Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž 5. ročník Horalfestu

V piatok a v sobotu 20.-21. novembra sa v Tatranskej Lomnici uskutočnil 5. ročník festivalu amatérskej tvorby o horách Horalfest. V tomto roku sa prvýrát súťažilo aj v kategórii Blog, ktorej garantom bol Hiking.sk. Celkovo sa na festivale zúčastnilo vyše 70 amatérskych umelcov z troch krajín.

Blogseansa

Po slávnostnom piatkovom otvorení, kde sa krstili nové knihy od Dajamy či brožúrka do batoha ABC lavín od Milana Lizucha, a nasledovnom programe, sa v sobotu ráno stretli všetci vzdelávania chtiví na workshopoch podla svojho zamerania. My ako odborní garanti kategórie Blog sme mali na starosti workshop k tejto téme. Skôr než na nejakom odbornom seminári sme sa však v priestoroch Café Stienka cítili ako na posedení v obývačke. Predsa len, väčšina účastníkov dala prednosť ostatným workshopom, možno mali jasnejšiu predstavu, čo sa tam naučia. My sme sa v komornej atmosfére pri kávičke a čaji venovali čítaniu a rozoberaniu prihlásených súťažných prác a snažili sme sa blogerom, ktorí nechcú písať len pre úzky okruh kamarátov, ale pre verejnosť, poskytnúť poznatky, ktoré sme získali počas prevádzkovania hikingu.

Večer víťazov

Slávnostné odovzdávanie cien prebehlo v sále kina Tatry. V kategórii Blog sa najlepšie umiestnil náš autor Michal Diviak s prácou O kamarátoch v horách. Michal svoj príspevok aj veľmi pekne predniesol a vyvolal v publiku niekoľko sálv smiechu. Na druhom mieste sa umiestnila Afrika od Maja Kuchára z Bratislavy. Tretí skončili Milan Jurík a Mário Janura z hikers.sk s príspevkom Walliské Alpy. Cenu za najlepší web s blogmi o horách vyhral Juraj Šlesár so stránkou tulaci.sk.

Najlepším amatérskym fotografom sa stal Vladimír Vlček s fotografiami Baranec I.,II.,III. Na druhom mieste sa umiestnil Maroš Detko so snímkou Tatranské Hrebene, zároveň získal Cenu primátora mesta Vysoké Tatry. Ako tretí skončil so snímkou Kriváň Jaroslav Janovčík.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako najlepší film bola ocenená Expedícia Svalbard od Juraja Kořínka. Druhý skončil Pavol Kráľ s filmom Obete zimy. Na treťom mieste sa umiestnil Vlado Dudlák so snímkou Biele leto na Denali.

Prvé miesto v kategórii literatúra získal Miroslav Kapusta s básňami Aj Boh visí na skobe, Dhaulághiri, Triptych, Epigramy spod troch vŕškov. V próze vyhral autor píšuci pod pseudonymom Jašek Bialy s dielom Alexander, za ktoré dostal aj Cenu chatára Rainerovej chaty. Na treťom mieste sa umiestnila Danica Božová s dielom Baba a jej tajomstvá.

Cenu diváka za film Zázrak v stene Šera Peak vyhral Erik Rabatin. Diváci potešili svojou cenou aj Petra Honscha z Liptovského Hrádku za sériu jeho fotografií. Divácka cena v kategórii literatúra žiaľ nemohla byť udelená, keďže dva z troch zborníkov diel, z ktorých mali návštevníci vyberať a hlasovať, niekto odcudzil.

Napriek takýmto drobným nepríjemnostiam bola návštevnosť festivalu slušná, atmosféra pohodová a organizátori i návštevníci vyjadrili s priebehom tohto ročníka i jeho kvalitou spokojnosť. A keďže festivalov, kde by sa dalo súťažiť v blogu, až tak veľa nemáme, vyzývame už teraz potenciálnych autorov, aby písali a písali, nech je budúci rok z čoho vyberať.

Titulná foto: Otvorenie festivalu
Autorka fotografií: Martina Petránová

Fotogaléria k článku

Najnovšie