Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Bývala búda Krumľov - Baba Jaga

Na portáli Hiking.sk je chát, útulní či iných miest vhodných k prenocovaniu z oblasti severovýchodu Slovenska pomerne málo. Preto opíšem objekt, ktorý je síce poškodený, ale predsa len vhodný k prenocovaniu. Na túto stavbu som natrafil v januári roku 2010, keď som sa túlal po kopcoch v severnej časti Levočských vrchov.

Poloha
Levočské vrchy: dolina Krumľovského potoka, rázc. Krumľov – Baba Jaga
Nadmorská výška
645 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.25876 ° SŠ
dĺžka: 20.59106 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 – 3 osoby
Prevádzka
Trojsezónna (okrem zimy), bez piecky a jednej steny
Voda
Krumľovský potok
Spojenie
Nižné Ružbachy (červená) za 1 h
Kotník (červená) za 40 minút
Dalšie info
Pekné okolie s výhľadmi
Zrušené od
jari 2016

Poloha a prístup

Opisovaná búda sa nachádza v oblasti Ružbašskej brány, na severnom okraji Levočských vrchov, v doline Krumľovského potoka, pod vrchom Kotník. Stavba stojí v tesnej blízkosti turistického rázcestníka Krumľov–Baba Jaga, na trase červenej značky, ktorá vedie z obce Nižné Ružbachy cez vrch Kotník a rázcestie Úboč do Starej Ľubovne. K búde sa dostanete z Nižných Ružbách asi za jednu hodinu, z vrchu Kotník to trvá asi štyridsať minút.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Hneď na úvod treba poznamenať, že búda je čiastočne poškodená. Chýba jej jedna stena, dvere a okno. No napriek tomu vcelku spoľahlivo ochráni pred nepriazňou počasia, či poslúži ako miesto, kde sa dá prenocovať.

Objekt predstavuje drevená zrubová stavba o rozmeroch približne 2 x 4 m, ktorá je zastrešená sedlovou strechou z dosiek. Na užších priečeliach sú otvory, ktoré plnia funkciu okna a dverí. Dlhšia bočná stena je bez otvorov. Protiľahlá stena neexistuje. Z tejto strany objekt chránia viaceré mohutné smreky. V interiéri nenájdete žiadne zariadenie. Spí sa na drevenej, dobre zachovalej podlahe. V búde sa vcelku pohodlne vyspia dve až tri osoby. Použitie vlastnej karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou.

Ďalšie možnosti nocľahu v okolí

Okrem opísanej búdy nájdeme v okolí ešte niekoľko miest, kde sa dá prenocovať. Prvou je senník s krmelcom, ktorý sa nachádza asi jeden kilometer severnejšie, taktiež na trase červenej značky v doline Krumľovského potoka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Druhé miesto sa nachádza pri turistickom rázcestí Lúka pod Špicou. Ide o drevený prístrešok stojaci v areáli súkromnej chaty.

Voda a okolie

Vodný zdroj, v tomto prípade Krumľovský potok, tečie hneď vedľa búdy. Potok nepreteká žiadnou obcou, len lesmi, preto sa na kvalitu vody môžeme s väčšou pravdepodobnosťou spoľahnúť. V okolí sa nachádza viacero zaujímavostí a prírodných krás. Z najznámejších treba spomenúť scenériu Ružbašskej brány a krásny výhľad z vrchu Patria na Vysoké Tatry (vedie sem významová odbočka červenej značky). Milovníci histórie tu nájdu dve lokality zaniknutých opevnených stavieb v polohách Nižné Ružbachy – Zámoček a Lacková –Zámoček. V Podolínci zas hrad prestavaný na radnicu a opevnenie mesta s kláštorom. A samozrejme monumentálny Ľubovniansky hrad nad Starou Ľubovňou. V blízkych Vyšných Ružbachoch sa nachádzajú známe kúpele a prírodná pamiatka – jazero Kráter.

Odkazy

Stará Ľubovňa
Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni
Kúpele Vyšné Ružbachy
Nižné Ružbachy
Podolínec

Fotogaléria k článku

Najnovšie