Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Riad a liehový varič Esbit

Väčšina dnešných turistov používa na varenie plynové, extrémnejší zas benzínové variče. Existujú však aj iné možnosti, ktoré síce nemusia byť rovnako výkonné, avšak majú lacnejšiu prevádzku a palivo je z obnoviteľných zdrojov. V tomto článku sa bližšie pozrieme na varič od nemeckej značky Esbit, ktorý spaľuje tekutý lieh. Je súčasťou setu, ktorý obsahuje závetrie, dve nádoby s výmenníkom tepla, panvičku, pokrievku a zopár ďalších drobností.

Výrobca
Esbit
Model
CS 2350HA
Typ
súprava hrncov s alkoholovým varičom a závetrím
Materiály
eloxovaný hliník, mosadz
Hmotnosť
1050 g
Páči sa mi
ekofaktor, nízka cena paliva, veľmi dobre riešené závetrie, kompatibilita s Trangia systémom, možnosť použitia kompatibilného plynového horáku, hmotnosť setu vzhľadom na ponúkané objemy, nepriľnavý povrch, účinný výmenník tepla
Nepáči sa mi
smradľavá prevádzka (nie je možné použiť v interiéri), alkoholový varič tvorí na hrncoch sadze, zložitejšia regulovateľnosť plameňa
Ostatné info
výkon 800 - 1200 W
Infocena
115 €
Hodnotenie
- cena: 5 z 10
- hmotnosť: 8 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 8 z 10
- rozmery: 9 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 9 z 10
- cena/výkon: 7 z 10
- detaily: 9 z 10
- multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 83 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Doplňujúce súbory
PDF súbor: Esbit_merania.pdf – merania

Princíp fungovania liehového variča

Pricíp je jednoduchý, spaľuje sa tekutý lieh, z ekonomických dôvodov denaturovaný, keďže by bolo dosť drahé kupovať čistý, ktorý je zaťažený vysokou spotrebnou daňou. Hoci v prípade použitia bežného by bolo možné zdieľanie paliva s posádkou túry. Po krátkom štarte, keď horí priamo tekutý lieh, sa vďaka zvýšenej teplote tela variča začne lieh splyňovať a s väčšou účinnosťou horí práve v plynnom skupenstve, pričom vydáva podobný syčavý zvuk ako plynový varič.

Varič na tekutý lieh môže mať mnoho podôb a prevedení, keďže princíp je veľmi jednoduchý. V prípade Esbit variča ide o typ, ktorý bol prvýkrát uvedený na trh v roku 1925 švédskou firmou Trangia. Ide o malý mosadzný pohárik s dvoma stenami, pričom vnútorná má na spodu štrbinu, aby tadial mohol do medzistenového priestoru preniknút lieh. Tento priestor je mierne vyplnený knôtovinou, aby sa zväčšila odparovacia plocha. Keď sa varič naplní liehom (max. do polovice), zapáli sa v strede. Po asi 30 až 60 sekundách sa zohreje natoľko, že z malých dierok po obvode začne syčať lieh v plynnom skupenstve a po dosiahnutí dostatočného tlaku sa automaticky chytí plameň a horí už iba z dierok podobne, ako z trysiek plynového variča. Regulácia plameňa je možná pomocou nastaviteľného zaslepovacieho prvku, reguluje sa ním prístup vzduchu a mechanicky tlmí veľkosť plameňa (viď obrázky č. 14 a 15).

Tepelná výhrevnosť tohto variča je síce na nižšej úrovni, ako majú bežné plynové variče, má však niekoľko výhod. Vďaka veľmi jednoduchému princípu sa len ťažko môže niečo pokaziť, denaturovaný lieh je lacný a nejde o fosílne palivo, ale vyrába sa z obnoviteľných zdrojov (napr. z kukurice alebo repy). Funcionalitu neovplyňujú nižšie teploty a tak sa netreba v zime báť nedostatočného tlaku ako pri plynových kartušiach.

Súčasti setu

Celý set Esbit vychádza z pôvodného systému Tragia, s ktorým je aj plne kompatibilný. Obsahuje stojan na varič, ktorý tak nesedí priamo na podložke, ale je mierne vo vzduchu. Horná strana stojanu má dieru pre varič a mmnožstvo dierok, aby mohol prúdiť vzduch. Obvodná strana je z polovice plná, druhá polovica je mrežovaná a má aj väčšiu dieru pre prívod palivovej hadičky, ak chceme použiť iný varič (plynový, benzínový). Ten však musí byť kompatibilný s Trangia systémom, ktorý je obľúbený najmä na severe Európy a tak kompatibilné variče možno nájsť u firiem ako Markill (teraz už Edelrid), Trangia, či Primus. Na stojan sa zaaretuje závetrie, ktoré je plné a perforácie má iba v hornej časti, aby sa zabezpečil optimálny tok vzduchu. Zároveň slúži ako stojan na presne zapadajúce nádoby s výmenníkom tepla. Ten je zo zvlneného hliníkového plechu a stabilizuje nádobu v stojane. Obe nádoby tak musia mať rovnkú podstavu, hoci majú odlišný objem.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Uvedená konštrukcia je dobre vymyslená. Kladne hodnotím možnosť použitia ako liehového, tak aj plynového variča. Ide o veľmi efektívne závetrie, asi najefektívnejšie, s akým som sa doposiaľ stretol. V prípade použitia liehového variča sa navyše odporúča nastaviť perforácie na stojane proti vetru, čo zvýši účinnosť variča väčším prísunom kyslíka a zrýchlením komínového efektu.

Súčasťou setu sú okrem spomínaných aj kliešte pre manipuláciu s horúcimi nádobami, utierka, polstrovaná štvorcová chňapka, panvička, pokrievka a dve plastové misky. Utierka okrem svojho bežného účelu slúži pri skladaní setu aj ako ochrana vnútorného nepriľnavého teflónového povrchu hrncov, do chňapky možno zabaliť kliešte (viď obrázok 8) a plastové misky zároveň fungujú ako ochrana výmenníkov tepla. Tie sú totiž dosť ostré a bývajú aj špinavé od sadzí, ktoré tvorí liehový varič, keď spaľuje denaturovaný lieh. Panvička ako jediná nádoba nemá výmenník tepla, jej dno je však trochu hrubšie a má vysústružené pomerne hlboké sústredné ryhy, čím sa zvyšuje aktívna plocha dna, ktorá vedie teplo.

Pozn.: V prípade, ak sa pre tento set rozhodnete, odporúčam venovať zvýšenú pozornosť tomu, ako sú jednotlivé súčasti poukladané do seba. Ja som to podcenil a následne som maturoval asi hodinu, kým som to opäť poskladal tak, aby sa to zmestilo. A to mám v detstve absolvovaný minimálne doktorát so stavebnicou LEGO.

Časť Hmotnosť Poznámka
malá nádoba 1,8 litra 206 g ciachovanie do 1,5 litra
veľká nádoba 2,35 litra 226 g ciachovanie do 2,0 litra
pokrievka 131 g
panvička 155 g priemer 185 mm
závetrie + stojan 191 g
varič 100 g
ostatné 140 g chňapka, kliešte, handrička, misky, sieťka
spolu 1149 g

Výrobcom udávaná celková hmotnosť setu je 1050 g, mne sa však pomocou digitálnej kuchynskej váhy podarilo namerať o cca 100 g viac. Môže to byť vďaka zvyškom paliva vo variči a zároveň chýb v meraní, keďže na presnosť kuchynskej váhy sa nedá úplne spoľahnúť.

Použité materiály

Varič je vyrobený z mosadze, zvyšok kovových častí (stojan, závetrie, nádoby, pokrievka, kliešte) je z eloxovaného a pomerne tenkého hliníku. Nádoby sú z vnútornej časti potiahnuté nepriľnavým PTFE povrchom (tzv. Teflón). Vzhľadom na použité materiály je hmotnosť prijateľná (celý set váži spolu niečo vyše kila) a aj rozvod tepla je dobrý. Aby bolo varenie pohodlnejšie, dobre poslúži aj teflónový povrch. Treba však dávať pozor, nepoužívať kovové nástroje pri manipulácii, lebo povrch je pomerne citlivý na poškriabanie. Dobré je preto použiť drevenú varešku alebo polykarbonátový príbor. Kliešte sú taktiež z hliníka a majú na čeľustiach drobné gumové prvky, aby sa nepoškodil teflónový povrch. Ich uchytenie by však mohlo byť vyriešené trochu lepšie, pretože sa mi niekoľkokrát stalo, že sa vyvliekli - najmä pri pokusoch o utieranie.

Praktické skúsenosti z terénu

Varič a riad Esbit som intenzívne testoval počas horskej dolovenky v rakúskych Alpách. Keďže s týmto typom variča som sa stretol prvýkrát, začiatky boli neslávne. Najmä v tom, že som si na úvod myslel, že plne otvorená záslepka má byť na variči aj vtedy, keď chcem zohrievať (vodu) čo najrýchlejšie. Preto som bol z času potrebného na zovretie dosť sklamaný. Plná menšia nádoba niekedy nechcela zovrieť ani po viac ako 30 minútach. Neskôr som však objavil, že bez regulačnej záslepky to ide podstatne rýchlejšie a liter vody zovrel za cca osem a pol minúty. Podrobné čísla sú v nasledujúcej časti.

Okrem testovania celého setu som hojne využíval nádoby, najmä menšiu, pre bežné varenie s plynovým varičom. Kvôli výmenníku tepla však treba počítať s tým, že hrniec nesadne na každý varič úplne ideálne. Na Campingaz Bluet 270 Micro sa držal pomerne dobre, s MSR Pocket Rocket to vsak vzhľadom na jeho útle nožičky nebolo príliš vhodné. Čím masívnejší držiak na hrniec, tým lepšie nádoba naň sadne. Ideálne varenie by bolo s vyššie spomínaným varičom, ktorý je kompatibilný so systémom Trangia, žial taký som k dispozícii nemal.

Domáci test

Keďže mnohých zaujímajú časy a spotreba, urobil som krátky domáci test spolu s porovnaním voči plynu s tou istou nádobou. Testoval som na 1 a 1,5 litri. Taktiež ma zaujímal približný výkon liehového variča, ktorý som vyrátal s pomocou mernej výhrevnosti a nameranej spotreby paliva za daný čas.

Pozn.: Výsledky je nutné brať orientačne, nie ako vedecký laboratórny test. Okolitá teplota bola 22°C, bezvetrie.

Na liehu

Nádoba Objem vody Čas
menšia 1,0 l 8.25
menšia 1,5 l 12.30
väčšia 2,0 l 17.20

Priemerná spotreba, ktorú som počas testu dosiahol, je okolo 30 ml liehu na liter vody.

Na plyne

Pre porovnanie som trochu zaexperimentoval aj s plynovým varičom Campingaz Bluet 270 micro. Použil som menší (1,5 l) hrniec s 1 litrom vody. Druhý, kontrolný hrniec bol hliníkový bez výmenníka s takmer totožným priemerom podstavy, no s menším objemom.

Spotreba Čas [min] Pozorovania
Esbit 10 g 5.55 takmer okamžite po zapnutí variča sa ukazujú na dne prvé bublinky, dno je vďaka výmenníku vyššie oproti bežnému hrncu a preto je priemer, na ktorý dopadá plameň o niečo menším
Hliníkový bez výmenníka 14 g 9.55 na pocit väčší únik tepla do bokov, väčšia plošná stopa plameňa na hrnci, prvé bubliky sa objavujú oveľa neskôr
Rozdiel 4 g 4.00

Výmenník tepla na dne (rebrovanie) možno považovať za účinný. Podľa pozorovania je úspora paliva približne 30 percent.

Výkon a efektivita

Podľa meraní (viď PDF) sa výkon liehového variča pohybuje medzi 800 a 1200 W, čo je na tak malý a jednoduchý varič veľmi dobrý výsledok. Vzhladom na nižšiu výhrevnosť liehu však spotrebuje väčšie množstvo paliva ako plynový varič.

Výmenník tepla zvyšuje efektivitu celého setu a čas potrebný na zovretie 1 litra vody je približne rovnaký ako s plynovým 1300 W varičom a klasickým hliníkovým ešusom. A to aj napriek tomu, že výhrevnosť propánbutánovej zmesi je takmer dvojnásobná oproti liehu. Efektívitu pri jednotlivých pokusoch nájdete v PDF dokumente. Je vypočítaná ako pomer tepla potrebného na zohriatie vody do varu k teplu, ktoré vyprodukuje horenie liehu, resp. plynu, podľa výhrevnosti.

Záver

Set variča s nádobami a závetrím Esbit je kompletným systémom pre pohodlné varenie vonku. Je zaujímavou alternatívou pre ľudí, ktorí chcú spoľahlivý varič, na ktorom sa nemá čo pokaziť, nechcú veľa platiť za palivo a/alebo pre tých, čo chcú používať ekologické palivo. Ekonomickú výhodnosť prevádzky liehového variča však znižuje pomerne vysoká obstarávacia cena setu.

Milo ma prekvapil slušný výkon jednoduchého liehového variča, ktorý dosahuje v ideálnych podmienkach až 1200 W. Oproti plynu je to však výkon, ktorý dosť kolíše a s reguláciou to taktiež nie je tak pohodlné, ako s plynom. Vďaka výmenníku tepla a efektívnemu závetriu je set schopný konkurovať slabším plynovým varičom v kombinácii s bežným ešusom. V prípade doplnenia o plynový alebo multifuel horák uspokojí aj najnáročnejších ľudí.

Vzhľadom na objem nádob však treba povedať, že nejde o set vhodný pre jednu osobu. Dobre poslúži dvojici a možno aj viacerým. Esbit má však k dispozícii menší set, ideálny pre jedného tuláka s malou nádobou (900 ml, cca 35,- €), avšak bez výmenníka tepla. Taktiež je možné zakúpiť si jednotlivé časti samostatne (napr. len menšiu nádobu s výmenníkom a pokrievkou pre použitie na plynovom variči).

Fotogaléria k článku

Najnovšie