Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Okuliare Optimal

AKTUALIZÁCIA – Leto je dávno za nami, prešla jeseň a hlási sa nová zimná sezóna. Téma ochrany zraku pri turistike, či iných športoch vykonávaných vonku je tak opäť na mieste, však keď sa v zime v horách urobí pekné počasie, záťaž pre oči je aspoň taká veľká ako v lete. V redakcii sme pred letom obdržali na testovanie športové slnečné okuliare značky Optimal vo viacerých vyhotoveniach a teraz do pôvodného článku dopĺňame informácie z polročného používania. Zaujímavé je, že ide o slovenskú značku a s výkonom okuliarov panuje zatiaľ všeobecná spokojnosť.

Výrobca
Optimal
Model
706M, 701B, 707A
Typ
športové okuliare
Materiály
polykarbonátové zorníky, rámy z vysokoodolného plastu
Páči sa mi
pohodlie nosenia, zorníky, pevne držiaci rám aj pri aktívnom pohybe, puzdro z mikrovlákna v cene
Nepáči sa mi
pribalený letáčik (malé písmená), označovanie modelov alfanumerickým kódom, málo informácií na webe (aspoň obsah letáčika by sa tam hodil)
Ostatné info
UV400 filter, kategória filtra 3 (706M, 707A) a 4 (701B)
Infocena
kus: 30 - 40,- €
Obchody
optimalsport.sk/predajne

História článku
28.5.2010 – prvá publikácia ako "predstavenie"
17.12.2010 – pridané skúsenosti z polročného nosenia (viď úplne dole)

Ako už bolo uvedené v úvode, Optimal je slovenská značka. Vývoj, dizajn, laboratórne skúšky a kontrola kvality prebieha na Slovensku. Kompletizácia produktov zas na Taiwane. Firma ABC Optik však plánuje presunúť aj fázu kompletizácie na Slovensko, čo je presne opačný postup oproti dnešným trendom.

Zorníky

Zorníky, teda tie "sklíčka", cez ktoré sa pozeráme, sú najdôležitejšou časťou okuliarov, pokiaľ ide o ochranu zraku pred nežiadúcimi UV lúčmi a vysokou intenzitou svetla. Optimal používa tri typy zorníkov – polykarbonátové, polykarbonátové s antireflexnou úpravou REVO a polykarbonátové s polarizáciou. Tieto zorníky optickej triedy 1 sú k dispozícii v rôznych stupňoch priepustnosti – najpoužívanejšou je kategória filtra 3, pri ktorej zorník prepúšťa od 8 do 18 % viditeľného svetla. Prvé dva typy zorníkov sú k dispozícii aj v kategórii 4 (3-8 %), ktorá je vhodná do vyšších hôr, na sneh a ľadovce. Pozor, je zakázané v nich šoférovať.

Všetky zorníky sú z polykarbonátu, takže by mali byť veľmi odolné voči škrabancom, ani pri nárazoch s veľkou silou by sa nemali rozbiť a mali by byť pružné.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Povrchová úprava REVO slúži na vylepšenie optických vlastností zorníkov – zníženie odleskov, zvýšenie kontrastu, lepší prechod medzi slnkom a tieňom. REVO môže byť v červenom alebo modrom variante. Okrem estetického rozdielu je odlišné aj podanie farieb. Červené REVO ide viac do chladnejších tónov a modré zas do teplejších. Výber je otázkou preferencie.

Polarizačné zorníky sú ideálne na obmedzovanie nepríjemných odrazov – napríklad môžeme s ich pomocou vidieť do vody, či cez okná bez odleskov. Použitie je všestranné, avšak najviac tieto vlastnosti ocenia šoféri, či vodáci. Viac info o polarizácii nájdete na Wikipédii. Dôležité je, že polarizácia okuliarov Optimal nie je dosiahnutá pomocou polarizačnej fólie, ale pomocou polarizačného zorníka, vďaka čomu je kvalita dosiahnutého efektu oveľa vyššia.

Rámy

Rámy sú z vysokoodolného plastu a delia sa do troch kategórií: Optimal Klasik, Optimal Komfort a Optimal Flex. Za zmienku stojí najmä posledne menovaný – mal by byť veľmi ohybný a bez deformácií sa vrátiť späť do pôvodného tvaru. Prisadnutie okuliarov alebo tvrdé zaobchádzanie pri balení batoha by nemalo rámu uškodiť.

Na výber je množstvo rôznych štýlov. Od módnych, cez univerzálne športové až po špecializované. Medzi posledné menované patria napríklad cyklistické, či turistické s krytkami proti vnikaniu svetla z bokov. Ďalej sú modely s možnosťou vloženia dioptrickej vložky, či špeciálne so vzhľadom "a la zvárač". Všetky modely si môžete pozrieť na Optimalsport.sk.

Jednotlivé okuliare majú svoj alfanumerický kód, pričom číselná časť označuje rám a písmeno zas typ zorníku. Považujeme to však za nie úplne šťastné – vhodnejšie by boli názvy modelov. Pre zákazníka by to bolo zapamätateľnejšie a ľahšie identifikovateľné napríklad pri skúšaní, ak si predtým pozrel webovú stránku.

Testované modely

Na test sme obdržali nasledovné modely:

706M – čierny Optimal Flex rám univerzálneho športového tvaru s polykarbonátovým zorníkom (kat. filtra 3) a úpravou REVO v modrej farbe
701B - čierny Optimal Klasik rám s krytkami proti vnikaniu svetla zboku s polykarbonátovým zorníkom (kat. filtra 4) a úpravou REVO v červenej farbe
707A – čierny Optimal Komfort rám s väčšou krycou plochou s polykarbonátovým zorníkom (kat. filtra 3) bez ďalšej povrchovej úpravy

Prvé dojmy

Za prvých pár dní urobili okuliare dobrý dojem. Rámy sedia všetky tri veľmi dobre, aj pri aktívnejšom pohybe neskĺzajú. Modely 707A a 706M sú z plastu, ktorý je veľmi dobre ohybný, 701B je výrazne tuhší. Posledne menované som mal so sebou aj na slnečnej túre na snehu a vďaka kategórii filtra 4 a krytkám som bol plne spokojný. Malým neduhom však je, že jedna z krytiek sa raz uvoľnila a skoro som ju stratil. Asi použijem sekundové lepidlo, aby tam krytky spoľahlivo držali, nepotrebujem ich totiž dávať vôbec dolu.

Z hľadiska farebného podania mi osobne viac vyhovujú zorníky REVO v červenom variante alebo čistý polykarbonát bez úpravy. Zorníky REVO okrem svojej funkcionality majú aj estetickú stránku, lebo popri svojej veľmi výraznej farbe sú pre okolie aj veľmi reflexívne. Osobne v tom problém nevidím, no módna polícia v osobe priateľky, manželky či sestry môže byť nekompromisná. Preto pred kúpou odporúčam konzultovať.

Aktualizácia 17. 12. 2010: Skúsenosti po 6 mesiacoch

Aj po vyše polročnom nosení mi stále najviac vyhovuje model 707A s čistým polykarbonátovým zorníkom na všestranné použitie. Nie som si presne istý, čím to je, avšak zo štvorice testovaných kúskov som po týchto siahal najčastejšie. Možno kvôli tomu, že kategória filtra 3 je vhodná aj na šoférovanie, či na bike a zároveň stále poskytuje dostatočnú ochranu aj pri ostrom letnom horskom slnku. Taktiež sú menej nápadné ako tie s úpravou REVO, čo "módna polícia" lepšie znáša. Model s polarizačnými zorníkmi (pozn. red.: prírastok k trojici testovaných modelov, ktoré boli popísané v predstavení na jar 2010) s rovnkou triedou filtra nosím o čosi menej, to však viac súvisí s rámom, ktorý je práve pri modeli 707A z môjho pohľadu najlepší. Polarizácia je dobrá najmä do auta – napr. keď po daždi vyjde slnko, v polarizačných sa oveľa menej odráža mokrá vozovka. Taktiež pri použití na vodné športy odporúčam práve tento zorník.

Keď som však vedel, že pôjdem do hôr, kde bude okrem ostrého slnka ešte ako bonus aj sneh, voľba padala na model 701B s červeným REVO kvôli kategórii filtra 4. Ideálny čas pre tieto okuliare však ešte len príde so skialpinistickou sezónou, ktorá ako všetci veríme, bude bohatá na sneh aj na pekné dni.

K okuliarom sa nesprávam príliš v rukavičkách. Dozaista každého znalca problematiky zdesí, že okuliare veľmi často ostávajú v aute, kde sú vystavené veľkým teplotným výkyvom. Čistím ich takmer výhradne s pomocou trička alebo papierovej vreckovky, nosím vo vrchlíku batoha s kľúčami a inými drobnosťami. Zväčša sa snažím, aby boli aspoň v textilnom obale, čo sa však nie vždy podarí. Zorníky oboch najpoužívajších modelov sú však stále bez škrabancov, čo pri mojom spôsobe používania považujem za úspech.

Rámy sa držia tiež veľmi dobre. Stopy od potu ani iné estetické vady sa doposiaľ nedostavili. Tuhosť kĺbikov veľmi mierne povolila na najpoužívanejšom modeli 707A, avšak zatiaľ nebolo treba skrutku pritiahnuť – skôr mi to vyhovuje, lebo predtým som mal pocit, že idú príliš ztuha.

Záver

Po vyše polroku skúseností mám celkovo s okuliarmi Optimal veľmi dobré skúsenosti a odporúčam ich každému na všestranné horské použitie. Navyše ide o slovenskú značku a aj ceny sú oproti konkurencii príjemné, najmä čo sa týka kategórie filtra 4 do vysokých hôr.

Ďalšie informácie

Slnečné okuliare – článok Ľuba Ondrejku

Fotogaléria k článku

Najnovšie