Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Bunda ZAJO Dakota EV

AKTUALIZÁCIA - Nedávno uviedla známa slovenská značka ZAJO na trh novú kolekciu búnd. Prvýkrát pri tom použili značkové materiály, konkrétne Entrant a Dermizax od Toray. K dispozícii sú trojsezónne aj zimné modely rôznych farieb a strihov. V tomto článku bližšie predstavím trojsezónnu cenovo prístupnú bundu s názvom Dakota z Entrantu V.

Výrobca
ZAJO
Model
Dakota EV
Typ
trojsezónna dvojvrstvá bunda
Materiály
Toray Entrant V, zipsy YKK
Vodný stĺpec
10 000 mm
Priedušnosť
10 000 g/m2/24 h
Hmotnosť
820 g
Farebné kombinácie
bamboo, zelená, oranžová, červená, modrá
Páči sa mi
príjemná na nosenie, poddajný materiál, pekné farebné kombinácie, dobré odvetranie, konzervatívnejší prístup k strihu, vhodná aj do mesta, dobre zbaliteľná do batoha, cena
Nepáči sa mi
veľkosť a umiestnenie vrecák, kapucňa, suché zispy sa chytajú do vnútornej sieťky, chýba zdrhovadlo goliera
Ostatné info
podlepené švy
Infocena
89.90 €
Hodnotenie
- cena: 9 z 10
- hmotnosť: 9 z 10
- dizajn: 8 z 10
- manipulácia: 8 z 10
- rozmery: 8 z 10
- materiály: 8 z 10
- údržba: 8 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 7 z 10
- multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 81 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Doplnenie článku

Tento článok bol prvýkrát publikovaný v decembri 2009 ako predstavenie na základe krátkodobých skúseností. Teraz pridávam informácie z používania počas niekoľkých mesiacov, nielen mnou, ale aj ďalšími členmi hiking.sk teamu. Pribudlo aj hodnotenie do tabuľky faktov.

Materiály

Bunda je ušitá z dvojvrstvého materiálu Entrant V. Ide o PU mikroporézny záter s vodným stĺpcom 10 000 mm a paropriepustnosťou na úrovni 10 000 g/m2/24 h. Z vnútornej strany je ochranná sieťka, pričom rukávy a spodná časť bundy majú vnútro z plného nylonového materiálu pre lepšiu ochranu záteru. Materiál nie je elastický v žiadnom smere.

Vrchná vrstva je z jemnej tkaniny s ripstopovou úpravou. Má nižšiu tuhosť, takže pri nosení nemá používateľ pocit, že má na sebe nepoddajný pancier. Z tohto dôvodu je bunda vhodná aj na "ne-outdoorové" použitie, napríklad do mesta v sychravom počasí. Vďaka nižšej gramáži materiálu je dobre zbaliteľná.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Všetky použité zipsy sú YKK, ten hlavný má obojstranný jazdec, čo príde vhod, napr. keď si treba odskočiť. Kladne hodnotím, že výrobca uprednostnil klasické zipsy v kombinácii s textilnými légami pred dnes modernejšími vodeodolnými. Pre tento typ bundy ide podľa mňa o lepšie riešenie. Plastové zdrhovadlá sú bezmenné.

Strih a detaily

Tvar Dakoty je konzervatívnejších línií. Strih je pohodlný a skôr voľnejší, dĺžkou je niečo medzi parkou a bundou do pása. Zadný diel mierne prekrýva zadok a tak nehrozí, že by pri aktivitách neboli dobre chránené kríže.

Predný zips s obojstranným jazdcom je prekrytý légou, na ktorej sú uchytávacie suché zipsy a vo vrchnej a spodnej časti je po jednom cvoku. Spomínaný suchý zips sa občas zachytáva do vnútornej sieťky, preto pri balení je vhodné bundu zapnúť. Spodná léga pod čelným zipsom má v hornej časti pásik mikroflísu.

Odvetranie podpazušia je na dobrej úrovni. Je síce umiestnené trochu netradične (viď foto), avšak svoju úlohu si plní dobre. Nezvyklé je aj umiestnenie dvoch jazdcov – kým pri väčšine búnd sú oba jazdce pri sebe pri zapnutých vetrákoch, tu sú pri sebe pri otvorených.

Sťahovanie a tým prispôsobovanie bundy je klasicky v dolnej časti, v páse nie je. Tam som to však až tak nepotreboval, lebo túto oblasť aj tak vhodne sťahuje bedrový pás batoha. Viac mi už však chýba sťahovanie v golieri, pretože mám dlhší krk pri vetre mi naň bez možnosti prispôsobenia goliera fúka. Riešim to BUFF šatkou.

Civilnejšie ašpirácie Dakoty sú zjavné aj z vyhotovenia kapucne. Tú je totiž možné skryť do goliera, pre prípad, že ju nepotrebujeme alebo si na hlavu radšej dáme niečo iné. Kapucňa nie je dostatočne veľká, aby ju bolo možné dostať na helmu, avšak na technickejšie použitie nie je Dakota určená. Tvar kapucne je možné si prispôsobiť troma zdrhovadlami – dve obvodové v prednej dolnej časti a jedno v zátylkovej. Veľkosť kapucne mi osobne nevyhovuje, pretože mi je krátka a musím pod ňou krčiť krk. Bunda je tak vhodnejšie pre ľudí s kratším krkom a pri výbere v obchode odporúčam nezabudnúť na preskúšanie tohto prvku.

Vrecká sú k dispozícii dve, štandardne v dolnej časti po bokoch. Náprsné, či už zvnútra alebo zvonka, nie je. Veľkosť by mohla byť väčšia, môj bežný set vecí sa do nich zmestí len tak-tak (peňaženka, GPS, mapa, vreckovky). Čo mi však prekážalo viac je ich umiestnenie, pretože pri zapnutí bedrového pásu batoha sa do nich ťažko dá dostať a "bedrák" treba najprv rozopnúť.

Všetky švy bundy sú podlepené, čo je dnes už samozrejmosťou. Pri prvotnej prehliadke bundy ma však prekvapilo, že som podlepenie zvnútornej strany nevidel. No po daždi, keď je bunda mokrá, je evidentné, že podlepovacie pásky tam sú. Pre tenký a úplne priehľadný materiál môže prvý pohľad na rubovú stranu nemilo prekvapiť.

Farebné kombinácie a konfekčné čísla

Bunda je k dispozícii v piatich farebných kombináciách – zelená, červená, modrá, oranžová a bamboo. Uspokoja tak tradicionalistov (červená, modrá), ako aj ľudí s preferenciou sviežejších a modernejších farebných tónov. Na fotografiách je zelený variant.

Pri výbere veľkosti je nutné si dať pozor, pretože konfekčné čísla sú posunuté cca o jedno smerom nadol. Bežne nosím bundy veľkosti M a táto mi sedí pri veľkosti S.

Prvé dojmy

Bunda ZAJO Dakota EV po prvých dňoch a týždňoch používania vo mne zanechala pozitívne dojmy. Je z príjemného mäkšieho materiálu, dobre sa nosí v prírode aj v meste. Má zopár detailov, ktoré mi vzhľadom na chudšiu a vyššiu postavu prekážajú, no dá sa s tým zatiaľ v pohode fungovať. Strihovo je konzervatívnejšia, farebne sú k dispozícii tradičné aj živšie farby. Navyše cena je viac ako priaznivá.

Skúsenosti z používania

Bundu Dakota, ako aj jej dámsku verziu Sierra, testovali viacerí autori Hiking.sk. Nasledovné skúsnosti sú zhustením skúseností jedenástich ľudí, ktorí bundy používali pri svojich aktivitách približne šesť mesiacov. V tabuľke faktov nájdete priemerné hodnotenie zostavené z hodnotení jednotlivých ľudí.

Väčšina testerov kladne hodnotila dizajnové prevedenie a sviežu farbu, boli však aj takí, čo by uprednostnili, keby bola v ponuke aj farba pre tých, čo nechú byť videní – napr. tmavozelená/hnedá alebo military vzor. Viacerí vyzdvihli, že dvojvrstvová konštrukcia s vnútornou sieťkou má opodstatnenie aj v dobe, keď "vládnu" outdoorovým bundám trojvrstvé lamináty – mäkká sieťka je podľa nich totiž príjemná na nosenie a dotyk. Ocenili aj mäkkosť materiálu, jeho hmotnosť a z toho plynúcu skladnosť bundy.

Tí, čo sa dostali počas používania do dlhotrvajúcich dažďov, potvrdili dobrú vodeodolnosť materiálu. Tá však do značnej miery závisí aj od stálosti DWR úpravy a preto po pol roku používania ešte nemožno k tomuto faktoru zaujať jednoznačné stanovisko. Kladne bola hodnotená aj vetruodolnosť a priedušnosť. Počas zimy sa však ukázalo, že materiál má pomerne nízke termoizolačné vlastnosti a preto väčšina testerov označila bundu za vhodnú na trojsezónne použitie – teda nie na zimu.

Z negatívnych vyjadrení sa často objavovala kritika tvaru kapucne. Podľa testerov by mohla byť väčšia, aby ju aj chudší a dlhokrkí turisti mohli bezproblémovo používať, prípadne aby bolo možné použitie helmy. Ďalej viacerým chýba náprsné vrecko, či už zvonka alebo zvnútra. Mnohým sa silný suchý zips (teda jeho háčiková časť) zachytával do vnútornej sieťky. Tí, čo doposial nosili bundy parkového strihu, by privítali dlhší strih – to je však individuálne a tento kratší strih môže druhým zas vyhovovať.

Z kvalitatívneho hľadiska sa z 11 testovaných búd vyskytol menší problém dvom testerom – rozišiel sa šev jedného vrecka a v druhom prípade povolil šev v spodnej časti bundy pri zdrhovadle. Ostatí problémy nemali a vypracovanie označili za kvalitné.

Pre koho je bunda určená

Bunda Zajo Dakota a jej dámska verzia Sierra sú podľa testerov určené predovšetkým na trojsezónne používanie v slovenských alebo podobných zahraničných horách na bežnú turistiku. Je vhodné sa vystríhať príliš nízkych teplôt, kedy nemá bunda dostatočné termoizolačné vlastnosti. Pri vyšších teplotách je to zas výhodou, lebo sa človek menej spotí. Vzhľadom na jej tvar a mäkšie prevedenie je vhodná aj do mesta v sychravejšom počasí. Pre dobrú zbaliteľnosť je dobrou zálohou v batohu pre prípad zhoršeného počasia – ochráni nie len pred dažďom, ale aj vetrom.

Z doterajších skúseností na horeuvedené použitie možno na základe skúseností bundy Zajo Dakota a Sierra odporúčať. Navyše cena je tiež celkom priaznivá a mnohých poteší aj to, že bola navrhutá na Slovensku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie