: "Štátne lesy TANAP nerobia v teréne takéto zistenia, preto nedisponujeme takouto štatistikou."

Výsledky analýzy potvrdzujú aj naše vlastné pozorovania podmienok počas sezóny, keďže sme skialpinisti, rovnako naše miestne zdroje a chatári z Téryho a Zbojníckej chaty, ktorí hovoria o veľmi slabej návštevnosti skialpinistami počas tohtoročnej sezóny.

Dvojitý meter

Našu analýzu sme ponúkli aj ako tlačovú správu médiám, ktoré sa tejto téme predtým venovali. TA3 mala príspevok na tému Skialpinisti mimo povolených trás zabíjajú kamzíky, v STV odznelo, že "všetky indície naznačujú, že kamzíky vyplašili skialpinisti. Tí sa pohybujú mimo vyznačených trás." Očividne však to, že skialpinisti do Tatier túto zimu chodili málo, a teda tieto hypotézy sú málo pravdepodobné, už nikoho nezaujíma. Nikto si ani neoveril, že štátne lesy svoje vyhlásenie urobili bez akýchoľvek podkladov. Stačili emotívne obrázky umierajúcich kamzíkov, u ktorých mimochodom pitva ukázala, že jeden mal nulovú vrstvu tuku, druhý bol chorý a tretí zomrel na vysilenie. To, že bolo také zlé počasie a vysoký sneh, že kamzíky nemali čo žrať, a že mohli umrieť aj na chorobu, už takisto nikomu nenapadlo. Resp., možno by to nebolo pre čitateľa či diváka dostatočne zaujímavé. Pritom vysokohorský turista sa na túrach bežne stretne s viacčlennou skupinou kamzíkov, ktorá sa okolo pokojne popása, a vie, že kamzík vyplašený turistom je oxymoron.

Prečo sa štátne lesy spolu s ochranou prírody (spoločná kontrolná akcia v Mengusovskej doline) takto pustili do skialpinistov, je naozaj záhada. Nikto nepopiera, že skialpinisti pohybujúci sa mimo povolených trás porušujú návštevný poriadok. Z analýzy podmienok je však jasné, že ich nemohli byť zástupy, ktoré by devastovali prírodu. Naopak, devastačne vyzerajú fotografie z klčovania a pálenia kosodreviny na nových zjazdovkách nad Tatranskou Lomnicou a Štrbským plesom (o ktoré je aj tak nízky záujem, viď posledná sezóna), bagre hĺbiace obrovskú zásobáreň vody na zasnežovanie zjazdoviek, vyjazdené hlboké koľaje na mnohých miestach národného parku pri necitlivom odstraňovaní najprv veternej, neskôr lykožrútovej kalamity. To naozaj skialpinista alebo turista mimo chodníka škodí prírode rovnako? A kde je princíp primeranosti? Ak sme nekompromisní smerom ku skialpinistom, buďme takí aj k developerom. Inak to vyzerá, že sa neprimerane prihliada na potreby finančných skupín.
Vyháňať z Tatier vysokohorských turistov a skialpinistov, teda ľudí, ktorým na prírode hlboko záleží, by bolo veľmi nešťastné.

Súvisiace odkazy

Čo sme Alžbete II. v Tatrách neukázali
Tatranský (luna)park
Tatry majú za sebou najhoršiu zimnú sezónu od roku 1989

Celú analýzu nájdete tu.

Spoluautor: Ľubomír Mäkký

Najnovšie