Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Kurz prvej pomoci – Chata pod Lampášom

A je to tu. Druhý ročník kurzu prvej pomoci je úspešne za nami. Kým po prvom kurze sme netušili, či sa bude niekedy táto užitočná akcia opakovať, po druhom opakovaní môžeme s radosťou napísať, že je chuť a vôľa spraviť z kurzov pravidelnú a vysoko obľúbenú Hiking.sk akciu.

Bez okolkov a zbytočných predslovov zhrniem to najpodstatnejšie, čo sme zažili na 2. Kurze prvej pomoci v dňoch 13. 11. 2009 – 15. 11. 2009, na chate v krásnom prostredí priamo pod Veľkým Rozsutcom.

Piatok 13-teho sa našťastie nepodpísal pod žiadnu nehodu a tak všetci účastníci dorazili načas na Chatu pod Lampášom (okrem organizátora – mňa – ten dorazil na chatu ako posledný. Hanba mi!). Po krátkom zoznámení účastníkov, lekárky a chatára sme sa uviedli do problematiky horského prostredia (welcome drinkom v podobe horcovice). Prvý večer sme sa všetci tvárili na slušných žiakov, tak sme šli skoro spať. Treba byť pekne pripravený a svieži, nech sa aj niečo naučíme.

Druhý deň sme nafasovali výborné raňajky a pustili sa s vervou do kurzovania. Obsah bol približne rovnaký ako minulý rok, okrem mňa sa zúčastnil opakovane jjano a moja priateľka. Ostatní boli noví, a tak utešene nasávali... (vedomosti!). Premietli sme si už nám dobre známe chutné fotografie rôznych zranení, rán a trčiacich roxorov zo stehna. Naučili sme sa základné veci prvej pomoci, čo robiť v ktorých prípadoch, aká je postupnosť pri podávaní prvej pomoci a aké sú jednotlivé kroky pri jednotlivých druhoch nebezpečí, zranení a rôznych stavov človeka (vedomie, bezvedomie, infarkt, anafylaktický šok, podchladenie, otvorená lebka a iné radostné zážitky). Oživovanie bolo opäť hlavným bodom oboch dní, náš alpinista Adam si užil kopu srandy pri našich pokusoch oživiť ho. Každý z nás si skúsil masáž srdca a dýchanie z pľúc do pľúc. Keďže sme všetko robili pod dohľadom skvelej lektorky, lekárky Renaty Andrejčákovej, výsledky nemohli byť iné ako veľmi veľmi uspokojivé.

Lekárničky poskytnuté spoločnosťou Tatonka sa vyparili skoro tak rýchlo ako fľaša jablkovice, ktorú postavil na stôl Maté známy z nemenovanej cestovnej kancelárie. O večernú zábavu nebola núdza, zloženie kurzistov bolo hodnotné a správne mixnuté, ako keď turistovi vyjde počasie na jedničku s hviezdičkou. Prvá časť kurzu sa skončila a kolektív zocelený jednodňovým spoznávaním sa osmelil do večernej zábavy. Spolu s chatárom sme si pozreli film z expedície na Annapurnu, ktorej bol sám účastníkom (Jožko Š., člen HZS v Malej Fatre známy ako Kastról – neviem, či preto, lebo sa tak dobre u neho varí). Potom sme si rozprávali zážitky z hôr a zábava bola rovnako komorná ako atmosféra z knižiek Ivana Baja. Keďže sme zažívali naozaj tichú, kľudnú a pokojnú zábavu, nebudem viac písať o tomto úžasnom večeri, myslím, že vo fóre sa účastníci sami pochvália.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tretí deň kurzu (nedeľa) začal snáď pre každého až príliš skoro. Aj napriek zníženým schopnostiam pozorne sa sústrediť sme pokračovali v úspešnom vzdelávaní sa a praxovaní na alpinistovi Adamovi. Ten mal z toho isto radosť, keďže sme mu okrem resuscitácie poskytli rovno aj anestézu v podobe našich sviežich dychov z minulého večera. Tento deň sme si načrtli rôzne situácie, ktoré nás môžu stretnúť a dvojice mali za úlohu ich riešiť okamžite a efektívne. Pani lekárka nám porozprávala veľa o nebezpečiach lavín, pohryzení zverou a podobne. Čo hrozí človeku, a ako sa zachovať, či naopak, čo v daných momentoch nerobiť. Po otázkach účastníkov na rôzne situácie z praxe či teoretické možné zranenia sme si spravili hromadnú fotku pred chatou a postupne sa rozlúčili s vidinou ďalšieho kurzu prvej pomoci.

Detaily celej výučby nepíšem zámerne, zopár informácii bolo v reporte z minuloročného kurzu.

Veľká vďaka patrí personálu Chaty pod Lampášom, chatárovi, MUDr. Renatke Andrejčákovej a samozrejme účastníkom, ktorí boli fantastickí a s ktorými sa dúfam ešte niekedy stretnem.

V neposlednom rade ďakujeme aj partnerovi podujatia, spoločnostiam Tatonka a Yaksteam za podporu a lekárničky pre účastníkov za polovičnú cenu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie