Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Výstava SPORT LIFE 2009

Prvý novembrový víkend sa už tradične konala outdoorová výstava Sport Life v Brne. Pre našinca je to asi najvhodnejšia možnosť ako si pozrieť, čo je v súčasnosti aktuálne a zoznámiť sa s novinkami na blížiacu sa zimnú sezónu. U nás totiž porovnateľnú výstavu žiaľ nemáme. Podujatia sme sa aj tento rok zúčastnili ako člen združenia 1.outdoorova.eu a v tomto článku priblížim, čo nás najviac zaujalo.

Už tradične nebolo na veľtrhu príliš veľa zástupcov zo Slovenska. Tento rok sa návštevníci mohli bližie pozrieť na ponuku značky ZAJO, Rutex a zúčastnila sa aj žilinská firma STG Elcon zastupujúca značky Buff, Kayland a Lomer. Ďalej tu bola vitrínková expozícia lyžiarskeho múzea a malý stánok troch lyžiarskych stredísk Parksnow (Donovaly, Veľká Rača a Štrbské Pleso). Iné firmy zo Slovenska (napr. Treksport) by ste na tohtoročnom Sport Life hľadali márne.

Asolo

Talianska značka Asolo pridala do svojej kolekcie radu PowerLite. Spoločnou črtou všetkých modelov je podrážka Asoflex, ktorá je zameraná na dobrý pomer hmotnosť/výkon. Topánky sú určené na menej náročné aktivity, najmä jednodňovky. Z množstva modelov nás najviac zaujal Bullet GTX, je príjemné vidieť v mori koža-textil kombinácii aj klasickejšieho celokoženého zástupcu s menším množstvom švov.

Brunton

Outdoorové doplnky Burton budú zaujímať najmä cestovateľov, ktorí smerujú na dlhší čas do divočiny. Najvýraznejšou súčasťou ich ponuky boli totiž ohybné solárne panely s technológiou CIGS (Solaris š, 6, 12 a 26 W) a záložné Li-Ion batterypacky (Solo). Okrem toho predstavili ľahké plynové variče s vysokým výkonom a outdoorový riad.

Camelbak

Na stánku Progress Cycle boli prezentované turistické batohy od Camelbaku po veľmi výraznej dizajnovej zmene. Na rozdiel od tohtoročných modelov, pri ktorých je výrazne cítiť bikerskú krv, nové sú už tvarovo oveľa turistickejšie. Sú zamerané na jednodňovky miernej až strednej náročnosti, s veľmi dobre odvetraným chrbtovým systémom, s D-fit uchytením ramenných popruhov a s vodným rezervoárom v cene.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Craft

Ako obyčajne, Craft pre blížiacu sa sezónu opäť mierne obmenil farby svojej kolekcie. Prekvapil však uvedením nového modelu Pro Warm Wool, v ktorom kombinuje merino s polyesterom v pomere 1 : 1, vlna je na vonkajšej strane, zvnútra je umelina. Je to vôbec prvýkrát, čo Craft použil merino, pričom doterajší postoj značky k merino módnej vlne bol skôr zdržanlivý až odmietavý.

Didriksons 1913

Novinkou v ponuke značiek na stánku Vavrys bola švédska značka Didriksons 1913, ktorá sa špecializuje na produkciu oblečenia do dažďa. Od pršiplášťov výrazných farieb cez záterovky až po trojvrstvý laminát. Zaujímavosťou značky je, že vodný stĺpec udávajú až po troch vypratiach. V blízkom čase pripravujeme predstavenie dámskej bundy Atmos.

Exel

Exel vyrába široký sortiment palíc - od turistiky, cez nordic-walking, bežkovanie až po zjazdárske. Nás zaujali najmä tie turistické. Boli extra ľahké, najmä tie, čo kombinovali hliník s karbónom. Zaisťovacie systémy boli aj otočné, ale aj aretovacie.

Chiruca

Španielska značka obuvi, s ktorou sa doteraz v našich zemepisných šírkach (a dĺžkach) bolo možné stretnúť najmä v poľovníctve, priniesla do Brna kompletnú ponuku aj outdoorovej obuvi. Väčšinou bolo vidieť celokožené topánky klasickej konštrukcie a tvarov. Samozrejmosťou sú podrážky Vibram a pri väčšine modelov aj GoreTex. Zaujímavosťou je, že výroba stále prebieha v domovskej krajine, teda v Španielsku.

Kayland

Na stánku STG Elcon sme videli ukážku kolekcie talianskych topánok Kayland. Zaujali nás najmä bývale ferratové špeciály Crux, tentokrát však s podrážkou Vibram na bežné nosenie. Predtým mali tieto topánky špeciálnu podrážku z veľmi mäkkej gumy. V ponuke je však nový, dizajnom extravagantý model s touto veľmi priľnavou podrážkou.

Petzl

Na stánku Vertical Sport bola k videniu novinka Petzlu, špeciálna dámska helma Elia. Je príbuzná s helmou Elios, avšak upravená pre horolezkyne - t. j. zmenšená veľkosť, vzadu výrez vlasy zopnuté do copu a babské farby. Petzl ukázal niečo aj pre horolezčatá, taktiež helma (Picchu) odvodená od Eliosky, tentoraz však v detskej veľkosti, farbách a navyše s certifikátom aj pre bike. Jednou helmou sú tak pokryté oba športy.

Progress

Český výrobca, ktorého poznáme najmä cez termoprádlo rozširuje svoju ponuku. Tentoraz o cestovateľské nohavice a košele. V termokolekcii pribudol Dynamic do chladnejšieho počasia, je hrubší a z vnútornej strany má česaný vlas.

Silva

Silva uviedla množstvo noviniek, čelovky rady L sa dočkali kompletnej obmeny. Ide najmä o zahrnutie systému Inteligent-Light do väčšiny modelov. Tento systém bolo prvýkrát možné vidieť na čelovkách Alpha - je zameraný na vytvorenie lepšej svetelnej stopy tým, že časť LED diód je zameraných na svietenie do ďiaľky a časť osvetľuje zem v blízkosti používateľa a to viac doširoka. K dispozícii sú modely s Li-Ion akumulátorom aj pre bežné batérie.

Therm-a-rest

Zaujala nás novinka pre "gramárov". Špeciálny set nafukovacia karimatka + páperový spacák. Spacák ma na chrbtovej časti dieru a navlieka sa priamo na karimatku. Pre úplnú absenciu zipsu je nutný pomerne zložitý spôsob ukladania sa k spánku. Však pre ušetrené gramy treba obetovať nejaké to nepodstatné používateľské pohodlie.

ZAJO

Značka ZAJO sa predstavila novým stánkom a s novou kolekciou. Bundy pre outdoor a lyžovanie z materiálov Toray Dermizax a Toray Entrant v rôznych strihových a farebných prevedeniach. Novinkou je spodná bielizeň z merino vlny v stredne tmavej šedej farbe. Nové farby a aktualizované strihy sú v prvej (PowerDry) aj druhej vrstve (Powerstretch, ThermalPro). V ZAJO taktiež plošne znížili ceny a do budúcnosti už nerátajú s výpredajmi za akciové ceny, skôr sa budú zameriavať na tvale nižšie ceny.

Ďalšie info

Partnerské servery v združení 1.outdoorova.eu sa téme výstavy taktiež venovali:

Svět Outdooru: Co nového přinesl veletrh Sport Life 2009?
Hydromagazin.cz: (ne)Vodácký SPORT Life 2009
NaKole.cz: Co přinesl veletrh Bike Brno 2009

Fotogaléria k článku

Najnovšie