Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Výstava S1 2010

Tento týždeň sa od utorka 16. 2. do štvrtka 18. 2. 2010 konala kontraktačná výstava S1 na brnenskom výstavisku BVV. Po prvýkrát v najnovšom pavilóne P, ktorý uviedli do prevádzky iba minulý rok. Keďže ide o veľký pavilón a S1 sa radí k skôr menším akciám, v hale P bola spoločne s výstavou KABO. Na výstave sme sa zúčastnili spolu s partnermi zo združenia 1.outdoorova.eu a v tejto reportáži sa vám posnažíme priblížiť, čo bolo nové a zaujímavé na jednotlivých stánkoch.

AKU

Novinkou v ponuke topánok talianskej značky AKU je model Cresta. Ide o ferratové špeciálky v poltopánkovom aj vysokom variante. Už na pohľad je zrejmé, že ju ocenia najmä ľudia s užšou nohou. Ako je to pri topánkach tohto druhu zvykom, majú vysoký gumový lem okolo celej topánky a taktiež šnúrovanie až k špici. Prvé tri dierky šnúrovania sú klasické očká, ďalej potom pútka z kože podšitej kevlarom. Vysoká topánka má navyše oproti nízkej klasický stop-druk a háčiky, ďalej v zadnej hornej časti je zostra zrezaná pre lepšiu pohyblivosť, avšak doplnená o neoprénový diel, ktorý priľne k nohe a zozadu tak nepadajú dnu kamienky alebo iný neporiadok. Podrážka je vibram s lezeckou zónou v prednej časti, medzipodrážka je v torze veľmi tuhá, čo príde v skalnom teréne vhod. GoreTex výstielka je samozrejmosťou pri oboch variantoch. Celkový dojem z modelu Cresta je veľmi dobrý, možno by sme však ocenili o niečo menej švov.

Cresta sa okrem uvedených dvoch variant robí v modifikovanej verzii Cresta Pro. Od vysokej Cresty sa odlišuje ešte tuhšou podrážkou, lepším torným stabilizátorom, možnosťou pripnúť poloautomatické mačky a šnurovanie nejde až k špici. Podobne ako Cresta je aj tento model určený skôr ľuďom s užšou nohou.

Dodáva: Alpisport

ASOLO

Na budúcu zimnú sezónu má talianska značka topánok ASOLO pripravenú radu Sporting – nejde ani veľmi o horskú obuv, sú to teplé dámske čižmičky v športovom štýle s výstielkou GoreTex. K dispozícii je viacero farieb a štýlov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Z turistických topánok nás zaujal nový model Lhasa. Ide o vysokú robustnú celokoženú topánku ideálnu na náročnejší trekking alebo backpacking. Tuhá podrážka, avšak bez možnosti pripnúť poloautomaty, vysoké gumené lemovanie po celom obvode, skoro 2,9 mm hrubá nubuk koža, GoreTex výstielka, inovované kladkové druky uľahčujú doťahovanie topánok. Cena bude pomerne priaznivá, cca 200,- eur.

Dodáva: SPORT prima spol. s r. o.

CP

Lyžiarske helmy švajčiarskej značky vyrábané v Európe. Sú zateplené, pomerne ľahké a v rôznych farbách a štýloch. Ušnice z bezpečnostných dôvodov nie je možné odopnúť a nastavovanie veľkosti sa robí pomocou mechanizmu, ktorý pripomína cyklistické helmy.

Dodáva: EXIT 1 s. r. o.

Didriksons 1913

Švédsky Didriksons 1913 sa so svojou kolekciou prezentoval na súbežnej výstave STYL, ktorá sa konala v hale V. Z tohto dôvodu priniesli najmä módnejšie zimné kúsky pre použitie v meste. Z outdooru ukázali inovovanú bundu Sequence so záterom s odolnosťou 10 000 mm vodného stĺpca. Špecialitou tejto značky je, že udáva vodný stĺpec až po troch opraniach, takže je výrazne nižší ako u konkurencie, avšak lepšie vypovedá o vlastnostiach bundy.

Ďalším kúskom bola prešívaná bundička s výplňou z mikrovlákna. Táto bundička je zároveň kompatibilná s horeuvedenou bundou tak, že sa dá vopnúť dnu, čo je praktické riešenie pre použitie v zime najmä v meste alebo iných málo výkonových aktivitách.

Dodáva: VAVRYS SK s. r. o.

Directalpine

Česká značka Directalpine predstavila viacero inovácií a zopár úplných noviniek. Obľúbená softshell bunda Trango má posunuté vetracie otvory dopredu, no najmä všetky švy sú už prelepené a tak je bunda odolnejšia voči dažďu. Pribudla aj celkom nová softshell bunda Summit – je ušitá hybrid systémom, t. j. v rôznych častiach sú materiály s rôznou priedušnosťou, aby zároveň bunda chránila, kde má, a zároveň dobre vetrala. Plecia sú vystužené látkou s prímesou kevlaru a vychytávkou je priehľadná fólia v oblasti, kde bývajú hodinky.

Z ďalších noviniek možno spomenúť kombinézu Instalater – ide o hardshell overal vhodný pre freeride. Pretekárskym skialpinistom pripravila značka model Snowtrail, ktorý bol vyvinutý v spolupráci so firmou Skitrab. Ďalšími nohavicami, avšak s univerzálnejším použitím, sú Cascade. Tieto nohavice sú vhodným doplnkom bundy Summit, majú podobnú konštrukciu aj materiály.

Dodáva: Direct Alpine s. r. o.

EXIT-1

Značka, ktorej produkcia sa doposiaľ zameriavala najmä na cyklistické použitie, rozšírila svoje portfólio aj o všeobecne športové okuliare. Pridali sklá s polarizáciou a robia aj modely použiteľné vo vysokých horách s koženkovými zábranami proti vnikaniu slnečných lúčov popod a povedľa rám. Žiaľ, na výstave neboli tieto modely na ukážku.

Dodáva: EXIT 1 s. r. o.

FJÄLLRÄVEN

So zaujímavým materiálom sme sa stretli pri švédskej značke Fjällräven, ktorú však v obchodoch na Slovensku nenájdete. Ide o celkom príkladný návrat k starým prístupom v inovovanej forme a preto sa mu venujeme aj v tomto článku. Materiál nesie názov G-1000, je to zo 65 % polyester a zvyšok je bavlna. Na omak ide o pomerne tuhý a odolný materiál, ktorý bude pravdepodobne aj trváci. Je možné ho používať v dvoch "režimoch" – navoskovať s priloženou kockou vosku a prežehliť, čím získa tkanina značnú nepremokavosť. Druhou možnosťou je vyprať na 40 °C, čím sa vosk odplaví a nohavice budú príjemne priedušné. Celkom zaujímavé. Vzhľadom na husté tkanie je materiál takmer neprefúkavý a taktiež poteší aj odolnosť voči komárom, čo sa najmä v severských krajinách môže hodiť.

Dodáva: na Slovensku zatiaľ nedostupné, v ČR Obchod Outdoor s. r. o.

Gabel

Talianska značka, ktorú nedávno zobral pod svoj patronát Prosport Praha. Ide o trekové, skialpové, bežecké a lyžiarske palice. Medzi trekovými nás zaujalo najmä, že používa dvojitý aretačný mechanizmus – zároveň sa priťahuje klasicky točením segmentov, ako aj páčkou podobnou flicklocku, ktorý poznáme napr. od značky Black Diamond. Nakoľko je kombinácia prínosná, necháme na čitateľovi. Faktom však je, že aj samostatná páčková aretácia je dostatočná a tak priťahovať točením ani veľmi netreba.

Dodáva: Prosport Praha s. r. o.

Hanwag

Pre budúcu zimnú sezónu budú hitom zimné topánky s nešmykľavými podrážkami. Hanwag tento vlak chytá tiež – do zmesi, z ktorej je podrážka, pridáva sklopiesok. Na šmykľavom povrchu sa topánky s takouto podrážkou budú menej šmýkať. Je to riešenie vhodné najmä pre zimné obutie do lesov, miernejších kopcov, ale aj na bežné nosenie v meste. Topánky budú taktiež zateplené a s GoreTex výstielkou. Taktiež bola inovovaná rada technickejších topánok pre použitie v skalnom teréne vyšších hôr. Model Quantum (viď fotografia) má aj integrovanú gamašu.

Dodáva: Tatra šport

Jurek S+R

Tradičný výrobca stanov rozširuje portfólio doplnkových produktov pre turistiku a kemping. Nová je rada karimatiek Elite, ktorá prináša nižšiu hmotnosť a menší objem v zbalenom stave. Pri stanoch ostáva pri starom osvedčenom, jednotlivé modely však zaznamenávajú drobné vylepšenia na základe podnetov používateľov. Medzi tieto drobné vylepšenia patrí napr. nové uchytenie vzpier predsienok, väčšie otvory pre odvetrávanie, viac vnútorných vrecák pre odkladanie drobností a podobne.

Dodáva: Jurek S+R

LOWA

Podobne ako Hanwag, aj Lowa predstavila radu zimných zateplených topánok do ľahšieho terénu a do mesta s nešmykľavou podrážkou Monowrap G3. Rozdiel je však v konštrukcii – kým Hanwag nešmykľavosť dosahuje prímesou sklopiesku, Lowa inovovala systém Monowrap. Do formy sa vloží gumový skelet podrážky, naň špeciálna drsná tkanina, ďalej torzný stabilizátor a následne sa do celku vstrekne pod tlakom polyuretán. Tam, kde sú diery v skelete podrážky, vyjde spolu s polyuretánom von aj tkanina. Výsledok sa prebrúsi a vznikne tak podrážka s kombinovanou tvrdosťou a taktiež protišmykovými zónami, ktoré tvorí prierez tkaniny (viď fotografia č. 10).

Na budúcu zimnú sezónu sa potešia priaznivci Dynafit TLT viazaní, Lowa sa konečne zobudila a bude do svojich skialpových topánok montovať dierky a zadnú drážku, aby boli kompatibilné s techom. Vyfotiť sa nám však novinky nepodarilo, lebo dovozca nemal aktuálne vzorky ešte k dispozícii.

Dodáva: Prosport Praha s. r. o.

Pacific Outdoor Equipment

Americká značka, ktorá sa špecializuje na karimatky. Novinkou bol model Aspen Aerogels s anatomickým tvarom, bočnými výkyvnými tunelmi a najmä s aerogelom vnútri. Ten zvyšuje tepelný odpor a podľa výrobcu zlepšuje vlastnosti tak, že je karimatka použiteľná celoročne. Čo však na zimné podmienky povie vlhkosť vnútri, ktorá sa tam dostane vždy s dofukovaním, to už neuvádza. Tak či onak, každé zvýšenie tepelného odporu je pozitívom.

Dodáva: Alpisport

Treksport

Slovenská značka Treksport sa opäť ukázala. Tentokrát však na pomerne malej ploche, no aj napriek nedostatku miesta priniesli viacero noviniek. Tú najzásadnejšiu však na prvý pohľad vidieť nebolo – výroba Treksportu sa bude sťahovať preč z Číny. Kto sa však teší na Treksport "Made in Slovakia", toho sklameme. Novým rodiskom bude Vietnam, kde by mali dosahovať vyššiu úroveň kvality.

Modely Treksportu opäť prešli výraznou úpravou vzhľadu. Novinkou je najmä kompletná podskupina batohov s označením Q, ktoré by mali zniesť aj najťažšie podmienky. Budú robené komplet z Cordury a sekundovať budú aj iné kvalitné materiály – samozrejmosťou budú zipsy YKK, namáhané časti vystuží hypalon. Do rady Q budú zaradené Tibet Q, Tatran Q, Patagonia Q. Všetky tri batohy budú k dispozícii aj v "bežnom" prevedení.

Medzi vylepšeniami bolo možné vidieť inovované chrbtové systémy s extra tuhými bedrovými pásmi. Patagonia aj Tatran budú k dispozícii aj v ženských verziách (užšie ramená, kratší chrbtový systém, inak tvarovaný bedrový pás).

K termínu, kedy bude celá kolekcia aj v predajniach, sa nám na stánku nevedel nikto presne vyjadriť.

Dodáva: Trek Sport Trade s. r. o.

ZAJO

Ďalšou značkou, ktorá na S1 v Brne reprezentovala Slovensko, bola ZAJO. Prišli s rovnakým stánkom, aký mohli návštevníci vidieť na jesennom Sport Life. Z noviniek, ktoré sme ešte nevideli, nás najviac zaujali batohy. Dizajn s kombináciou šedej a čiernej farby s detailami v žltej. Veľkosti 38+5 (Tour), 65+10 (Transit) a 10+3 (Traffic). Na Toure sa nám páčila jednoduchosť, Transit má zas zaujímavé detaily a Traffic je viacúčelový malý batoh najmä do mesta alebo na bicykel.

Merino, uvedené na trh na jeseň minulého roka, je podľa predstaviteľov spoločnosti pre značku úspechom. Na letnú sezónu preto pripravujú ľahšie krátkorukávové merino tričká v rôznych farbách a vzoroch. Kolekciu oblečenia rozšírili aj o jedny nohavice a jednu bundu z materiálu Polartec Power Shield.

Zajo taktiež rozširuje ponuku stanov, ktoré však nebudú distribuované do obchodov a ľudia si ich budú môcť kúpiť iba cez internet. Takto bude priestor pre ďalšie zníženie ceny a zákazník neutrpí, pretože maloobchodné predajne väčšinou nemajú priestor, aby držali rozložené stany na predajni.

Dodáva: Juraj Králik - ZAJO

Ďalšie info z S1 2010

Svět Outdooru – Chytré textilile na S1
Svět Outdooru – Novinky na S1

Fotogaléria k článku

Najnovšie