Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Klättermusen

Radi by sme vám predstavili spoločnosť Klättermusen, založenú Petrom Askulvom v roku 1984. Pri našich návrhoch sa snažíme zamerať aj na iné aspekty, než sú kvalita a funkčnosť, a to na stránku životného prostredia a etiky pri celom výrobnom procese a pri dopade spotreby. V súčasnosti predstavujeme nové označovanie Eco-Index, čo znamená dopad výrobku na životné prostredie. Tiež berieme zodpovednosť za naše výrobky tak, že vrátime vklad v prípade, že oblečenie je už staré a obnosené. Pozývame vás prečítať si nasledujúce riadky, kde sa môžete dozvedieť viac.

História spoločnosti

Spoločnost Klättermusen začínala ako malá dielňa, kde si Peter navrhoval a šil batohy a ochranné nohavice pre seba a svojich priateľov. Výrobky sa stávali populárnejšími a po čase Peter vlastnil továreň, kde pracovalo desať krajčírok. Odvtedy bola všetka výroba situovaná vo Švédsku a zákazníci si kupovali oblečenie z katalógov. Po roku 1995 si zákazníci mohli začať objednávať prostredníctvom mailu. Klättermusen začal predávať obchodom a nie len konečným zákazníkom. Bohužiaľ, výroba vo Švédsku sa stávala drahá, takže sa presunula do Estónska. So zmenou storočia prišlo i rozhodnutie predávať výrobky do zahraničia. Dnes má Klättermusen 152 predajcov v 18 krajinách sveta. Produkty sú vyrábané v Číne alebo vo Vietname. Tu existuje už dlhoročná spolupráca so spoločnosťami, ktoré majú veľmi dobrú povesť a dosahujú výborné výsledky. Návrhári Peter a Hakan ich navštevujú niekoľkokrát ročne a veľmi úzko s nimi spolupracujú.

Materiály

Filozofia firmy Klättermusen spočíva jednoznačne v tvorbe produktov v najvyššej možnej kvalite. Jedna vec sú neobyčajné nápady, druhá je voľba materiálu a jeho spracovanie. Prvou podmienkou je ekologické hľadisko – materiál nesmie byť škodlivý. Preto si Klättermusen vyvinul vlastnú membránu Cutan, neobsahujúcu fluorokarbón. Po druhé platí, že použité tkaniny musia byť vo svojej kategórii tie najlepšie a spracované tými najmodernejšími technológiami.

Vlna, bavlna a perie sú tri dôležité zložky výroby spoločnosti Klättermusen. Všetky tieto tri súčasti sú kompletne organické a boli používané po tisícky rokov.

Perie a páperie prakticky nič nevážia a majú vynikajúce izolačné vlastnosti. Pri našej výrobe používame dva typy peria mixovaného s páperím – 90/10 a 95/5 – to znamená, že 90/10 mix je 90 % peria a 10 % páperia a 95/5 znamená 95 % peria a 5 % páperia. Typicky charakteristické vlastnosti peria sú jeho nízka hmotnosť, dobré uskladnenie a výborná stlačiteľnosť.

Bavlna má pre naše outdoorové využitie svoje miesto medzi látkami. Husto tkaná Etaproof, ktorú používame, je prirodzene vodeodpudivá, čo ju perfektne predurčuje na outdoorové oblečenie. Netvrdíme, že je vodeodolná, ale garantujeme vám, že budete ohromení jej prevedením.
Bavlnený priemysel môže veľmi škodiť životnému prostrediu kvôli výrobným metódam, ktoré sú z 50 % spôsobené chemikáliami, takže je veľmi dôležité, že my používame organickú bavlnu. Naša bavlna je vypestovaná v súlade s normami Európskej únie č. 2092/91 o organickej výrobe a je kontrolovaná nezávislou organizáciou, Skal International. Pôvod bavlny, ktorú používame pri výrobe, je v Spojených štátoch a jej impregnácia je bezfluorovodíková.

Vlna je vynikajúci prostriedok na vytvorenie tepla. Merino vlna, ktorú Klättermusen používa, je od prírody zázračné vlákno – žiadne svrbenie, žiadny pocit vlhkosti, žiadny zápach. Neškriabe a nepichá kvôli veľmi tenkému vláknu (17,5 mikrónu) a je schopná pojať až 30 % vlhkosti voči svojej vlastnej hmotnosti. Vlhkosť prenáša od tela von a tak vás udrží v suchu a v pohodlí. Môžete byť pokojne pri svojich priateľoch v tesnej blízkosti, pretože vlna má od prírody anti-mikrobiálne vlastnosti, ktoré zabraňujú vzniku zápachu. V roku 2007 sme predstavili vlnu farbenú prírodnou cestou; farba Eco blue je farbená rastlinnými farbami.

Väčšina impregnácie použitá v outdoorovom vybavení je fluorokarbónová. Tieto látky, ako napr. PFOA (Perflurooctanic acid), v roku 2000 nahradili nebezpečnú prísadu do impregnácií PFOS, ale neskôr sa zistilo, že ani látka PFOA nie je bezpečná, lebo je podobná estrogénu, ktorý môže ovplyvňovať rozmnožovací systém zvierat.
PFOA je používaná pri výrobe P.T.F.E. laminátov. P.T.F.E. je vlastne Goretex. Jeho výroba nie je ekologická a preto ho nepoužívame. Od začiatku roku 2006 nemá Klättermusen vo svojich výrobkoch žiadne P.T.F.E.. Postupne sťahujeme všetky fluorokarbóny zo svojich výrobkov tak rýchlo, ako je možné. Môžeme predstaviť nielen bezfluorovodíkovú impregnáciu bavlny, ale aj bezfluorovodíkový vodeodolný vrchný materiál bundy Noatun. U ďalších výrobkov, ako sú napr. nohavice Brokk a bunda Skidbladner, sme odstránili veľké množstvo škodlivej bezflurovodíkovej impregnácie.

Životné prostredie

Všetky produkty, ktoré vyrábame a ktoré od nás kupujete, sú súčasťou recyklačného systému. Každý výrobok, ktorý doteraz nebol úplne recyklovateľný, môžete vrátiť do outdoorového obchodu, zúčastňujúceho sa nášho vratného programu. My výrobky posielame charite, ak je možné ich ešte nosiť, a ak už nebudú nositeľné, dúfame, že ich budeme môcť rozdeliť na kusy a zrecyklovať, čo sa bude dať. V roku 2009 sme predstavili radu batohov zo 100 % nylonu 6, vyrobeného z recyklovaného materiálu, ktorý bude tiež recyklovateľný. Tiež sme predstavili nohavice vyrobené z plne recyklovateľného polypropylénu. A vlna, bavlna a perové materiály sú celé biologicky odbúrateľné.

Od roku 2009 v každom výrobku nájdete malú visačku s vytlačenou hodnotou. Tá má hodnotu 5 eur, 10 eur alebo 20 eur. V prípade, že vrátite výrobok, dúfame, že po niekoľkoročnom pohodlnom a príjemnom užívaní, dostanete tento vklad späť ako kredit v obchode, kam ste výrobok vrátili.

Na svetových outdoorových veľtrhoch ISPO v Mníchove a Outdoor vo Friedrichshafene získavajú nápadité výrobky Klättermusen pravidelne ocenenia. Môžeme sa pochváliť, že Klättermusen získal v priebehu krátkeho času spomedzi všetkých outdoorových značiek najviac cien.

Odkazy na testy

Bunda Klättermusen Einride
Klättermusen Gleipner - kalhoty do divočiny
Batoh Klättermusen Mjölner 75
Klättermusen Gere
Klättermusen Liv
Klättermusen Froste, Rolls-Royce mezi bundami

Fotogaléria k článku

Najnovšie