Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Aktualizácia 12.10.2019
Aktualizácia 12.10.2019 Zatvoriť

Búda Búdy na Pálenici

Slovenské rudohorie je vďačné na túlačky a spanie pod širákom. Ak vás pri potulkách okolím Čierneho Balogu vo Veporských vrchoch zastihne nepriaznivé počasie, prečkať ho či stráviť noc môžete na poľane Pálenica. Poľanou síce nevedie turistická značka, ale blízkou dolinou áno.

Poloha
Veporské vrchy: poľana Pálenica medzi Molčanovou dolinou a dolinou Rakytovo v západnej rázsoche Klenovského Vepra
Nadmorská výška
823 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.690668 ° SŠ
dĺžka: 19.711636 ° VD
» Mapa
Nocľah
potrebná vlastná karimatka a spací vak
Voda
Zdroj vody nezistený
Spojenie
Čierny Balog, časť Dobroč (bus) - horáreň Molčanová (zelená značka) - poľana Pálenica (lesná cesta)

Aktualizácia 15. 10. 2019
Salaš už nie je vhodný na prespatie, strecha je deravá. Senník sa stále dá použiť. Pridané aktulálne fotografie

Prístup

Z miestnej časti Čierneho Balogu – Dobroč (bus) po zelenej značke cez Páleničnú dolinu po horáreň Molčanová, kde treba odbočiť do lesa na zvážnicu (mimo značky), ďalej cez horskú lúku, krátko lesom až prídeme na horskú poľanu Pálenica za cca 1,5 hodiny.

Od rázcestia Kysuca na Rudnej magistrále (červená značka) odbočíme na zelenú značku do doliny Rakytovo cez rázcestie pod Pálenicou až po horáreň Molčanová, kde postupujeme podľa vyššie popísanej neznačenej zvážnici až po poľanu Pálenica za cca 1,5 hodiny.

Senník na Pálenici

Pri vstupe na poľanu Pálenica od západu sa nachádza senník, ktorý zároveň slúži ako kŕmidlo pre zver. Strednú časť tvorí uzavretý dvojposchodový priestor, kde sa skladuje seno. Na dvoch dlhších stenách senníka je umiestnené seno na prikrmovanie zveri. Vstup do senníka je cez drevené dvere a na poschodie vedie rebrík. Senník pre prekrytý vlnitým plechom. Senník je najvhodnejším objektom na poľane na prespanie v nečase pre dvoch nocľažníkov s vlastným spacákom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Koliba Pálenica

V tesnom susedstve senníka (juhovýchodne) sa nachádza opustený objekt salaša Pálenica. Do zrubovej stavby sa vchádza cez dvere s petlicou, na ktorej v čase mojej návštevy visel odomknutý zámok (aj s kľúčmi) a naokolo nebolo nikoho. Skromný interiér koliby tvorí podlaha z udupanej hliny, dve drevené lavice a otvorené ohnisko, pre ktoré je v kolibe veľké množstvo sadzí i sčernetá stena s opretým plechom. Salašu chýba pričňa, ale časť priestoru je oddelený latkovou zástenou, kde by sa dali vystrieť dve karimatky. Zvyšok priestoru vrátane lavíc je zanesený sadzami, ktoré pre nocľah je potrebné pozametať a utrieť. Vnútri je ešte zložený rebrík. Pri kolibe je ešte drevená prístavba, čo bola pôvodne zrejme dreváreň.

Aktualizácia: v októbri 2019 nebol salaš už použiteľný na nocľah z dôvodu veľmi zlého stavu strechy.

Búdy pod cestou

Ak kráčame ďalej poľnou cestou, tak nás dovedie do strednej (najrozsiahlejšej) časti poľany, kde pri ceste [url="http://mapy.hiking.sk/?x=19.718828201294&y=48.689118953724"]stojí[/url] drevená búda. Jednoduchá z jednej strany otvorená búda by vedela poskytnúť naozaj len prístrešie v čase núdze. Priamo pod búdou v spádnici (na juhozápad) sa [url="http://mapy.hiking.sk/?x=19.718227386475&y=48.688325698485"]nachádza[/url] ďalšia koliba, ale jej stav som neskúmal. Ak ju poznáte, tak napíšte niečo viac do diskusie.

[h2]Poľovnícke objekty[/h2]

Na západnej vyvýšenine Pálenice stojí nový drevený poľovnícky posed, no je uzamknutý. Taktiež na východnom okraji poľany stojí nový drevený poľovnícky posed, ale je taktiež uzavretý. Na západnej hranici národnej prírodnej rezervácie Klenovský Vepor stojí lesný zrub – chata Vepor (1126,77 m). Uzamknutý objekt ponúka núdzovú možnosť prenocovania na krytej vstupnej verande s ohrádkou z dvoch strán. Hneď vedľa zrubu sa nachádza upravená studnička v drevenom válove.

Voda

Počas mojej návštevy som zdroj vody na poľane Pálenica nehľadal. Podľa mapy by mal prameniť bezmenný potok pri východnom okraji poľany v lese. Ak o nejakom zdroji vody v okolí viete, napíšte do diskusného fóra.

Fotogaléria k článku

Najnovšie