Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Svet Aljaška II. - Talkeetna a okolie Denali

Po prvom výlete si uvedomujeme, že hromadná doprava nie je veľmi vhodná na cestovanie po Aljaške. Menšia flexibilita, žiadne fotozastávky a vyššie náklady nás rýchlo presvedčia o tom, aby sme si požičali auto na celý pobyt. Požičanie auta spočiatku tiež vyzerá neúnosne, ale Ľubo zistí, že pri objednávke online vyjde to isté auto v tej istej požičovni o pár sto dolárov lacnejšie.

Prischne nám Aveo s pomerne veľkým kufrom a vyšším podvozkom, samozrejme, štvorkolka to nie je, táto kategória je už nad limit.

Močaristá krajina sa mihá okolo, ako smerujeme na sever od Anchorage po George Parks Hwy. Väčšinou ideme obklopení lesom, na jednom peknom mieste z neho vykukne jazero na pristávanie hydroplánov. Jazero je tu na každom kroku, hydroplány nestoja veľa, infraštruktúra nie je vždy postačujúca a tak letecká premávka je tu naozaj čulá. Všade sú aj malé pristávacie plochy, "airstripy", častokrát len prašný pás uprostred ničoho.

Talkeetna a Denali State park

Zakotvíme v jednoduchom kempe na konci Talkeetny. Odtiaľto lietajú vyhliadkové lety okolo Mt. McKinley/Denali, tiež lety do basecampov pod viacerými vrcholmi pohoria Alaska Range. Ráno sa budíme do pekného počasia. Absolvujeme návštevu múzea, kde je budova stanice, škola, história expedícií na Mt. Mckinley, a reliéfny model tejto hory. Prvýkrát stál na nej človek v roku 1913. Je to najvyššia hora Severnej Ameriky s nadmorskou výškou 6 194 m n. m. Cestou z múzea míňame dvor, kde sa práve balí nejaká expedícia.

Vyrážame do Denali state parku. Cestou sa zastavujeme na vyhliadke, odkiaľ vidíme dosť zahalený Mt. McKinley. Za zmienku stojí, že na parkoviskách sú medvedie kontajnery, náučné tabule, suché a čisté WC s toaletným papierom. Radosť cestovať.
Denali State Park je štvrtý najväčší štátny park na Aljaške. Zastavujeme sa pri Byers Lake, peknom plese, nad ktorým je kopec s vraj pekným výhľadom, podľa Ľuba. Počasie sa však zhoršuje a tak sa výstup nekoná. Chceme sa prejsť chodníkom aspoň okolo jazera, cestou sa zastavíme pri napoly zrútenej poľovníckej chatke, teraz slúžiacej už len ako expozícia. Prechádzku okolo jazera nám však pomerne rýchlo prekazí búrka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Premiestnime sa do návštevníckeho centra, ktoré je však zatvorené, asi ešte nie je sezóna. Majú tu ale lavičky, pitnú vodu, množstvo náučných tabúľ a pamätník vojenským veteránom. Kým to všetko preštudujeme, začína pršať. Hýbeme sa teda ďalej, krásnou cestou s výhľadmi na hory a tundru. Míňame Hurricane Gulch - most nad kaňonom, neskôr opustený motorest a pumpu Igloo, ktoré však v pochmúrnom počasí majú silnú atmosféru. Počas nášho pobytu vidíme veľa budov, ktoré sú opustené alebo na predaj, asi sa tu ťažko podniká. V Broad Pass, sedle, ktorým prechádzame cez pohorie Alaskan Range, vbehneme do riadnej oblačnosti a hustého lejaku. Až keď prejdeme pásmo hôr, dostávame sa do zrážkového tieňa a pri Cantwelli sa konečne vyčasuje.

Okolie Národného parku Denali

Míňame vchod do Denali parku a prechádzame cez Canyon, ktorý mi pripomína naše Donovaly - sú tu obchody, reštaurácie, suveníry. Zakotvíme v dedinke Healy v malej, ale príjemnej poľovníckej chatke, kde sa zdržíme najbližší týždeň. Neďaleko tečie Dry creek, na ktorom môžeme pozorovať jednu z aljašských zaujímavostí - voda v ňom tečie len popoludní, keď sa topia ľadovce. Samozrejme, pokiaľ neprší, vtedy tečie stále.

Na týchto miestach je už občas pod nami permafrost, večne zamrznutá zem, ktorej vrchná vrstva sa v hrúbke 1 až 4 metre v lete roztápa. Umožňuje tak rast vegetácie a vytvára typické jazerá a močiare, ktoré sú zase živnou pôdou pre komáre. Stromy v mokrej pôde dosť strádajú, nakláňajú sa (tzv. drunken trees) a mnohé odumierajú. Domy, železnice a cesty sa stavajú s ohľadom na permafrost, ale občas to nevyjde a niečo z toho sa prepadne.

Najbližšie tri dni strávime v okolí parku, lebo každú chvíľu prší. Zaujímavý je vodopád Dragonfly creek, popri ktorom sa dá zísť až dolu k rieke Nenana. Ďalej absolvujeme prechádzku po dvoch krátkych "trailoch" (nie sú tu značené chodníky, ale traily s názvami) - Horseshoe Lake trail a Tajga trail. Trail sa začína neďaleko železničnej stanice. Príjemným lesom klesáme k jazeru skutočne v tvare podkovy. Dajú sa tu pozorovať bobry a ich život - stavanie hrádzí aj obhryzené stromy. Máme šťastie aj na snežného králika. Tajga trail je chodníček v tundre pomedzi brezy a ihličnany. Dá sa tu dobre pozorovať, že stromy tu nemajú ľahký život, vyzerajú podvyživene, asi im neprospieva stále mokrá pôda a kruté mrazy. Traily sú navzájom poprepájané a dal by sa urobiť aj väčší okruh, ale začína kvapkať a tak končíme. Na mapkách sú aj rozdelené na tri skupiny podľa náročnosti. Najväčšie prevýšenie v okolí má Mt. Healy Overlook trail, ale na ten nám nevyjde čas, svoju rolu zohráva aj nestále počasie. Škoda, musí byť odtiaľ pekný výhľad.

Večer po tomto výlete sa krátko ešte zastavíme pri Otto Lake v Healy a potom už len bezradne wi-finujeme v aute, kam nás zaženie dážď aj s práve dovarenou polievkou. Vyhliadky na počasie sú neveselé, dážď na desať dní a nielen v najbližšom okolí, ale prakticky všade. Prespanie v divočine sa teda odkladá.

Dobrou výplňou jedného z daždivých dní je návšteva Visitors centra. Najprv sa vzdelávame o zvieratách, pôvodných obyvateľoch a histórii parku, potom ideme do Wilderness Acces a Backpackers Center. Tu absolvujeme školenie na pobyt v divočine, metodické video, ako zabrániť stretu s medveďmi, ako brodiť rieky, čo sa odporúča mať so sebou. Absolvujeme aj školenie strážcom parku a obzeráme si jednotlivé jednotky. Park je rozdelený na 87 tzv. unitov, pomerne rozľahlých jednotiek, v ktorých môže prespať len limitovaný počet osôb, najčastejšie štyri. Jednotka sa dá vybrať len tu a len maximálne dva dni dopredu. Obľúbené Wonder Lake, v ktorom sa zrkadlí Mount McKinley, a priľahké unity sú otvorené až od 8. 6.

Denali park - prechádzka pri Savage River

Chceme do parku aspoň nazrieť a tak jedno poobedie vhupsneme do Shuttle busu. Len prvých 22 kilometrov z cesty v parku sa dá ísť autom, inak dopravu zabezpečujú Shuttle a Camper autobusy. Prvé sú určené tým, čo sa len chcú previezť a poobzerať si park, a jednodenným turistom. Tí, ktorí chcú spať v parku, či už v divočine alebo v niektorom kempe, využívajú Camper busy. Dnes sa radíme medzi jednodenných turistov a ideme sa pozrieť k Savage River. V parku o rozlohe polovice Slovenska je len minimum trailov, okružný Savage River Loop Trail je jeden z nich. Sem jazdí autobus zdarma, ďalej sa už platí. Tu aj končí asfalt.

Je zamračené a mrholí, kráčame po rovine vedľa potôčika. Nad nami sú trávnaté svahy, spestrené skalami. Na mieste, kde sa chodník po druhej strane potoka vracia späť, my s Ľubom pokračujeme ďalej dolinou po vyšliapanom chodníčku. Minieme ešte jedny pekné skaly a potom sa kaňon mierne rozširuje, potok však stále tečie v zovretí trávnatých svahov. Podľa mapy by sme vyšli na Stampede road a stadiaľ sa dostali do Healy, bol by to však výlet na viac dní. Maťo s nami nešiel a keď ho pri návrate stretneme, vysvitlo, že fotil svišťa, ktorý mu pózoval tak blízko, že Maťo musel dokonca odzoomovať. Fotíme ešte plytkú Savage River a ideme opäť na autobus.


Maťov článok z tejto časti putovania si môžete prečítať tu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie