Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Ponožky Xsocks

Značka Xsocks bola doteraz pre mňa pomerne neznáma a tak som bola zvedavá na testovanie dvoch párov ponožiek z kombinácie prírodných a systetických materiálov. Ponožky Air Force 1 a podkolienky Treking expedition long som nosila od polovice mája do polovice septebra, prevažne v horúcom počasí.

Výrobca
Xsocks
Model
Air Force 1, Treking Expedition Long
Typ
tenké ponožky, jar až jeseň
Materiály
Nylon, merino vlna, robur, mythlan, elastan, hodváb, SilverNodor
Páči sa mi
dobre držia na nohe, nesmrdia, rýchlo schnú
Nepáči sa mi
horná gumička príliš obopína nohu
Infocena
Air Force 1 - 22,95 €
Treking Expedition Long - 24,95 €
Obchody
zoznam predajní » 
na 
stránkach 
výrobcu

Air Force 1

Táto ponožka siaha po členok, ja som mala k dispozícii čierno - sivo - oranžovú kombináciu. Ponožky sú zvlášť tvarované pre pravú a ľavú nohu. Niektoré časti ponožky, kde sa predpokladá väčšie namáhanie nohy, sú hrubšie než ostatné, napríklad špička nohy, päta alebo "nart". Pozdĺž ponožky sú aj viaceré hrubšie pásiky, najmä od členka vyššie, podľa výrobcu určené na ochranu holennej časti nohy. Mňa v týchto častiach topánky neotláčajú a tak sa neviem vyjadriť k tomu, či to funguje.

Ponožka je vyrobená z viacerých materiálov: 26 % nylon, 22 % merino vlna, 16 % Robur, 13 % Mythlan, 9 % Elastan, 7 % Hodváb, 7 % SilverNodor. K tým menej známym výrobca uvádza nasledovné: Robur je viacúčelové elastické duté vlákno s vnútornou vzduchovou komorou. Mythlan je ľahké hladké hypoalergénne funčné vlákno. SilverNodor je priadza, ktorá sa skladá z polyamidového stredu vlákna, pokrytého striebrom. Z kombinácie všetkých materiálov teda vyplýva, že by malo ísť o dobre dýchajúcu, elastickú ponožku, pri ktorej je vďaka striebru a merinovlne eliminovaný zápach z rozkladajúcich sa baktérií.

Tieto ponožky som nosila takmer na všetky túry počas troch mesiacov. Hrúbkou sa mi hodili do oboch turistických topánok, mäkších Lowa a tvrdších Hanwag. Nosila som ich prevažne pri vysokých letných teplotách, v stredných a vyšších nadmorských výškach. Hrúbka bola dostatočná do turistickej topánky a zároveň taká, že sa v ponožkách dalo vydržať aj cez naozaj horúce počasie. Ponožka počas túry bývala len mierne vlhká. Náhradnú ponožku som si obliekala málokedy, väčšinou stačilo ponožku vyzuť a cca 15 minút ju nechať vyschnúť na slnku. Po praní schne tiež pomerne rýchlo.

Ponožka na nohe drží veľmi dobre, nezosúva sa, ani sa nekrčí. Ten, komu nevyhovuje obtiahnutá ponožka, by sa asi ale necítil dobre. Obopínanie nohy je dosť citeľné a po vrchnej gume na koži ostáva stopa. Sťahuje nohu aj po viacnásobnom praní. Ja osobne uprednostňujm radšej stiahnutú nohu než krčiacu sa ponožku, aj keď vrchná guma by mohla byť trošku voľnejšia. Veľkosť po praní zostala rovnaká, materiál nezožmolkovatel. Čo sa týka vzniku otlakov, tie mávam pravidelne na pätách, alebo aspoň nábeh na ne, v každých ponožkách, ak si neprelepím nohu. V tomto smere teda nemôžem podať relevantné informácie. Na inom mieste, pod prstami alebo na boku nohy, sa mi otlaky neurobili, ponožky ma nikde neomínajú. Na pocit sú dosť umelé, ale neškriabu. Čo sa týka zápachu, ponožky začali smrdieť cca po troch celodenných túrach, neskôr už po dvoch, ale po vyschnutí a vyvetraní sa zápach výrazne eliminuje a dajú sa ďalej použiť aj bez vyprania. Po tejto stránke sú na tom lepšie než iné ponožky, ktoré mám, bez merino vlny a striebra.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Treking expedition long

Druhou testovanou Xsocks ponožkou bola podkolienka Treking expedition long, rovnako tvarovaná zvlášť pre pravú a ľavú nohu. Rozdiel v zložení oproti Air Force je tu v percentuálnom zastúpení jednotlivých "ingrediencií": 35 % Robur, 23 % merinovlna, 15 % nylon, 11 % Elastodiene, 9 % Mythlan, 7 % hodváb. Striebro sa tu nenachádza. Rovnako ako Air Force majú spevnené časti pod pätou, špičkou a praticky celým chodidlom, okrem vonkajšej časti. Rovnako majú hrubšie pásiky po stranách. V čom sa líšia, je výrazne redšia tkanina v časti od členku až hore, takže v nich nie je príliš teplo ani napriek čiernej farbe. Túto ponožku som využila najmä pri chladnejšom počasí v kombinácii s trojštvrťovými nohavicami alebo pri predieraní sa zarasteným terénom. Jej výhodou, ako každej podkolienky, je variovateľná dĺžka, dá sa nosiť aj ohrnutá a vytiahnuť hore v prípade potreby. Čo sa týka zápachu a pocitu na nohe, sú na tom rovnako ako predchádzajúci model. Sťahujú tiež rovnako, okolo lýtok to nie je veľmi príjemné a tak som ponožku nosila viac zhrnutú. Odvod vlhkosti bol aj napriek tomu dobrý.

Záver

Počas testovania som si ponožky celkom obľúbila a preferovala som ich pred ostatnými mojimi letnými ponožkami. Aj keď mi trochu prekážalo prílišné stiahnutie nohy gumičkou, oceňujem, že ponožky sa nikde nezhŕňajú a nekrčia. Jednak sa vtedy skôr urobia otlaky, jednak ma vyrušuje, ak si musím počas túry ponožky naprávať. Je to samozrejme indiviuálne, možno niekto by dal naopak prednosť voľnejšiemu pocitu a radšej by si ich vyhŕňal. Obe ponožky dobre odvádzajú vlhkosť a schnú a tak sú vhodné na obdobie jar - jeseň, aj počas vysokých teplôt. Na zimu sa mi zdajú tenké.

Fotogaléria k článku

Najnovšie