Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Didriksons Atmos Jacket

Popri zavedených outdoorových značkách sa na Slovensku občas objaví nová, ktorá hľadá svojich priaznivcov aj na našom trhu. Takou je aj Didriksons 1913, švédska značka, ktorá sa špecializuje na nepremokavé oblečenie rôzneho zamerania vrátane outdooru. V tomto článku bližšie predstavíme hardshellovú bundu s odopínateľnou, samostatne využiteľnou vnútornou izolačnou vrstvou.

Výrobca
Didriksons 1913
Model
Atmos Jacket
Typ
hardshell bunda s vypínateľnou zatepľovacou vnútornou vrstvou
Materiály
Polyamid (Nylon), Polyester, Spandex
Vodný stĺpec
10 000 mm
Priedušnosť
5.000 g/m2/24 h
Hmotnosť
1650 g
Farebné kombinácie
čierna
Páči sa mi
príjemná na nosenie, dobrý strih, priestranná kapucňa, zatepľovacia bundička
Nepáči sa mi
tenké úchytky, problematická manipulácia v rukaviciach, horšia priedušnosť, len v čiernej farbe
Infocena
292,40 €

Materiály

Vonkajšia vrstva vnútornej bundičky je z nylonovej tkaniny, vnútro je zateplené polyesterovým mikrovláknom. Pod pazuchami je elastický microfleece, zvrchu hladký a vnútri s vlasom, bez výplne. Prostredníctvom neho sa vetrá podpozušie a elasticita umožňuje voľnejší pohyb.
Vonkajšia bunda je z 94 % polyamidu a 6 % elastického Spandexu. Vďaka Spandexu je vrchná vrstva mierne elastická v oboch smeroch (v pozdĺžnom aj priečnom), nie však nejako výrazne. Má podlepené švy, vodný stĺpec 10 000 mm. Tento údaj je po troch vypratiach, čo je trochu odlišné od bežných zvyklostí jeho uvádzania. Priedušnosť je 5 000 g/m2/24 hod. (metóda Br5).

Strih a detaily

Bunda je šitá v pánskom i dámskom variante. Ženský strih je vyhovujúci, bunda je pohodlná, nevyhŕňa sa, golier je akurát, nebránil v pohybe hlavy, ani po nasadení kapucne. Vnútorná bunda je vybavená dvoma vreckami na zips, zipsy sú červenej farby. Červenej farby je aj ten jazdec na zipse vrchnej bundy, ktorý je určený na pripnutie vnútornej vrstvy. Ostatné na vrchnej bunde sú čiernej farby, malé vrecko na rukáve má biely zips. Vnútorná bunda sa okrem toho pripína aj zvnútra rukávov prevlečením kúska látky cez pútko na vnútornej bunde a zapnutím cvoka. Pod pazuchami na vrchnej bunde sú na obvyklých miestach odvetrávacie otvory na zips. Všetky zipsy sú YKK, bežné typy, prekryté légou. Ten na ramene je pogumovaný. Centrálny zips je prekrytý dvoma légami, ktoré sa na seba upínajú pomerne tenkými suchými zipsami. Dobre držia, ale zároveň sa o ne nič nezachytáva. Na konci centrálneho zipsu zo spodnej strany je cvok.

Vonkajšia bunda má taktiež dve akurát veľké vrecká po bokoch. Sú umiestnené tak, že sa dajú použiť aj pri zapnutom bedrovom páse batoha. Na ľavom rukáve je malé vrecko na lyžiarsku permanentku, prípadne balzam na pery a pod. Vnútro vrecka je z jemnej sieťky a otvorené vrecká fungujú ako odvetrávanie. Veci z nich nevypadávajú, ani keď sú otvorené. Kapucňa sa dá stiahnuť po obvode zdrhovadlami na prednej časti bundy a vzadu ďalším zdrhovadlom. Dá sa dobre prispôsobiť a nefúka ani cez golier. Volila by som iný typ zakončenia zdrhovadla - aj na kapucni, aj na odvetrávacích otvoroch pod pazuchami sa s nimi v rukaviciach veľmi ťažko manipuluje a v palčiakoch to už vôbec nejde, treba ich buď stiahnuť alebo požiadať o pomoc inú osobu. Kapucňa sa dá zložiť a pripnúť ku golieru už opísaným spôsobom s použitím pútka. Šitie aj podlepenie švov sú bez chyby, čo je pri takejto cenovej úrovni samozrejmosť. Hmotnosť bundy je 1005 g vnútorná bunda, 645 g vonkajšia bunda.

Farby a veľkosti

Bunda je dostupná len v čiernej farbe, veľkosti M - XXL pánske, 36-42 dámske. Mala som trochu dilemu nad výberom čísla. Vonkajšia bunda vo veľkosti 36 mi úplne postačuje, rukávy sú mi dokonca trochu dlhšie. Vnútorná 36 mi je však trochu krátka a rukávy okolo zápästia trochu tesné, ťažšie sa vyzlieka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prvé dojmy

Bundu som nosila vyše dvoch týždňov počas pešej turistiky a aj ako bežný vrchný odev počas týždňa. Podľa počasia buď ako kombináciu alebo samostatne. Na túru sa mi zdalo najvhodnejšie použiť len vrchnú časť s termotričkom. Nosila som ju skôr pri nižších teplotách, aj v tejto kombinácii sa pri desiatich stupňoch Celzia môžete poriadne upotiť. Bunda má dostatočne široké odvetrávacie otvory pod pazuchami, ale ak je priteplo a vlhko, efekt bundy je práve opačný. Najviac sa mi zatiaľ osvedčila v nevľúdnom počasí - vietor, hmla, námraza. Počas silného dažďa som ju nemala možnosť vyskúšať.

Vnútro bundy nie je dobré používať ako vrchnú vrstvu na šliapanie, vtedy som sa spotila v priebehu troch minút. Je dobré mať ju v batohu a použiť ako zateplenie na cestu dole, na vrchole, počas pauzy. Netreba si potom ani prezliekať mokré termotričko, stačí táto bundička a podľa počasia aj späť vrchná hardshellová vrstva.

Bunda podľa môjho názoru po krátkom nosení nie je určená na veľké výkony, ale na menej aeróbne veci, napríklad na lyžovanie (zjazdové), a menej náročné túry do dažďa a vetra.

Fotogaléria k článku

Najnovšie