Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Termotričko Devold Optimum

V očakávaní nepriaznivého aljašského počasia sa mi v batožine ocitla aj tohtoročná novinka od Devoldu, dlhorukávové tričko Optimum. Ide o termo z merino vlny, určené do zimy alebo všeobecne do chladného počasia. Kde som ho zatiaľ využila a ako sa mi doteraz osvedčilo, si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

Výrobca
Devold
Model
Optimum
Typ
Termotričko z merino vlny do zimného počasia
Materiály
100 % merino vlna
Hmotnosť
260 g
Farebné kombinácie
sivá, ružová
od zimy 2010/2011 červená a čierna
Páči sa mi
na dotyk, otvory na palec na rukávoch, použiteľné ako prvá aj druhá vrstva, nesmrdí ani po dlhšom čase
Nepáči sa mi
vyššia hmotnosť
Ostatné info
veľkosti S - XXL
Infocena
84,- €
Obchody
Skandinavia, Námestie sv. Egídia 15, Poprad
Norwayshop,Tatranská Lomnica 131, Vysoké Tatry
obchod Norská Móda, Obchodné Centrum Harfa, Praha

Dizajn a vyhotovenie

Ide o dlhorukávové tričko v komfortnej zóne Heavy, to znamená, že je ideálne používať ho pri teplotách od +5 do -30 °C. Už z toho je na prvý pohľad jasné, že ide o kus odevu do chladného, až zimného počasia. Tomu zodpovedá aj jeho hmotnosť, ktorá je pri dámskej veľkosti S cca 250 gramov. Optimum je vyrobené zo 100 % merino vlny, bez prídavných materiálov, upletené z dvoch vrstiev vlny. Výrobok je označený ako Total Easy Care, čiže je možné ho prať v práčke ako hociktorý iný kus odevu, len je dobré použiť špeciálny prací prostriedok učený na merino vlnu, kvôli zachovaniu prirodzených vlastností. Tiež je ho možné sušiť v sušičke a žehliť, čo však osobne s termoprádlom nezvyknem praktizovať.

Jednotlivé časti trička sú zošité plochými švami. Bočné diely majú iný vzor pletenia – či ide len o estetickú záležitosť, alebo to má plniť aj konkrétnu funkciu, výrobca nešpecifikuje v dostupných materiáloch. Subjektívne sa mi však zdá, že bočné diely sú utkané hustejšie a sú preto o niečo menej priepustné, ako predný a zadný diel. Rukávy majú otvory na palec a ako vidieť z fotografií, rukávy pri tomto spôsobe nosenia čiastočne prekrývajú chrbát ruky, čo zlepšuje tepelný komfort.

Farebné vyhotovenia sú teraz k dispozícii dve, nenápadnejšia sivá a výrazná ružová. Túto zimu však výrobca tieto farby opúšťa a prechádza na čiernu a červenú. Dizajn je inak jednoduchý. Rozsah veľkostí je od S po XXL, ja mám S a je mi akurát, ani voľné, ani obtiahnuté.

Skúsenosti po krátkom používaní

Tričko som zatiaľ nosila počas mesiaca stráveného na Aljaške a počas niekoľkých jesenných túr v Tatrách. Je ho možné nosiť ako prvú alebo ako druhú vrstvu – ja som ho mala prakticky vždy ako druhú. Ako prvá slúžili rôzne funkčné tričká rozdielnej hrúbky a materiálov, s krátkymi aj dlhými rukávmi. Keďže strih je skôr voľnejší, ani pri dlhorukávovom tričku som sa necítila príliš "natesno". Rukávy sú dostatočne dlhé, aj pri ich natiahnutí cez palec.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Moje prvotné dojmy z Devoldu Optimum sú zatiaľ priaznivé. V chladnejšom počasí bez vetra dobre zahrialo a to aj vo vyšších nadmorských výškach. Samozrejme, v prípade vetra bolo treba pridať vetruodolnú vrstvu. Pri vyššom výkone stačila sofshellová vesta. Ako je typické pri merino vlne, aj tento kus odevu dlhšie schne. Či aj na chrbte trochu viac chladí, ako sa mi to pri merine stáva, zatiaľ neviem, keďže som pod ním vždy mala niečo syntetické.

Za zmienku ďalej stojí, že na pocit je tričko príjemné a vôbec neškriabe, čo býva neduh vlnených výrobkov a pre citlivé osoby aj pri merine. V prípade tohto terma už pri prvom kontakte bolo jasné, že to tak nebude. Bežne spomínanou výhodou merina je aj vysoká odolnosť voči zápachu. Bez hanby sa priznám, že od začiatku mája bolo prané len raz. Samozrejme, súvisí to aj s intenzitou používania, keďže na leto tento odev naozaj určený nie je a tak odpočíval v skrini.

Ako sa táto a aj ďalšie vlastnosti trička budú časom vyvíjať a aká bude naša vzájomná spolupráca v čase zimných mrazov, sa ešte len ukáže. O svoje ďalšie dojmy sa podelím koncom zimy, počas ktorej ho budem využívať ako najteplejšie spodné prádlo, ktoré je v súčasnosti v mojom šatníku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie