Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Topánky Hanwag Forest

Vzhľadom na prírodné pomery, panujúce v pohoriach nám najbližších, sa stali celokožené, trojsezónne topánky akýmsi etalónom kvality, na základe ktorých nie jeden posudzuje kvalitu topánok. I keď v kategórii majúcej pramálo spoločného s tou referenčnou. Prečo je to tak, môže byť predmetom debát, no nie predmetom nasledujúcich riadkov. Typickým zástupcom tejto kategórie je model Forest od nemeckej značky Hanwag, radiaci sa do B kategórie. Pozrieme sa, do akej miery spĺňa popisovaný model nároky plynúce z jeho celkového určenia.

Výrobca
Hanwag
Model
Forest GTX
Typ
robustné celokožené trojsezónne topánky s nižším členkovým komínom (kategória B)
Materiály
koža nubuk, membrána Gore-Tex, gumený lem, podrážka (PU medzivrstva, Fuora Vibram)
Priedušnosť
membrána Gore-Tex
Hmotnosť
1560 g
Farebné kombinácie
tmavozelená
Páči sa mi
odolnosť, univerzálnosť, celková kvalita spracovania
Nepáči sa mi
slabšia trakcia na skalnatom a vlhkom podklade, náchylnosť k poškodeniu tenkej perforovanej kože vo vnútri komína
Ostatné info
hanwag.de
Infocena
200,- €
Hodnotenie
- cena: 8 z 10
- hmotnosť: 7 z 10
- dizajn: 7 z 10
- manipulácia: 8 z 10
- rozmery: 8 z 10
- materiály: 9 z 10
- údržba: 8 z 10
- cena/výkon: 10 z 10
- detaily: 7 z 10
- multifunkčnosť: 7 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 79 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Materiály, dizajn a vyhotovenie

Ako už bolo spomenuté ide o model určený pre pohyb v ťažkom teréne, typický pre Tatry, pokiaľ hovoríme o značených trasách a backpackingu. Typické pre topánky tejto kategórie je celokožené prevedenie s väčšou či menšou časťou obtiahnutou gumeným lemom.

Pri popise parametrov začneme od „podlahy“. Pri každej topánke medzi tie najdôležitejšie parametre patrí typ podrážky. V tomto prípade výrobca vsadil na istotu a použil model Fuora od renomovaného výrobcu Vibram. Sám výrobca definuje tento typ podrážky ako stredne tuhú s absorpčnou vrstvou v pätovej oblasti spevnenou PU medzivrstvou pre zaistenie dostatočnej priečnej stability. Pre uľahčenie chôdze je špička mierne vyvýšená, aby sa podporil „hojdačkovy“ efekt. Kompletné obohnanie topánky gumeným lemom znižuje priestor na výraznejšie poškodzovanie topánky najčastejšie od skalnatého podkladu. Gumený lem pôsobí odolne, čo zvýrazňuje celkový dojem z topánok.

Jednou zo slabín aj celokožených topánok je počet a umiestnenie švov. Treba si uvedomiť, že to, čo sa na jednej strane môže javiť nevýhodné, pri inom uhle pohľadu môže nachádzať svoje opodstatnenie. V porovnaní s vyšším modelom Alaska od toho istého výrobcu nájdeme pri Forestoch o niečo viac švov, no keďže ide o model, ktorý nie je určený do silne abrazívneho prostredia, nejde o vlastnosť degradujúcu úžitkovú hodnotu topánok. Švy sú zdvojené s precíznym spracovaním a aj po dlhšej dobe bez náznakov defektov. Nubuk so svojou hrúbkou presahujúcou 2 mm zaisťuje dostatočnú bariéru pred nástrahami vonkajšieho prostredia.

Jazyk je všitý do tela topánky, čím zaisťuje ochranu pred preniknutím vody do tela topánky. V hornej časti je mierne polstrovaný pre zvýšenie pohodlia s bodovou perforáciou kože z vnútornej strany. V jeho hornej časti je integrovaný kovový háčik tvoriaci oporu pre šnúrku a tak lepšie rozloženie tlaku pri silnejšom zašnurovaní. Tým sa dostávame k uchyteniu šnúrok. Na rozdiel od modelu Alaska sú v prípade Forestov použité obyčajné kovové očká na rozdiel od kladkových a tým pádom aj s o niečo horšou priechodnosťou pre šnúrky, v tomto prípade kruhového profilu, ktoré v oblasti členka prechádzajú do háčikového prevedenia. Rozmiestnenie úchytov na šnúrky umožňuje symetrické šnurovanie. Vrch topánky je tvorený mäkkým okrajom pre zvýšenie pohodlia a rozsahu pohybu nohy. Tvorí ho výrazne jemnejšia koža oproti zvyšku topánky, veľmi príjemná na dotyk. Aj tu sa stretneme s bodovou perforáciou z vnútornej strany pre zlepšenie ventilácie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Aj keď kvalita a hrúbka kože sú samy o sebe dobrou ochranou pred preniknutím vlhkosti, predsa len pri dlhodobejšom pobyte vo vlhkom prostredí nezaručuje toto spracovanie dostatočnú ochranu a preto aj v tomto prípade je použitie membránovej polopriepustnej vrstvy Gore–Tex prinajmenšom praktické. Na jej ochranu je použitá syntetická podšívka s miernym polstrovaním. Pre zlepšenie odvetrávania výrobca použil tzv. Air pulse system umocňujúci vysúšaci efekt. Pomerne tenká integrovaná vložka bez výraznejšieho anatomického tvarovania poskytuje pomerne dobrú oporu chodidlu, do istej miery s obmedzenou schopnosťou tlmenia nárazov počas chôdze.

Praktické skúsenosti

Topánky som testoval počas dva a pol ročného užívania v terénoch od pahorkatín po VhT a ľahšie via ferraty v každom ročnom období, „naľahko“ aj s „plnou poľnou“, počas viacdenných pochodov. Pomerne známa vlastnosť topánok Hanwag sa preukázala aj v tomto prípade, kedy nebolo problém absolvovať hrebeň Veľkej Fatry v nových, nerozchodených topánkach bez jediného pľuzgiera. Pri použití „naľahko“ je samozrejme cítiť vyššia tvrdosť topánky v porovnaní s „ľahšími“ trekovými. No treba si uvedomiť oblasť, pre ktorú je tento model prioritne určený. Stačí si vyskúšať dlhší pochod s 20 kg batohom a hneď je jasné, čo sa myslí pojmom určenia topánky, tzv. backpacking.

Aj keď topánku možno označiť za tvrdšiu, v prípade, že ideme "na ľahko", je to daňou za jej prioritne určenie. Až človek nesúci batožinu na chrbte ocení túto tvrdosť, ktorá dáva priestor pre zvládnutie tých niekoľko kilogramov navyše nesených na pleciach. Tvrdosť sa v tomto prípade dostáva na úroveň ľahších trekových modelov. Vibram Fuora sa ukázal ako spoľahlivý najmä pre použitie na trávnatom, mierne skalnatom povrchu. Pri použití na skale, rovnako ako aj blate budete možno sklamaní slabou trakciou. Pri posudzovaní odolnosti, resp. trvácnosti topánky a jej podrážky treba prihliadať aj na to čím počas ich používania prešli. Ak z tohto vychádzam musím zhodnotiť opotrebovanie ako primerané bez predčasných defektov obmedzujúcich ich funkcionalitu.

Gumený lem chrániaci topánku pred mechanickým poškodením od sutiny doposiaľ nezaznamenal žiadne poškodenie, na žiadnom mieste nepraská, neodliepa sa, ani nedochádza k jeho tvarovým deformáciám. Kladkový systém očiek použitý pre model Alaska poskytuje väčší komfort prevliekania, no vo výsledku sú jeho úžitkové hodnoty podobné ako pri obyčajnom type použitom pre model Forest. Azda najviac náchylnou časťou na poškodenie je polstrovaná, z vnútornej strany perforovaná vrchná časť topánky v dôsledku použitia tenkej kože. Je to však vecou názoru a zrejme aj údržby, keďže v tomto prípade nedošlo k žiadnemu poškodeniu tejto časti topánky. Treba mať tento fakt na zreteli pri výbere tejto topánky, keďže prípady s poškodením práve tejto časti existujú a pokiaľ nedôjde k zmene použitého materiálu, resp. konštrukcie, pravdepodobne aj v budúcnosti sa vyskytovať naďalej budú.

Dopredu musím priznať, že nepatrím medzi ľudí, ktorým sa vo zvýšenej miere potia nohy a tak ani tu som sa nestretol s vlhkosťou ani po celodenných „akciách“ azda len v prípade letných hrebeňoviek, kedy sa spoteniu chodidla asi nedá v plnej miere zabrániť a tak ani tento fakt nevznášam ako kritiku. Aj napriek odporúčaniam ohľadom údržby vložiek som tie dodávané spolu s topánkou za celý čas nemenil a dokonca nevyberal. Aj napriek tomu topánky nenadobudli žiaden pre svojho majiteľa špecifický pach. Vložka mi svojou absorpčnou schopnosťou plne vyhovuje a nemal som dôvod poohliadať sa po náhradnom riešení. Je treba však upozorniť, že aj napriek popisovaným vlastnostiam topánky, táto nie je určená každému. Svojím strihom je topánka určená prevažne pre širšie chodidlo so skôr mierne klenutou pätou. Ak máte takéto „danosti“, môžete topánky od výrobcu Hanwagu zaradiť bez najmenších problémov do užšieho výberu.

Záver

Model Forest sa celkovo preukázal ako stabilná, pre svoj účel použitia dostatočné dimenzovaná topánka, určením pre ťažší terén a backpacking. Ideálnym poľom pôsobnosti sú pohoria stredného Slovenska s trávnatým, mierne skalnatým povrchom. Dobre sú použiteľné aj vo vyšších pohoriach, pokiaľ nechcete skúšať ferraty. V tomto prípade ide o skutočne nevhodnú obuv. Pre oblasti podobné pre pohoria typu Malých Karpát ide o zbytočne predimenzovaný model, hlavne pri použití naľahko. Aj v tomto prípade však nemožno povedať, že ide o vyslovene nesprávnu voľbu, ak máte radi masívne obutie nôh typu brnenia, potom aj v tomto prípade oceníte ich univerzálnosť.

Topánky sú výrobcom deklarované ako trojsezónne. Ako je to teda v tomto prípade? Chlad pri použití s tenšími coolmaxovými ponožkami som začal pociťovať až pri teplotách pod mínus desať stupňov. Toto nie je prekvapením vzhľadom na ich použitie. Na zimu by som ich označil len ako vyslovene núdzové riešenie pre ich slabšiu termoizoláciu, možnosť nasadenia len remienkových mačiek ako, aj mäkkosť pre tento typ prostredia.

Podľa môjho názoru pre svoj účel použitia, ktorého by si mal byť vedomý každý potenciálny budúci majiteľ, sú výbornou voľbou takmer bez slabín. Skutočne počas celej doby nasadenia som sa nestretol so slabinou, pokiaľ som ich používal v prostredí a spôsobom, ktoré odporúčal výrobca.

Fotogaléria k článku

Najnovšie