Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Čistiaca sada pre rezervoár Camelbak

Vodný rezervoár je pre mnohých turistov a bikerov neodlúčiteľnou súčasťou výbavy a pomáha im predísť nebezpečnej dehydratácii. Držať však rezervoár v čistote nie je vždy jednoduché – najmä po viacdňových akciách alebo ak do vodného vaku dávame aj iné tekutiny ako čistú vodu, napr. ionťák. Hadička chytí pachuť a na pohľad sčerná, čo svedčí o tom, že sa v nej darí plesniam. Taktiež po vyčistení býva problematické sušenie – ak steny rezervoáru priľnú k sebe, sušenie sa nekoná a potvorky sa môžu nerušene šíriť. Pre všetky tu uvedené neduhy výrobcovia pre svoje systémy robia čistiace sady. V tomto článku sa budeme venovať riešeniu pre rezervoáre Camelbak Hydrotanium.

Výrobca
Camelbak
Model
Hydrotanium Cleaning Kit
Typ
čistiaca sada pre vodné rezervoáre
Páči sa mi
kompletné a účinné riešenie údržby
Nepáči sa mi
kefka na hadičku má prikrátku strunovú rukoväť
Ostatné info
sada obsahuje: kefa na vnútro rezervoáru, kefka na čistenie hadičky, dvojdielny vešiak, dve čistiace tablety
Infocena
23,- €

Súčasti setu

- kefa na vnútro rezervoáru,
- kefka s dlhou drôtenou rukoväťou na čistenie hadičky,
- dvojdielny vešiak,
- 2 čistiace tablety.

Postup pri čistení

Môj postup bez čistiacej sady:

Pokiaľ som mal v rezervoári iba čistú vodu, viackrát som vnútro povyplachoval. Následne som ho naplnil vodou, odpojil náustok s ventilom a nechal som cez hadičku vodu komplet vytiecť. Ak som mal vo vnútri ionťák alebo ak bolo vnútro cítiť, použil som bežný kuchynský saponát a hubkou vyčistil vnútorné steny. Saponátovú vodu som vymenil a nechal pretiecť cez hadičku.

Po dôkladnom vypláchnutí vnútra aj hadičky som prevrátil rezervoár naruby, zbytkovú vodu nechal vytiecť a následne nechal sušiť. Pre dobré vysušenie hadičky je dôležité ponechať náustok a ventil odpojené. Aby nevznikali plesne v náustku, oba diely som oddelil, samostatne prepláchol a nechal sušiť samostatne.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Celkovo ide o pomerne zdĺhavú operáciu a najmä prevracanie rezervoáru ide ťažko. Avšak pri dodržiavaní uvedeného postupu som žiaden hydrovak nemusel vyhodiť z dôvodu znečistenia.

S čistiacou sadou:

Vďaka vhodne tvarovanej veľkej kefe je čistenie s jej pomocou jednoduchšie a rýchlejšie. Taktiež kefka na hadičku je veľmi dobrá vec, lebo iným spôsobom je mechanické čistenie hadičky takmer nemožné. Drôtená rukoväť však mohla byť o niečo dlhšia, aby sa dala kefkou prečistiť hadička v kompletnej dĺžke. Pri rezervoároch Hydrotanium, ktoré mám k dispozícii, chýba približne 10 - 15 cm.

Čistiace tablety sú taktiež dobrou pomocou. Keď sa rezervoár používa dlhšie a niekedy je v ňom aj ionťák, bežný saponát a kefa úplne nepostačujú. V takomto prípade je z času na čas vhodné použiť čistiacu tabletu. Neviem, čo presne obsahuje, na prvý raz sa jej však podarilo z jedného rezervoáru odstrániť pachuť po ionťáku, ktorej som sa dlhšiu dobu nevedel zbaviť. Zdá sa teda, že funguje. K čistiacej sade dostanete dva kusy týchto tabliet, ďalšie sa kupujú samostatne.

Najvýraznejším zlepšením postupu čistenia je podľa mňa dvojdielny vešiak. Vďaka nemu netreba vymýšľať s prevracaním naruby, prípadne inou technikou dosiahnuť, aby steny prázdneho vaku nepriľnuli a tým nebránili vo vyschnutí. Jeden diel vešiaku sa pripevní o záver hadičky a druhý sa vloží dnu, aby držal steny od seba – viď fotografie. Je to jednoduché a účinné.

Kompatibilita

Čistiaca sada je navrhnutá špeciálne pre rezervoáre Hydrotanium zn. Camelbak. Pri troche improvizácie ju však možno použiť aj pri iných vakoch – záleží však od priemeru hadičky, či budú horná časť vešiaku a malá kefka použiteľné. Dolnú časť vešiaka možno použiť rovnako v prípade, ak je otvor okrúhly. Pokiaľ je rovný, treba zaimprovizovať. Čistiace tablety aj veľká kefa sú vzhľadom na svoj charakter univerzálne.

Záver

Hoci sa používateľ vodného rezervoáru bez čistiacej sady určite zaobíde, s jej použitím bude mať pri čistení vyššiu mieru komfortu. S použitím malej kefky zároveň získa možnosť mechanického čistenia vnútra hadičky a pomocou vešiaka sa vak spoľahlivo vysuší. Tento doplnok k systému Camelbak odporúčam.

Fotogaléria k článku

Najnovšie