Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Túra Kamenistá dolina – Bystrá – Podbanské

Moje kroky viedli tentokrát na najvyšší západotatranský vrch, na Bystrú. Keďže doteraz som sa pohyboval vždy len v Roháčoch, obdivujúc tieto končiare z diaľky, bol som plný očakávaní, aké scenérie a výhľady ma tam budú čakať. Výsledok je taký, že sklamaný som rozhodne nebol.

Vzdialenosť
23,2 km
Prevýšenie
+1597 m stúpanie, -1597 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 26.09.2009
Pohoria
Tatry, časť Západné Tatry - Liptovské Tatry (Liptovské hole)
Trasa
Voda
Podbanské (bufet Sviští brloh)
Nocľah
Podbanské
Doprava
Liptovský Mikuláš (vlak, bus) - Podbanské (bus)
SHOCart mapy
» č.1096 Západné Tatry (1:50.000)

Trasa

Podbanské – Kamenistá dolina – Pyšné sedlo – Blyšť – Bystrá – sedlo Kobyla – Dolné (Nižné) Bystré pleso – Bystrá dolina – Rázcestie pod Bystrou – Podbanské

Ujo nás ozbíjal

Keďže som veľká "lemra", balil som sa ako inak v deň odchodu ráno a opäť som pozabúdal kopu vecí doma. Našťastie nič extra potrebné, fotoaparát som mal a aj hlava ešte bola na krku. Túru mal so mnou absolvovať môj kamarát Tomáš, po ktorého bolo treba skočiť na železničnú stanicu do Vrútok a tak hádžem batoh do kufra, sadám do môjho tátoša a vyrážam. Po tom, ako som naložil Tomáša, si veselo svištíme smer Tatry. Cestou do Tatier sme museli vyriešiť úplne prvoradú základnú vec a tou bolo miesto, odkiaľ našu túru začneme. Možnosti boli dve. Prvá: auto necháme v Hrdove a pôjdeme cez rázcestie pod Bystrou smer Bystrá dolina hore na Bystrú, zbehneme do Pyšného sedla a Kamenistou dolinou dolu. Druhá: auto necháme na parkovisku v Podbanskom a celý okruh pôjdeme opačne. Keď som v Hrdove videl len tri kontajnery na odpadky a dve len tak odstavené autá pri ceste, rozhodnutie padlo na Podbanské. Síce som zaplatil parkovné, ale bolo tam aspoň seriózne parkovisko. Ujo nás ozbíjal o 5,- € a s úsmevom nás vyprevádza na túru.

Zapáchajúca pripomienka

Opúšťame parkovisko a popri honosných chalupách sa strácame v lese. Po chvíli nás víta smerovník s peknou drevenou tabuľou, ktorá návštevníkov informuje o tom, že vstupujú do Kamenistej doliny. Bola tam aj iná tabuľka, ktorú v Západných Tatrách turisti vidia na viacerých miestach a to "medvedie teritórium". Tabuľa nám vravela, že v záujme bezpečnosti nemáme opúšťať turistický chodník. My sme pochopili, ale mackovia kašlú na to, čo je chodník a čo nie a celou cestou nám na chodníku nechávali zapáchajúcu pripomienku, že nie sú ďaleko. V dolnej časti doliny sú mohutné bočné morény, za nimi rozsiahla poľana a úbočia nad ňou sú od požiaru v roku 1904 zväčša holé. Kamenistou dolinou tečie rovnomenný potok, popri ktorom ide aj chodník. Na niektorých miestach bolo ešte vidno posledný sneh, ktorý pravdepodobne pochádzal zo spadnutých lavín. Cestou hore sme natrafili na partiu turistov, ktorí boli očividne nabalení na viacdňový pochod. Prehodil som s nimi zopár viet, z ktorých vysvitlo, že idú na Červené vrchy. Z Pyšného sedla to znamenalo ísť mimo značených chodníkov a očividne neboli prví ani poslední, keďže na Veľkú Kamenistú viedla doslova diaľnica.

Fotenie do omrzenia

Po tom, ako sme s Tomášom dorazili do Pyšného sedla, ktoré je mimochodom treťou najnižšou zníženinou tatranskej horskej bariéry, zvalil som sa do príjemne mäkkej, od slnka vyhriatej jesennej trávy. Čosi sme pojedli, popili, pofotili a asi po pol hodinke kukám na smerovník ukazujúci na Blyšť. Časový údaj hovorí o 30 minútach. V turistickej mape však časový údaj zo sedla na Blyšť uvedený nie je. Je tam len čas z Pyšného sedla do Bystrého sedla. Pokračujeme teda na Blyšť. Postupne sa nám začali odkrývať nádherné výhľady napríklad na Klin. Aj turistov značne pribudlo. Ako som už spomínal, v mape bol uvedený časový údaj len medzi Pyšným sedlom a Bystrým sedlom a tak sme z Blyšťa pokračovali po chodníku ďalej. Lenže ten chodník nebol značený a na to sme prišli skoro až na vrchole Bystrej. Nezaviedol nás totiž do Bystrého sedla, ale pokračoval z Blyšťa priamo na Bystrú. A tak sme sa zrazu ocitli v cieli našej túry. Z vrcholu sú naozaj krásne výhľady na všetky strany, ale asi najviac mi utkvel v pamäti náš nádherný Kriváň. Bol naň skutočne skvostný pohľad. Zdržali sme sa asi pol hodinku, ktorú som zabil tým že som do omrzenia fotil hlavne Kriváň, až kým sa nadobro nezahalil do oblakov. Po ukončení krivánskeho predstavenia sme teda začali zostupovať smerom do Bystrej doliny.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Plesá pod obrom

Z vrcholu sme zostupovali príjemnou cestou, ktorá nás doviedla na hrebeň Kobyly. Celou cestou krásne vidno Kamenistú dolinu a tiež Bystré plesá na druhej strane. Je to skupina troch plies ľadovcového pôvodu, ktoré sa nachádzajú v závere Bystrej doliny. Sú to najvyššie položené plesá v Západných Tatrách. Dve Vyšné Bystré plesá sa nachádzajú priamo pod Bystrou v ľadovcovom kotli vo výške 1879 m n. m. Z nich najväčšie má 0,86 ha a je zároveň aj najhlbším plesom v Západných Tatrách (12,5 m). V bočnom kotli pod Nižnou Bystrou je vo výške 1837 m n. m. pleso Anitino očko. Z hrebeňa vedú strmé serpentíny, po ktorých zvládnutí sme sa pomaly dostali do Bystrej doliny. Je to jedna z mála dolín v Západných Tatrách, ktorá nesiaha až po hlavný hrebeň. Je asi 5 km dlhá. Horná časť je skalnatá bez porastov kosodreviny. Dolinou preteká potok Bystrá. Zostup bol vcelku príjemný. Ako sme postupovali, Bystrá sa nám zmenšovala, až nakoniec úplne zmizla. Turistický chodník viedol priamo popri potoku. Čím viac sme zostupovali, tým menej bol priechodný chodník. Miestami nám cestu skoro úplne zahatala kosodrevina. Aby toho nebolo málo, tak potok netiekol len vo svojom koryte, ale aj priamo po chodníku, takže bolo potrebné si dávať pozor a poriadne sa pozerať pod nohy. Nakoniec sme to celkom v pohode zvládli a po príchode na rázcestie pod Bystrou nás čakal už len návrat Tatranskou magistrálou späť do Podbanského. Cesta viedla viac-menej po rovine lesom, takže sa dobre šliapalo. Po nejakej trištvrte hodine sme sa ocitli na parkovisku pri aute. Rozlúčili sme sa s Kriváňom, ktorý sa nad nami týčil ako taký obor a so zapadajúcim slnkom sme vyrazili späť domov.

Záver

Táto trasa je označovaná ako náročná vysokohorská túra. A jednoznačne sa ju oplatí absolvovať. Vrelo odporúčam hlavne na jeseň, kedy sú Západné Tatry naozaj čarokrásne. Hrajú všetkými možnými farbami, že sa toho človek nevie nabažiť. Tento okruh sa dá stihnúť pohodlne za jeden deň. Čo sa týka trasy, podľa môjho subjektívneho názoru je lepšie vystúpiť na Bystrú cez Kamenistú dolinu a schádzať Bystrou dolinou. Ale každému človeku to vyhovuje inak.

Redakčná poznámka

Hrebeňový úsek Blyšť - Bystrá, cez ktorý vedie vychodený chodník, nepatrí medzi oficiálne turistické trasy a preto jeho použitie nie je v súlade s návštevným poriadkom Tatranského národného parku. Z tohto dôvodu odporúčame použiť oficiálnu TZT na úseku Bystrá - Bystré sedlo (modrá značka).

Fotogaléria k článku

Najnovšie