Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Mikina Zajo Arctica Lady

Fleesová bunda, v bežnej reči mikina, je štandardným kusom výbavy každého turistu či cestovateľa. Počas mesačného pobytu na Aljaške som nosila bundu Zajo Arctica Lady JKT z poslednej kolekcie. V nasledujúcich riadkoch sa s vami podelím o svoje dojmy z tohto používania.

Výrobca
Zajo
Model
Arctica Lady JKT
Typ
fleesová bunda
Materiály
Polartec Power Stretch, YKK
Hmotnosť
300 g
Farebné kombinácie
modrá, sivá
Páči sa mi
pohodlná, príjemný materiál, dobrá do chladnejšieho počasia, dĺžka
Nepáči sa mi
chýba sťahovanie na kapucni a golieri
Infocena
60,- €

Bunda je zhotovená z materiálu Power Stretch značky Polartec – ide o 100 % polyester a oproti bežnému fleesu je strečový a mal by aj lepšie dýchať. Keďže Arctica je určená pre ženy, zodpovedá tomu aj strih. Nie je však úplne "na telo", ale voľnejší a s dostatočnou dĺžkou, takže dobre kryje "kríže". Zapínanie je vyriešené celotelovým zipsom značky YKK s jednostranným jazdcom.

K dispozícii sú dve klasické vrecká po každej strane jedno – nie sú zapínacie, takže skôr poslúžia na zahriate rúk ako na odkladanie drobností. Šitie vrecák je urobené takým spôsobom, že z vnútornej strany látka tvorí tiež vrecká – tie sú hlbšie. Rukávy majú jednoduché manžety, bez otvoru na palce či sťahovania.

Bunda sa vyrába v modrej a sivej farebnej verzii a vo veľkostiach XS, S, M, L, XL, XXL. Z dizajnového hľadiska ešte treba spomenúť reflexné prvky, jeden ako logo Zajo na prednej časti bundy, druhý ako umeleckejšia podoba loga s motýlikom vzadu.

Skúsenosti z používania

Bundu som nosila prakticky počas celého mesiaca pri cestovaní. Výhodou voľnejšieho strihu bolo, že som pod ňu obliekla nielen krátkorukávové spodné prádlo, ale aj dlhorukávové. Nevýhodou je, že mikina trocha odstáva na hrudi, čo je však iba estetická záležitosť. Bunda mi poslúžila v chladnejšom severskom počasí ako istota zateplenia – spolu s dlhorukávovým merinom a vrchnou hardshellovou bundou zvládla akýkoľvek nečas. Využívala som ju však najmä pri cestovaní a prechádzkach, na dlhšie túry som ju veľmi nebrala, pretože vzhľadom na kapucňu v batohu zaberá viac priestoru ako mikina bez nej.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kapucňa mi sedela tvarovo, čo sa však týka dĺžky, asi by som privítala, keby siahala viac dopredu. Takto sa po chvíli vrtenia a obzerania má tendenciu zošmyknúť. Ďalej nie veľmi šťastne tu chýba akákoľvek možnosť stiahnutia kapucne a goliera. Teplá buffka na krk bola nevyhnutnosťou. Ocenila som dĺžku bundy, ktorá je veľkorysá aj pre dámy s dlhším trupom a tak sa mi nevyhŕňala, ani ma nijako neobmedzovala v pohybe. Podotýkam, že som mala veľkosť S. Arctica nemá sťahovanie ani na spodnej časti, vzhľadom na jej dĺžku som to však za problém nepovažovala. Sťahovanie na rukávoch nebolo potrebné, sú dostatočne úzke na to, aby nimi neunikalo teplo.

Záver

Po krátkodobom nosení môžem mikinu Zajo Arctica odporúčať ako strednú vrstvu najmä na cestovanie, presuny v chladnom počasí, či na každodenné nosenie pre outdoorovo ladené dámy. Materiál je príjemný, má dobré vlastnosti a najmä v modrej verzii farba ulahodí oku. Odporúčam si k nej v každom prípade pribaliť šatku na krk.

Fotogaléria k článku

Najnovšie