Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Chata Ipeľ

Pohoria stredného a severného Slovenska akoby zatienili krásu pohorí, ktoré stoja v južnej časti našej vlasti. Jedným z týchto pohorí je aj Burda, ležiaca na brehoch riek Dunaj, Hron a Ipeľ. Keď sa vyberiete objavovať jeho krásu, môže vám na nocľah dobre poslúžiť terasa poľovníckej chaty Ipeľ. Verím, že tu strávite ničím nerušenú noc a načerpáte silu na ďalšie vaše putovanie.

Poloha
Burda: severovýchodná časť pohoria, nad obcou Chľaba
Nadmorská výška
290 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 47.84908 ° SŠ
dĺžka: 18.79988 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 – 4 osoby
Prevádzka
Celoročne, bez hospodára
Voda
Bez vodného zdroja
Spojenie
Modrá značka z obce Chľaba (1 hod.) a z rázc. Skaly – vyhliadka (1.15 hod.)
Dalšie info
Pekné okolie, GSM signál

Poloha

Poľovnícka chata Ipeľ sa nachádza v severovýchodnej časti pohoria Burda, na pomedzí chotárov obcí Leľa, Bajtava a Chľaba. Jej stavba je situovaná v tesnej blízkosti turistického rázcestia U troch studničiek. Toto rázcestie leží na modrej značke spájajúcej obec Chľabu s rázcestím Skaly - vyhliadka, nad Kamenicou nad Hronom. Priamo k chate vás do troch až piatich minút dovedie významová odbočka značky.

Prístup

Najjednoduchší prístup k chate je z Chľaby po modrej značke za jednu hodinu. Z Kamenice nad Hronom to sem trvá približne dve a pol hodiny, pričom sa musíte vybrať sprvu po červenej k rázcestiu Skaly - vyhliadka (NPR Kováčovské kopce - juh) a odtiaľ pokračovať po modrej k rázcestiu U troch studničiek. Prístup z obce Bajtava a Leľa nie je vyznačený. No stačí sa z nich vybrať po asfaltovej ceste, vedúcej ďalej dovnútra pohoria, keď asi po hodine chôdze natrafíte na modrú značku (rázcestie Nad Bajtavou) vedúcu až k chate. Časovo to vychádza do dvoch hodín.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Objekt chaty predstavuje jednoduchá murovaná stavba s rozmermi približne 7 x 5 m. Interiér je uzamknutý, no na nocľah spoľahlivo poslúži zastrešená terasa. Tá má rozmer 2 x 3 m. Severnú a západnú stenu terasy tvorí drevené zábradlie siahajúce do výšky necelého metra. To neposkytuje dokonalú ochranu proti silnému vetru a bočnému dažďu z týchto svetových strán. V nečase ich zabezpečenie celtou alebo PVC fóliou zvyšuje komfort nocľahu. Od juhu a východu terasu chráni vlastná stavba chaty. Podlahu tvorí betónová platňa. Pohodlný nocľah tu nájdu tri - štyri osoby. Spací vak a karimatka je samozrejmosťou. Hneď vedľa terasy je upravené ohnisko a vo vzdialenosti asi dvadsať metrov sa nachádza latrína.

Voda a okolie

Vodný zdroj sa pri chate nenachádza. Najbližšia voda, potok Dona, tečie dnom Veľkej doliny asi 1 km južne. K potoku sa dostanete po modrej značke smerom na Chľabu, pričom treba klesnúť o 100 výškových metrov.
Z chaty sú do dvoch, maximálne troch hodín dostupné všetky unikátne miesta v pohorí. Medzi najkrajšie časti určite patrí NPR Kováčovské kopce – juh s vyhliadkou Skala, odkiaľ je vidieť Vyšehradskú bránu s Dunajom, ústím Hrona a mestom Ostrihom. Nemenej atraktívna je oblasť pri Chľabe, kde môžete vidieť pivnice vytesané do skál a navštíviť ústie Ipľa do Dunaja. Oplatí sa prejsť si dolinu Ipľa proti prúdu až k obci Salka. Milovníci histórie môžu navštíviť lokality viacerých hradov (Ostrihom, Kamenín, Bíňa a pod.) a zastať na miestach krvavých bojov s Turkami (Štúrovo, Salka a pod.).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Búda pod Kráľovou horou

Pôvodne som chcel písať v tomto článku o malej a útulnej búde pod Kráľovou horou, kde som v roku 1994 strávil niekoľko dní, keď som sa tu prvý krát túlal. O to väčšie bolo moje sklamanie, že dnes som ju našiel v úplne dezolátnom stave (foto č. 10). Steny samá diera, dvere a okná vylámané. Po vnútornom zariadení (dve postele s matracmi, stôl, stoličky a piecka) zostala len kopa trosiek a hnijúce artefakty. Toto všetko ležalo pod hrubým nánosom špiny a odpadkov. Aj keď je stavba nepoužiteľná na nocľah, predsa ju len spomínam, lebo sa tu dá prečkať krátka letná búrka. Nájdete ju v juhozápadnom cípe lúky medzi rázc. Skaly – vyhliadka a kótou Kráľova hora na trase modrej značky.

Odkazy

Obec Chľaba
Stredisko Kováčov
Pohorie Burda
Obec Kamenica nad Hronom

Fotogaléria k článku

Najnovšie