Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Tóno Zahradník: Potulky Slovenskom

Tóno Zahradník patrí medzi našich najaktívnejších autorov, nielen čo sa týka článkov, ale aj príspevkov do galérie. Jeho tvorba oslovila aj Slovenský skauting, ktorý Tonove články a fotografie uverejnené u nás prevzal a publikoval v samostatnej knihe. Môžete si ich tak pozrieť v čerstvo vydanej knihe Potulky Slovenskom, s podtitulom Fotografický sprievodca po cestách a necestách.

Výrobca
Slovenský skauting
Typ
fotografický sprievodca
Materiály
lesklý kriedový papier, brožovaná väzba V4
Páči sa mi
krásna knižka overeného HIKING.SK autora, výborná fotodokumentácia, príjemne zvolený formát
Nepáči sa mi
väzba (hodila by sa tvrdá), absencia mierok v mapových výrezoch
Ostatné info
publikácie je plnofarebná
Infocena
15 €
Obchody
gorila.sk/product/303122

Formát

Publikácia je vo formáte 160 x 235 mm. Obálka má atraktívny vzhľad s náladovou fotografiou západu slnka na sivom podklade. Pozitívny dojem umocňuje selektívna laminácia, takže časť obálky je matná a časť lesklá. Na zadnej obálke nájdete informácie o autorovi a fotografiu zimnej prírody. Kniha má 194 plnofarebných strán, ktoré sú z lesklého kriedového papiera. Väzba knihy je brožovaná V4, čo znamená, že hárky sú nielen vlepené do obálky, ale aj zošité niťou, čo by malo zvýšiť životnosť publikácie. Pôvodným zámerom vydavateľa, ktorým je Slovenský skauting, bola tvrdá väzba – škoda, že tento plán nevyšiel, v tejto väzbe sa ťažšie pozerajú fotografie zasahujúce cez dve strany. Väzba sa na začiatku redakčného výtlačku už čiastočne uvoľnila, ale keďže ide o prešitú väzbu, nemalo by sa stať, že by sa kniha rozpadla.

Obsah

Kniha popisuje sedemnásť Tónových túr predovšetkým z menej známych kútov Slovenska. Nájdete tu Žalostínsku vrchovinu, Cerovú vrchovinu, Cestu Márie Széchy, Nitrické vrchy, Veporské vrchy či planiny Slovenského krasu. Každá túra má svoju samostatnú kapitolu. Tá sa začína Faktami o túre a popisom trasy rovnako, ako tu na HIKING.SK. Potom už nasleduje samotný text túry, fotografie však prevažujú nad textom, čo hodnotíme pozitívne – veď Tóno je okrem hradomila a turistu aj vášnivým fotografom, ktorý pracuje v oblasti polygrafie väčšinu svojho života. Fotografie sú, ako sme u neho zvyknutí, veľmi pekné a je im venovaný dostatočný priestor na to, aby ukázali krásu opisovaných oblastí. Niektoré túry majú ešte samostatné poznámky o možnosti prenocovania, či o hradoch na trase.

Mapy

Každá túra je doplnená výrezom mapy z vydavateľstva SHOCart. Mierka výrezov je však rozdielna od kapitoly ku kapitole – sú totiž robené kontextovo, aby sa trasa na jednu stránku zmestila. V tejto súvislosti je škoda, že nikde nie je uvedená mierka vo forme kilometrovníka na okraji mapy. Pre základnú orientáciu by to bolo vhodné.

Made in HIKING.SK

Za každou túrou, väčšinou pri mapovom výreze, je nenápadná poznámka o tom, že túra bola spracovaná podľa článku na HIKING.SK. V skutočnosti však nejde o spracovanie túr, ale o ich doslovné prebratie od nás a redakčné spracovanie knihy je minimálne, takmer nepostrehnuteľné. Prakticky sa obmedzilo na pridanie mapy a grafickú úpravu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Záver

Ide o veľmi peknú knihu, s už overeným kvalitným obsahom a výbornými fotografiami. Je vhodná pre všetkých, ktorí majú radi pocit listovania v knihe, či chcú potešiť niekoho známeho menej tradičným turistickým sprievodcom.

Online nákup

Knihu si môžete kúpiť » tu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie