Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Víťazné projekty Živé chodníky 2010

Grantový program nadácie Ekopolis v spolupráci so spoločnosťou Toyota zameraný na obnovu a vylepšovanie značených turistických chodníkoch pokračuje svojím tretím ročníkom. Tento rok poradný výbor zložený z odborníkov v oblasti turizmu a ochrany prírody vyberal projekty nielen v rámci národných parkov, ale aj ostatných chránených území na Slovensku.

Národný park Slovenský kras

Regionálna rada KST Rožňava obnoví značenie a vyčistí chodníky, zarastajúce vegetáciou na Plešiveckej planine a planine Koniar. Na otvorených plochách by mali zlepšiť orientáciu značkárske kolíky a smerovníky. Spolu obnovia 58,5 km značených trás, konkrétne: Štítnik - Plešivec, Rakovnica - Gerlašská skala, Drieňová studňa - Gombasecká jaskyňa, Kružná - Slavec, jaskyňa st., Slavec, jaskyňa st. - Gombasecká jaskyňa. V Plešivci a pri Gombaseckej jaskyni pribudnú informačné panely.

Národný park Muránska planina

Klub priateľov Muránskej planiny čiastočne zrekonštruuje Náučný chodník Muráň - Muránsky hrad a priľahlé informačné miesta. Klub plánuje opraviť poškodené informačné panely, aktualizovať ich obsah, obnoviť a doplniť značenie chodníka, zabezpečiť chodník pred vodnou eróziou, prezerať zarastené časti chodníka, upraviť prameň pod hradom a vybudovať jednoduché oddychové miesto.

Národný park Nízke Tatry

Športový klub Horec z Liptovskej Tepličky v tomto roku obnoví niekoľko častí turistických chodníkov v dĺžke 45,5 km. Konkrétne ide o časti trás: Výpad - Andrejcová, útulňa, Sedlo pod Doštiankou - Doštianky, ovčín, Važec, zast. - Výpad, Výpad - Kráľova hoľa, Pred Soľankou - Budnárka. Okrem obnovy značenia vrátane smerovníkov a prečistenia chodníkov sa vybudujú tri drevené mostíky, osem oddychových lavičiek, dve informačné tabule; a prameň Čiermeho Váhu dostane drevený prístrešok.

CHKO Poľana

Okresné združenie telesnej kultúry Zvolen plánuje obnoviť 41 km turistického značenia v CHKO Poľana, a to na úsekoch: Detva múzeum - horský hotel (HH) Poľana - s. Jasenová, Detva, múzeum - HH Poľana - Zálomská, HH Poľana - Kyslinky, Zálomská, rázc. - s. Priehybina. Zároveň bude čistiť chodníky zarastajúce vegetáciou, osádzať turistické vývesné mapy, a robiť údržbu rebríkov, reťazí a prístupového chodníka pri vodopáde Bystrô.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Národný park Poloniny

OZ Čemerica Stakčín plánuje obnoviť turistické značenie na piatich turistických chodníkoch, ktoré vedú unikátnymi bukovými pralesmi. Konkrétne ide o chodníky Nová Sedlica - Stužická rieka - Kremenec, Nová Sedlica - Príkry - Čierťaž, Nová Sedlica - Medová baba - Riaba skala, Runina - Komurný - Ďurkovec, a Ruské - Ruské sedlo. OZ chce chodníky vyčistiť od vegetácie a polomov a tiež nanovo postaviť spadnuté premostenie cez rieku Stužica na červeno značenom chodníku z Novej Sedlice na Kremenec.

Chočské vrchy

Lyžiarsko-turistický klub Markuška Lúčky zrevitalizuje turistický chodník Lúčky - Veľký Choč. Na chodníku bude obnovené značenie vrátane smerovníkov, doplnené informačné panely, vybudované protierózne schody, pribudne odpočívadlo a kryt na studničku. Na vrchole by mala byť vrcholová panoramatická ružica. Ďalšími aktivitami, ktoré budú vykonané, je spriechodnenie chodníka po polomoch, zatarasenie skratiek, výmena reťaze a úprava vodného režimu pri studničke.

CHKO Biele Karpaty

OZ Pre prírodu plánuje obnoviť značenie na NCH Vršatské bradlá, ktorý z veľkej časti kopíruje žltú a modrú turistickú značku, vedúcu okolo bradiel, medzi Vršatcom a Červeným Kameňom. Na chodníku sa obnoví turistické značenie aj značenie náučného chodníka, vrátane obnovy smerovníkov, spriechodní sa od vyvrátených stromov a dobuduje sa turistická infraštruktúra - dve oddychové miesta, bezpečné ohnisko, nad dvoma zdrojmi vody pribudne zastrešenie a trvalá informácia s rozbormi vody.

Titulná fotografia - Tomáš Trstenský (Chočské vrchy, Veľký Choč - vrchol)

Fotogaléria k článku

Najnovšie