Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Softshell bunda Zajo Volcano

Softshellové bundy sú v outdoore udomácnené už pekných pár rokov. Časom sa však ukazuje, že priedušnosť je pri tomto type odevu na prvom mieste a v poslednom čase sa preto presadzujú materiály, ktorých cieľom nie je stopercentná vetruodolnosť alebo nepremokavosť na úrovni hardshellu. Jedným z nich je aj Polartec Power Shield, z ktorého je ušitá bunda Zajo Volcano. Intenzívnemu testu som ju podrobil počas cestovania na Aljaške.

Výrobca
Zajo
Model
Volcano
Typ
softshell bunda
Materiály
Polartec Power Shield
Hmotnosť
774 g
Farebné kombinácie
čierna
Páči sa mi
vlastnosti a pohodlie materiálu, dobrý strih, kapucňa, farba
Nepáči sa mi
manžeta (viď text), absencia vetracích zipsov v podpazuší
Infocena
120 €
Hodnotenie
- cena: 7 z 10
- hmotnosť: 8 z 10
- dizajn: 9 z 10
- manipulácia: 10 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 9 z 10
- cena/výkon: 9 z 10
- detaily: 9 z 10
- multifunkčnosť: 10 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 91 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
eshopy: zajo.net$ret trihory.sk$ret

Materiál

Značka Zajo dlhodobo používa materiály Polartec, ktoré patria k tomu lepšiemu, čo na trhu outdoorových materiálov možno nájsť. Najčastejšie ich vidieť na termobielizni a vo forme rôznych fleecov pre stredné vrstvy. Robí však aj softshellový materiál Power Shield. Ide o trojvrstvový softshellový materiál nižšej gramáže a hrúbky. Zvrchu je tenká oderuodolná vrstva, v strede je perforovaná membrána a zo spodnej časti je na dotyk príjemný krátky fleece. Spodný fleese je usporiadaný do štvorcovej siete (1 štvorček = cca 5 mm), pričom na hranách nie je vlas. Spolu s perforovanou membránou táto konštrukcia zabezpečuje veľmi dobrú priedušnosť a dobre blokuje vietor, avšak cena za to je strata nepremokavosti. Vrchná vrstva je ošetrená DWR vrstvou, takže mrholenie alebo krátku prehánku materiál celkom dobre zvládne.

Na rozdiel od nedávno testovanej bundy, táto je ušitá z materiálu Power Shield kompletne bez hybridnej konštrukcie, vrátane kapucne. Na jednej strane to znižuje priedušnosť, no na strane druhej poskytuje lepšiu ochranu pri menej dynamickom pohybe.

Všetky zipsy sú značkové YKK. Ich prevedenie je klasické, bez pogumovania. Hlavný zips má dvojitého jazdca, takže sa bunda dá otvárať aj zo spodnej časti, čo zlepšuje variabilitu použitia – je to výhodné napr. pri použití lezeckého úväzu (sedák). Zipsy majú pomerne dlhé úchopy z látkovej pásky, na ktorej konci je plastový diel s logom Zajo. Zdrhovadlá a ostatné plastové prvky sú bezmenné.

Dizajn a prevedenie

Strih bundy je priliehavejší a technickejší oproti iným Zajo bundám. Golier aj kapucňa majú také rozmery, že aj vyšší a chudší ľudia nebudú mať problémy pri jej používaní. Na rozdiel od tradičných technických značiek je strih stále trochu voľnejší, čo nie je na škodu. Pod bundu sa tak zmestí aj zatepľovacia termoflíska bez pocitu slona natlačeného v ponožke.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vrecká sú k dispozícii tri – dve hlavné v spodnej časti z bokov a jedno náprsné v ľavej hornej časti predného dielu. Vrecká sú dostatočne veľké a tvarované tak, že som nemal problémy s vypadávajúcimi predmetmi pri otvorených zipsoch. Presah vrecka oproti spodnej časti zipsu mohol však byť väčší. To by však boli vrecká menej pohodlné pre ruky, no lepšie pre nosenie rôznych potrebných drobností.

Farba je k dipozícii iba čierna. Výhodou je, že sa hodí k akémukoľvek dalšiemu oblečeniu a taktiež v chladnejších podmiekach som ocenil, že stačilo, aby vyšlo slnko a teplo sa hneď dostavilo. Odporcovia čiernej budú musieť hľadať inde.

Kapucňa je veľmi dôležitou súčasťou bundy a v tomto prípade sa celkovo podarila. Plynule prechádza z goliera a tvorí s ním jeden celok – nie je ju teda možné ukryť. To by bolo ale ťažko realizovateľné, keďže je tiež z rovnakého materiálu ako celá bunda a do goliera by sa nezmestila. Osobne mám toto riešenie radšej. Nastavovanie kapucne je možné obvodovou gumou, ktorá ja pripojená na dve zdrhovadlá v oblasti goliera. V zadnej časti sú ďalšie dve nastavenia – jedno v horizontálnom smere a druhé vo vertikálnom. Možnosti presného prispôsobenia sú teda bezproblémové. Šilt kapucne tvorí rovnako Power Shield, ktorý je tu viacnásobne prešitý pre zvýšenie tuhosti. V zásade to funguje v poriadku, no drôtik by sa pre lepšie držanie zišiel.

Manžety sú bez gumového prvku a nastavujú sa pomocou suchého zipsu (viď obrázky). Pri zapnutí je nutné voľný tvrdý diel pozorne pripnúť k protikusu, lebo jeho háčiky sú pomerne tuhé a ak nie sú dobre uchytené, môžu sa zachytávať pri pohybe o iné časti výbavy.

Dámsky variant Zajo k dispozícii nemá. Iba podobnú softshell bundu s kapucňou z materiálu od firmy Torray. Škoda, lebo Power Shield je vskutku podarený materiál pre tento typ bundy.

Dojmy z používania

Bundu Volcano som intenzívne testoval na Aljaške počas mesačného cestovania. Bola asi mojím najčastejšie používaným kusom odevu, pretože vo väčšine prípadov poskytovala primerané pohodlie a tepelný komfort. Vetruodolnosť bola primeraná – iba v prípade silnejšieho vetra pri nižšej teplote vzduchu nestačila izolácia a tak som si pod ňu obliekol mikrofleese mikinu, čo v kombinácii s termom v pohode stačilo. Veľmi oceňujem aj kapucňu, ktorá tepelný komfort zlepšuje – bez nej by som si bundu asi tak neobľúbil. Materiál dobre odolával mrholeniu aj miernemu dažďu – v dlhšie trvajúcom lejaku však pretečie a keď je nasiaknutá vodou, schne dosť pomaly. Preto je vhodné v prípade dažďa radšej vymeniť za hard shell.

Pri dynamickejších aktivitách ani perforovaná membrána úplne nestíha. Je preto škoda, že výrobca nepridal vetracie zipsy v podpazuší. Dajú sa však celkom efektívne využiť otvorené vrecká – treba si však potom radšej veci uložiť do batoha alebo do vrecák nohavíc. Takisto je možné použiť pre lepšie odvetrávanie dolný jazdec na hlavnom zipse. Každopádne treba poznamenať, že aj pri dynamickejších aktivitách je táto bunda na tom lepšie ako bundy s klasickým membránovým sofshellom.

Vďaka svojim vlastnostiam je bunda Volcano vhodná aj na zimné aktivity ako zimná turistika, VhT, či skialpinizmus alebo ľahšie horolezectvo. V tomto období som však bundu ešte netestoval, uvidíme v zime. Na skialpy ju učite vytiahnem.

Záver

Softshell bunda Zajo Volcano je ušitá z veľmi dobrého a funkčného materiálu so zvýšenou priedušnosťou, ktorý síce pred lejakom neochráni, no vietor, prehánka či mrholenie ju nezaskočí. Jej strih je technickejší, no zároveň stále vhodný aj do mesta alebo na bežnú prechádzku. Dizajn neprekvapí, no nikoho ani neurazí. Pozitívne hodnotím prevedenie kapucne, vďaka ktorej použiteľnosť stúpa. Ide o univerzálny kus outdoorového oblečenia, ktorý odporúčam na širokú škálu outdoorových aktivít, najmä na vysokohorskú turistiku, či letný treking v chladnejších krajinách. Zo všetkých Zajo produktov, s ktorými som sa stretol, si ma tento získal asi najviac.

Fotogaléria k článku

Najnovšie