Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Zrub na Modralovej (Mędralowa)

Počas viacdňového putovania severnou hranicou Oravy nás hneď po prechode najsevernejším bodom Slovenska zaujal zrub v tesnej blízkosti hraničného chodníka. A hoci je poľská strana pohoria (Beskid Żywiecki) pomerne husto posiata chatami a inou turistickou infraštruktúrou, rozhodol som sa zrub opísať ako jednu z možností prenocovania na pohraničnej trase.

Poloha
Oravské Beskydy: 50 m severne od hraničného chodníka modro značenej turistickej trasy na Hali Mędralowa (Modralová hoľa) severovýchodne od kóty 1169 m Beskydok (Beskidek/Wielki Jalowiec) alebo tiež Modralová (Mędralowa)
Nadmorská výška
1125 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.613767 ° SŠ
dĺžka: 19.462567 ° VD
» Mapa
Nocľah
vlastný spací vak a podložka
Prevádzka
celoročná, bez hospodára, v zime sa neoporúča pre chýbajúcu piecku
Voda
v bezprostrednej blízkosti chaty nezistená
Spojenie
pešo z Oravskej Polhory, prípadne hrebeňovka po hranici s Poľskom
Dalšie info
ohnisko, lesné plody (huby, maliny, čučoriedky)

Poloha zrubu a prístup

Chatka stojí uprostred rozľahlej horskej poľany Hala Mędralowa (Modralová hoľa) medzi východnou kótou Kolisty Groń (1151 m), rázcestie značiek Modralová (Mędralowa) a západnou kótou Beskydok (Beskidek/Wielki Jalowiec, 1169 m) asi 10 minút chôdze smerom na rázcestie značiek Zadná Modralová (Mędralowa Zachodnia, 1024 m). Strecha zrubu je viditeľná z modro značeného hraničného chodníka dole vo svahu na poľskej (pravej) strane. Okolie je porastené hustým malinčím, ponad vrcholce stromov na spodnom okraji poľany sa otvára výhľad na sever, na ďalšie poľské horské lúky (tzv. haly) a usadlosti.

K zrubu sa dá dostať:
• z Babej hory (Babia Góra-Diablak) pohraničnou hrebeňovkou za 2.30 h,
• z opačnej strany po hranici od sedla Hliny, hraničný priechod (Przelecz Glinne) za 4.00 h,
• z Oravskej Polhory po žltej značke dolinou Polhoranky (asfalt) cez Jalovecké sedlo (Przelecz Jalowiecka/Tabakowe Siodlo) za 3.00 h,
• z poľských osád obce Przyborów za cca 2.00 h.

Opis objektu

Zrubová drevená stavba o výmere približne 8 x 4 metre zrejme slúži ako sezónny úkryt zberačom lesných plodov alebo lesným robotníkom. Podobne ako iné zruby je zhotovená z guľatiny s doštenou strechou, pokrytou asfaltovou krytinou a poskytne bezpečné útočisko pred nepriazňou počasia. V prízemnej časti je hlavná miestnosť s doštenou podlahou, vedľa nej kôlňa s rebríkom na povalu. Hlavná miestnosť sa dá uzavrieť zvonku dvermi na závoru.

V čase našej návštevy bola miestnosť i povala pomerne čistá a bez akéhokoľvek vybavenia. Celkovo tu nájde relatívne pohodlný nocľah aj väčšia skupina nenáročných turistov s vlastnými karimatkami a spacími vakmi. V zimnom období nemožno so zrubom počítať (chýbajúca piecka a špáry v stenách).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie informácie

Priamo pred chatkou je vyhradené miesto na otvorený oheň. Horšie je to s vodou, neviem o žiadnom bližšom prameni, než je na žltej značke v údolí Polhoranky pod rázcestím Vyšný tajch (49°35.784’ 19°26.550’). Náročnejším turistom určite lepšie poslúžia neďaleké poľské chaty ako Zygmuntówka, či Baza Namiotowa Głuchaczki, prípadne ubytovanie na súkromí (noclegi) v blízkych osadách.

Fotogaléria k článku

Najnovšie