Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Bunda Montane Venture Jacket

Myslím, že nebudem ďaleko od pravdy, ak si tipnem, že mnohí z vás, outdoorových nadšencov, ešte neprišli do kontaktu so značkou Montane od rovnomenného výrobcu z Veľkej Británie. Ja som mal tú česť zoznámiť sa s ňou v priebehu dvoch mesiacov v podobe testu 3–sezónnej bundy Venture Jacket. Viem, možno je to krátky čas na testovanie produktu podobného typu. Napriek tomu si však myslím, že počas tejto doby sa dá vytušiť, kde má bunda navrch oproti jej konkurentkám, prípadne, v čom vidím z hľadiska jej prevedenia určité rezervy. Pár dojmov z jej používania si teda dovolím naformulovať v nasledujúcich riadkoch.

Výrobca
Montane
Model
Venture Jacket
Typ
hardshell bunda
Materiály
eVent Hurricane, Nylon 160g/m2
Vodný stĺpec
30 000 mm
Hmotnosť
475 g
Farebné kombinácie
čierna, červená, modrá
Páči sa mi
hmotnosť, strih, použitá membrána
Nepáči sa mi
manipulácia so zipsami na vreckách, chýbajúce otvory na vetranie v podpazuší
Infocena
172 €
Hodnotenie
- cena: 8 z 10
- hmotnosť: 10 z 10
- dizajn: 6 z 10
- manipulácia: 7 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 9 z 10
- údržba: 8 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 6 z 10
- multifunkčnosť: 7 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 79 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
Cariboo šport (Obchodná 3, BA), Extrem šport (Teplická 123, PN), CMS (Moravská 682/3, PU), Adventura sport (26. augusta 6, MT), ITOCA sport (Štúrova 3, LM), Outdoor u maca (Nová 6, PD)

Použitý materiál

Bunda je zložená z nylonovej tkaniny (100 %), v ktorej je pomocou trojvrstvovej laminácie použitá membrána eVent Hurricane. Je to membrána vyrobená na báze teflónu. Ten sa používa aj na výrobu iných membrán. Rozdiel je v tom, že eVent neobsahuje vrstvu PU (polyuretánu), ktorá sa používa na ochranu proti mastnotám zhoršujúcim vlastnosti teflónovej membrány. Na zabezpečenie tejto ochrany sú jednotlivé vlákna membrány eVent molekulárne povrchovo ošetrené. Vďaka absencii PU vrstvy tak môžu vodné pary prechádzať membránou priamo, ide o tzv. „Direct Venting“ a nemali by kondenzovať na vnútornej strane membrány.
Vystuženia na ramenách sú takisto z nylonu (Freeflow NailHead) a reflexné prvky zo známeho materiálu 3M Scotchlite. Zipsy sú značky YKK. Na vreckách bundy sú zipsy pogumované.

Na prvý pohľad

Mňa osobne príjemne prekvapilo použitie 3–vrstvového laminátu. Výrobca zvolil modernú, a myslím že aj jednu z najkvalitnejších membrán na trhu. Takisto kladne hodnotím nízku hmotnosť bundy, výrobca udáva 475 gramov. Ja som mal možnosť testovať „civilne vyzerajúcu“ verziu čiernej farby. Tento model sa ešte vyrába v červenom a modrom prevedení. Švy sú podlepené, aby tak bol zaistený vyšší stupeň nepremokavosti. Možnosť sťahovania bundy gumou je v jej dolnej časti. Na bunde sa nachádzajú dve pomerne priestranné vrecká po bokoch, na ktorých je pogumovaný zips. Hlavný zips bundy nie je pogumovaný, ale je chránený légou, ktorá sa zapína pomocou suchých zipsov. Keď už som pri zipsoch, tie, ktoré slúžia na odvetranie bundy v podpazuší, som nenašiel, akokoľvek som sa snažil. Tie jednoducho na bunde nie sú.

Bunda je vybavená dobre tvarovateľnou kapucňou. Nie je možnosť jej zloženia do goliera, dá sa však zrolovať a zafixovať (viď. foto), aby tak slúžila ako tepelná ochrana krku, napríklad počas chladných dní bez zrážok. Možnosť sťahovania kapucne je len z prednej časti. V zadnej časti kapucne sa pomocou suchého zipsu dá regulovať jej sklon. Šilt je vystužený drôtom na jeho prednej časti.

Ošetrovanie

Výrobca odporúča na ošetrovanie membrány a takisto aj bundy použiť pred praním jemný tekutý prostriedok bez aviváže a zmäkčovadiel. Prať sa odporúča na 40°C v programe bez odstreďovania. Pre zachovanie čo najlepších vlastností membrány sa odporúčajú používať prostriedky špeciálne určené pre tento účel (napr. Nikwax, Toko, Holmenkol,...). Pre tých z vás, čo svoju bundu pod nátlakom dajú do pračky iba vtedy, keď na nej pod vrstvou špiny len ťažko rozoznať farby, výrobca na informačnom štítku odkazuje: “wash me often” (per ma často).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na vlastnej koži...

Bundu som začal nosiť v období, keď už slnko malo pomerne silné „grády“ a sychravé, prípadne chladné počasie už veľmi neprichádzalo do úvahy. Napriek tomu som sa snažil vyhľadávať podmienky, ktoré plnohodnotne preverili jej parametre. Intenzívne skialpové túry, pešia turistika, ako aj bežný presun mestom (takisto intenzívny) dostatočne preverili funkčnosť, strih a jednotlivé časti bundy.

Príjemne ma prekvapila váha (475 g), čo je jednoznačne plus v porovnaní s bundami podobných parametrov. Mal som k dispozícii veľkosť M. Bola ideálna na moju postavu (180 cm), čo znamená, že zapnutá bunda mi absolútne neprekážala v žiadnom pohybe, rukávy sa nevyhŕňali, keď som mal zdvihnuté ruky a zadný diel bundy mi stále chránil kríže a nevysúval sa hore.

Už pri popise bundy som naznačil, že chýbajú vetracie otvory pod pazuchami. Chýbali aj mne. Myslím, že na bunde, ktorá je určená na turistiku a outdoorové aktivity, by takýto prvok nemal chýbať. Výrobca membrány síce tvrdí, že absencia vetracích otvorov je účelová, aby tak lepšie fungoval systém „priameho dýchania“ (Direct Venting), no mne zástancovi „starej školy“ na bunde proste odvetranie chýba.

O membráne eVent som už počul veľa dobrého, ale nikdy predtým sa mi nepodarilo si ju vysúšať na „vlastnej koži“. Funguje naozaj veľmi dobre, ale ani od nej netreba čakať zázraky v podobe absolútneho sucha pri aktívnom pohybe. Je pravdou, že som nepostrehol, aby sa na jej vnútornej strane kondenzovala voda, ale pri ostrejších výšľapoch jednoducho Direct Venting „nestíhal“ a veruže odvetrávacie otvory som hľadal márne.

Čo sa týka nepremokavosti, tú som otestoval priamo v krajine výrobcu počas typicky „ostrovného“ počasia (lialo celý deň). Okrem vody v topánkach a mokrých nohavíc sa k mojej mikine nedostala ani kvapka, čo som veľmi ocenil, pretože som nemal náhradnú. S kapucňou sa dobre pracuje, sťahovanie je bezproblémové. Je dobré že na kapucni je aj šilt, aby voda prípadne sneh nepadal priamo do tváre. Privítal by som však, keby bol šilt vystužený celý, nie iba na konci (drôtom), pretože takto má tendenciu ohýbať sa a nedrží si stály tvar. Inak je kapucňa dostatočne veľká a myslím, hoci som to neskúšal, že by nebol žiadny problém nasadiť si ju aj na prilbu. Praktické je, že aj keď sa nedá vzipsovať, je možné ju zrolovať a upevniť okolo krku, aby tak vlastne plnila funkciu stojačiku.

Dve pomerne priestranné vrecká sú umiestnené vo výške hrudníka. Sú vybavené pogumovanými zipsami, ktoré sú naviac chránené manžetou. Práve tá bráni v rýchlej manipulácii s nimi, napr. jednou rukou (pri zatváraní sa zasekáva do zipsu). Manžeta chráni aj hlavný zips, ktorý nie je pogumovaný. Drobnou chybičkou je, že manžeta sa zapína suchými zipsami, ktoré, najmä keď je na nich sneh, veľmi nedržia. Možno, že by bolo lepšie, keby v tomto prípade nahradilo ochrannú légu napríklad „pogumovanie“ zipsu. Má to však aj svoje výhody pri použití mimo zimy, pretože zdvojená léga lepšie chráni pred vodou ako pogumovaný zips.

Zhodnotenie

Aj napriek drobným chybičkám (ktoré ale možno prekážali len mne a niekto iný by ich pri používaní ani nevnímal) som bol s bundou spokojný a veľmi dobre sa mi nosila. Oceňujem že výrobca použil kvalitnú membránu, ktorá funguje veľmi dobre. Páči sa mi aj tvar kapucne, ako aj celkový strih a nenápadný design bundy. Čo sa týka nízkej váhy, tá je určite citeľná. Najmä pri športových aktivitách je to veľmi dobrá vlastnosť. Pri cenovej hladine, v ktorej sa predajná cena bundy pohybuje a parametroch, ktoré ponúka, môže byť Ventura Jacket voľbou pre tých, ktorí nevyhľadávajú extrémy, ale radi a často sa pohybujú v prírode.

Linky

http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?107711-vite,-co-si-oblekate?-i.
http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?107716-vite,-co-si-oblekate?-ii.

Fotogaléria k článku

Najnovšie