Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Vložky Superfeet REDhot

Blíži sa zima, turisticky a športovo aktívne obdobie. Mnohí ľudia majú však trošku horší krvný obeh a tak silnejšie pociťujú chlad od nôh. V snahe predchádzať tomuto neduhu je nutné vhodne zvoliť obuv a ponožky, avšak isté zlepšenie možno dosiahnuť aj výmenou vložky v topánkach. Jednou z možností sú aj vložky Superfeet REDhot, ktoré som dlhší čas skúšal v priebehu minuloročnej sezóny. Po sezóne, keď už bol dostatok materiálu na článok, už táto téma nebola aktuálna a tak som si ho nechal na teraz.

Výrobca
Superfeet
Model
REDhot
Typ
anatomicky tvarovaná vložka do zimných topánok a lyžiarok
Materiály
polypropylén, pena, vlákno Outlast, hliníková fólia
Páči sa mi
tvar, podpora klenby, tuhosť, zlepšenie tepelného komfortu nôh, dobré prispôsobenie veľkosti na konkrétnu obuv
Nepáči sa mi
cena, ocenil by som viac veľkostí (po číslach)
Infocena
46 €
Hodnotenie
- cena: 4 z 10
- hmotnosť: 7 z 10
- dizajn: 9 z 10
- manipulácia: 8 z 10
- rozmery: 9 z 10
- materiály: 9 z 10
- údržba: 9 z 10
- cena/výkon: 6 z 10
- detaily: 9 z 10
- multifunkčnosť: 5 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 75 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Ide o vložky do topánok americkej značky Superfeet vyrábané v Južnej Kórei. Pricipiálne ide o podobný produkt, ako zelené vložky tohto istého výrobcu. Článok o nich si možete prečítať »tu. Model REDhot, ktorý bude na našom trhu k dispozícii od tejto zimnej sezóny, je oproti nim určený do chladnejších dní, najmä do tvrdej zimej turistickej obuvi, skialpových a zjazdových lyžiarok, či do snowboardových bačkoriek. Pre dámy je v ponuke obdobný model, HOTpink.

Materiály a konštrukcia

Základom je plastový polypropylénový odliatok, ktorý zaberá približne 70 percent dĺžky od päty smerom k špici. Má stabilizačnú funkciu, dáva vložke tvar a tuhosť. V tomto modeli je vzhľadom na určenie tuhší a klenutejší, podpora klenby je silnejšia ako pri iných Superfeet vložkách. Druhou vrstvou je mäkkšia absorbčná pena, ktorá je z hornej strany ešte potiahnutá vrstvou z Outlast vlákna. Toto vlákno prispieva k lepšej termoregulácii vďaka mikrokapsuliam s obsahom materiálov PCM (phase change materials). Tie menia svoje skupenstvo a podľa potreby buď energiu pohlcujú (prechod z tuhého skupenstva do tekutého) alebo ju odovzdávajú späť (opačná zmena skupenstva). Viac o tomto materiáli, ktorý bol pôvodne vyvinutý pre skafandre NASA a v súčasnosti sa používa napr. v outdoor ponožkách, nájdete na Wikipédii.

Pre tento model je špecifická ešte prídavná izolácia hliníkovou fóliou v oblasti prstov. Fólia je s spojená s absorbčnou penou ďalšou izolačnou penovou medzivrstvou.

Skúsenosti z nosenia

Vložky som používal počas minuloročnej zimy v skialpových lyžiarkach Dynafit s termotvarovateľnou papučou. Vložky som najprv upravil pre veľkosť lyžiarky – bolo potrebné zastrihnúť špicu do presného tvaru podľa pôvodnej vložky. Následne som "vypálil" papuču v domácich podmiekach pomocou rúry na pečenie, aby bol set vložka-papuča vhodne "zohratý".

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prvým pozitívny efektom je, že sa mierne znížil vnútorný objem v lyžiarke, čo pri mojej placatej a plochej nohe (tzv. plutva) bolo výrazným zvýšením komfortu ako pri šliapaní, tak aj pri následnom zjazde. Zosilnenú podporu klenby som taktiež pocítil, najmä keď prevládalo jazdenie voči šliapaniu. Vtedy je totiž noha v lyžiarke dlhší čas poriadne stiahnutá a je tak väčší tlak aj na klenbu. Po dlhšom lyžovaní ma bez ortopedicky tvarovaných vložiek takmer každý večer bolievala oblasť klenby. Celkovo mi tvar vložky dobre sadol a podpora, ktorú tak získala moja nie úplne ideálna noha, považujem za najväčší prínos týchto vložiek.

Počas šliapania nemávam problémy s pocitom chladu, zahrejem sa dostatočne aj sám. Mal som preto obavu, či mi na nohy nebude príliš teplo. V tomto smere som nemal odlišný pocit, ako pri použití pôvodnej Dynafit vložky. Počas jazdenia bol tepelný konfort taktiež na dobrej úrovni. Najlepším testom však bývajú v mojom prípade dve aktivity: (1) nácvik hľadania zasypaných pomocou pípsov a iné lavínové "hry", (2) dlhé sedenie na sedačkovej lanovke v poriadnej zime. V prvom prípade som bol celkom pozitívne prekvapený, že dlhšie státie na snehu a len také "nácvikové" tempo na improvizovanom lavíništi nespôsobilo ani raz chladné prsty na nohách. Teploty sa pohybovali väčšinou od -12 do -2 stupnov a zväčša pofukoval čerstvý vietor. V druhom prípade pri teplotách okolo -15 a menej stupňoch, bez pohybu a vo vetre som premŕzal celý a vložky nezabránili nepríjemnému pocitu chladu. Pri "pohodovejších" podmienkach to bolo v poriadku a neviem presne odhadnúť, o koľko stupňov sa posunula hranica.

Záver

Vložky Superfeet REDhot sú vhodné pre ľudí s problémovejšími chodidlami – či už kvôli rýchlejšiemu pocitu chladu alebo kvôli ortopedickým neduhom. V oboch prípadoch zlepšujú komfort v zimnej obuvi. Efekt však netreba preceňovať, kedže ide o izoláciu, nohy musia produkovať teplo a to je najlepšie pri pohybe. Pri úplne statictickom použití by pomohol iba aktívny ohrev a ten tieto vložky neposkytujú. Celkovo hodnotím ortopedický prínos viac ako ten tepelný. Je to však idividuálne.

Fotogaléria k článku

Najnovšie