Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Čistenie Nízkych Tatier 2009

Tak, ako po iné roky, aj tohtoročné Čistenie Nízkych Tatier (ČINT 2009), ktoré sa konalo 18. – 20. septembra 2009, organizovali Správa Národného parku Nízke Tatry a Základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Nízke Tatry. Za cieľ si organizátori dali hospodárske práce na turistickej útulni Andrejcová a vyzbieranie odpadkov po návštevníkoch Národného parku Nízke Tatry na východnom hrebeni Nízkych Tatier od Veľkej Vápenice po Kráľovu hoľu.

Úvodné zhrozenie

Základňou sa nám na celý víkend stala útulňa Andrejcová, kde sme žiaľ hneď po príchode zažili veľký šok. V útulni bol obrovský neporiadok. Popod postele sa váľalo kopu odpadkov, drevo a tehly z drevárne. V časti, kde je kuchynka, zas vrstva triesok, kôry, pilín a prachu z dreva. V okolí poloprázdneho kontajnera (bol vyvezený mesiac a pol pred akciou) boli plné igelitky so smeťami. Ich bývalí majitelia ich už asi nevládali vhodiť dnu. Hoci odniesť knihu návštev, metlu a sekeru, ktoré sme tam dali, niekto zvládol. Dokonca na informačných letákoch, ktoré sú na stenách, boli a stále sú aj nelichotivé a hanlivé poznámky na našu snahu o spríjemnenie turistiky v Nízkych Tatrách napísané po slovensky a česky. No a aby toho nebolo málo, zistili sme, že niekto z návštevníkov rozbil okná v dolnej izbe a vo vstupnej chodbe. Priznám sa že takýto vyslovene neporiadok som tu ešte nevidel. Všetci sme boli zhrození. Tí, čo sme sa pred troma rokmi podieľali na rekonštrukcii Andrejcovej, sme boli veľmi znechutení z toho, ako si návštevníci vážia našu prácu.

Veľké upratovanie

Pár ľudí sa aj ozvalo, že teda pre takýchto ľudí nemajú chuť niečo robiť, ale nakoniec predsa pomohli. A tak teda aj napriek tomuto šoku sa 31 dobrovoľníkov z radov trampov, členov stráže prírody a pracovníkov Správy NAPANT-u pustilo v sobotu do práce. Dve dievčence štyri hodiny upratovali útulňu. Vyniesli z nej 5 vriec odpadu. Šesť chlapov sa podujalo vykopať hlbokú jamu a na túto jamu preniesť latrínu, ktorá už bola preplnená. No a zvyšok sa rozpŕchol po širokom okolí a zbierať smeti. Ja som sa zas pustil do varenia odmenového guľášu, popri čom som stíhal aj trochu pomôcť pri premiestnení latríny.
Nakoniec sa všetko dobre podarilo. Útulňa bola vyčistená, latrína osadená nad novou jamou a zberači priniesli asi šesť vriec smetí. Taktiež sme nachystali trochu dreva a dopoly vyprázdnili kontajner na smeti.

Guľáš a táborák

Guláš (dúfam) všetkým chutil a keďže ho bolo dosť, tak sme ním pohostili aj turistov, ktorí prišli na útulňu prenocovať. Večer potom každý z brigádnikov dostal účastnícku brezovú placku. Potom prišla na rad gitara, spev a dlhé rozhovory pri ohni až do noci.

Prosba

Ráno sme po sebe znovu poupratovali chalupu, ktorá nás pritúlila na dve noci, smeti a ostatné potrebné veci naložili na služobný Defender a ČINT ´09 ukončili.
Na záver prosba pre tých, ktorí na útulni Andrejcová budú spať. Rekonštrukcia útulne bola drahá a aj náročná. Neničte to, čo má slúžiť nám všetkým.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Mgr. Dan Harťanský
Strážca Správy Národného parku Nízke Tatry
Banská Bystrica

Poznámka:
22. októbra 2009 mi volal kolega, ktorý bol na kontrole v útulni. Oznámil mi, že niekto stihol opäť rozbiť okno a útulňa je opäť plná smetí.

Fotogaléria k článku

Najnovšie