Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Nová membrána eVent Cocona

Outdoorové membrány zatiaľ "zelený" ošiaľ obchádzal. Však sú to tenké vrstvy umeliny so špecifickými vlastnosťami a vyrábajú sa z ropy. Doterajšie vedecké poznanie nevie nájsť spôsob, ako napodobniť prírodu a použiť bio membrány tak, ako to robí ona. Keďže sa však membrána vždy laminuje na nejakú ďalšiu tkaninu, je tu určitý priestor pre "zelený faktor". Mal som možnosť niekoľko mesiacov testovať topánky Kayland s takouto "zelenou" podšívkou. Pozn.: tento článok je súčasťou širšej témy o outdoorovej obuvi, ktorú pripravili členovia združenia 1.outdoorova.eu, linky na ďalšie články sú v závere tohto článku.

Cocona vlákna

Najprv som si myslel, že pôjde o vlákna vyrobené z kokosových šúp – bral som to viacmenej automaticky. Až na druhý pohľad, keď som sa začítal do detailov technológie, zistil som, že ide o špeciálnu úpravu rôznych vlákien – od nylonu až po merino. Pointa je v tom, že šupy kokosového orecha sú veľmi dobrou surovinou pre výrobu aktívneho uhlia. To vďaka jeho vlastnostiam už pomerne dlho využívame najmä pri filtrácii vody ako v priemysle, tak aj v kuchyni, či outdoore. Cocona vlákna sú teda vlákna obohatené o mikroskopické čiastočky tohto zaujímavého materiálu. Aby sme pochopili, prečo je aj pre outdoorove použitie prospešné, poďme si najprv niečo povedať o tom, ako funguje.

Aktívne uhlie je spoločné meno pre skupinu umelo vytvorených, pórovitých uhlíkov s hubovitou štruktúrou. Vyznačujú sa veľkým aktívnym povrchom s vysokou schopnosťou adsorbovať široké spektrum mikro- a makromolekulárnych látok. Adsorpcia je proces, pri ktorom látka priľne na povrch adsorbenta. Aktívne uhlie je najpoužívanejším adsorbentom. Radí sa medzi organické adsorpčné médiá, pretože organické molekuly, ako sú herbicídy, pesticídy a priemyselné rozpúšťadlá, rôzne druhy liečiv, fosfáty, majú schopnosť priľnúť na povrch aktívneho uhlia – a to vďaka medzipovrchovým Van der Waalsovým príťažlivým silám. Táto jeho adsorpčná schopnosť je v niektorých prípadoch umocnená katalytickou schopnosťou. Napríklad chlór rozpustený vo vode sa na povrchu aktívneho uhlia mení v neškodný chlorid. Aktívne uhlie, ako médium, môže byť vyrobené z niekoľkých materiálov. Avšak, bez ohľadu na základný materiál, štruktúra povrchu každého aktívneho uhlia je špongiová, pričom plocha dosahuje až 500-1000m2/g.

Dôvody obohacovania vlákien sú rovnako adsorpcia, ako aj veľká povrchová plocha. Adsorpcia pomáha predchádzať vzniku veľkých zápachov a iných dobrôt spôsobených nadmerným hemžením sa mikróbov. Veľká plocha zas urýchluje schnutie a zlepšuje tak odvod vlhkosti. A keďže výroba je z kokosových škrupín, možno takto obohatené vlákno ešte onálepkovať zelenou visačkou. To, že výroba nemusí byť úplne ekologická, je už pre marketingové oddelenia menej podstatný detail. Prebieha totiž aplikáciou vodnej pary veľmi vysokej teploty (900-1100°C) pod veľkým tlakom na rozdrvené škrupiny. Výroba je teda energeticky mimoriadne náročná.

Kayland Vertigo High

Dosť bolo teórie, poďme sa pozrieť na využitie v praxi. Nová membrána, o ktorej je reč, má povrchnovú tkaninu z nylonu, ktorý je obohatený o aktívne uhlie. Podľa teórie by mala takáto membrána lepšie odvádzať pot a mala by pôsobiť proti smradu. Oboje sa v topánkach mimoriadne hodí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na testovanie funkcionality som mal k dispozícii topánky Kayland Vertigo High z tohtoročnej kolekcie. Mohol som veľmi dobre porovnať, keďže starší model nosím už dlhšie a tak ho mám dobre vyskúšaný. Topánky sa veľmi nezmenili – tvarovo ani materiálovo vôbec (našťastie), mierny posun je v dizajne, je to viditeľné na bokoch. To však pre túto recenziu dôležité nie je. Vnútorná eVent membrána je to, kvôli čomu som chodil posledné mesiace striedavo v starom a v novom modeli.

Dojmy z nosenia

Topánky sa vzhľadom na rovnaký tvar, prevedenie aj podrážku nosia úplne rovnako. Počas túry som posun v lepšom odvode vlhkosti ani pár nezaznamenal – rozdiel by musel byť priepastný, čo ťažko možno očakávať. Po celodenných túrach sa mi však v staršom modeli takmer vždy nahromadila vlhkosť vnútri – signalizovala to najmä úplne prepotená vložka. Tá v novom modeli bývala suchšia, z čoho možno usúdiť, že pozitívny posun tu je.

Oveľa markatnejší rozdiel je však v tom, že topánky za tých pár mesiacov nezískali môj typický topánkový odor. Adsorpčná schopnosť aktívneho uhlíka má teda niečo do seba a funguje nie len v rovine teórie.

Záver

Nová membrána eVent Cocona obohatená o aktívne uhlie pochádzajúce z kokosových škrupín je pozitívnym posunom vo vývoji tejto membrány. Zázrak nečakajte, topánky sa aj tak najviac odvetrávajú cez hornú časť. Aktívne uhlie však pomáha predchádzať prílišnému topánkosmradu a urýchľovanie transportu vlhkosti je tiež dobrá pomoc. Väčšina tohtoročných topánok od značky Kayland disponuje práve touto membránou, čo je isto dobrá správa pre ľudí s užšími nohami, keďže tieto talianske boty sú tvarovo určené najmä pre nich.

Zdroje

Wikipedia

Ďalšie info o outdoor obuvi

Tento článok je súčasťou témy outdoorova obuv, ktorú pripravili členovia združenia 1.outdoorova.eu.

Cestovatel.cz: Nejlepší boty pro cestovatele
SvetOutdooru.cz: To se nám to šlape, To základní o botách
Hydromagazin.cz: Quo vadis, vodáku?
Hiking.sk: Ponožky Teko

Najnovšie