Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Karimatka Ferrino Superlite Mummy

Pre pohodlný spánok vonku je okrem dobrého spacieho vaku potrebná aj dobrá karimatka. Už dlhší čas sú populárne samonafukovacie, ktoré sú síce ťažšie ako klasické penové, ponúkajú však často oveľa vyšší komfort. Navyše ľahšie modely bývajú skladnejšie a možno ich nosiť vo vnútri batoha. Jednou z takýchto karimatiek je aj Ferrino Superlite Mummy.

Výrobca
Ferrino
Model
Superlite Mummy
Typ
samonafukovacia karimatka
Materiály
polyester 75D, nylon
Hmotnosť
610 g
Farebné kombinácie
šedo-oranžová
šedo-červená
Páči sa mi
hmotnosť, dizajn, zbaliteľnosť, pohodlie pri teplotách nad 8 °C
Nepáči sa mi
zúžený tvar pri nohách
Ostatné info
nafúknutá: 183 x 51 x 2,5 cm, zložená: 14 x 26 cm
Infocena
55,- €
Obchody
trihory.sk$ret

Princípom fungovania všetkých karimatiek je tepelná izolácia spáča od zeme. Medzi najlepšie izolanty patrí vzduch, ktorý je však nutné uzavrieť, aby nemal možnosť voľne prúdiť a ochladzovať sa. V klasických penových karimatkách sa vzduchové bublinky uzavierajú v kômôrkovej štruktúre, ktorú tvorí polymér, pričom objem vzduchu je väčší ako objem penovej štruktúry. Bočným efektom je, že penová karimatka je do určitej miery aj mäkká. Samonafukovacia karimatka ide ďalej – snaží sa o ďalšie navýšenie objemu vzduchu, tým pádom aj izolačných vlastností a v neposlednom rade aj pohodlia.

Základná anatómia samonafukovacej karimatky

Vonkajšiu vrstvu tvorí materiál, najčastejšie polyesterová tkanina upravená tak, aby bola pre vzduch aj vodu úplne nepriepustná. Táto stena môže tiež obsahovať izolačnú medzivrstvu. Čím sa turistická samonafukovačka líši od nafukovacieho matracu, je penová výplň vnútorného priestoru. Táto pena má dve úlohy – držať požadovaný tvar a zabezpečovať samonafukovacie vlastnosti. Použitá pena by mala byť čo najlepšie stlačiteľná, aby bola karimatka skladná, avšak nesmie sa deformovať a musí byť čo najviac schopná vrátiť sa do pôvodného tvaru a objemu. Vďaka tomu je totiž karimatka schopná sa samočinne nafukovať. Je to pohodlnejšie a navyše čím menej treba fúkať, tým menej vody skondenzuje vnútri – ľudský dych má totiž značnú vlhkosť. Kondenzovaná voda môže narobiť problémy najmä v zime.

Dizajn a materiály

Ferrino Superlite Mummy je samonafukovacia karimatka s rozmerom 183 x 51 x 2,5 centimetra. Je z rady superľahkých Ferrino výrobkov, čo na dizajne zanechalo svoju stopu – nemá klasický obdĺžnikový tvar, rohy sú takpovediac odrezané, čím chcel dizajnér dosiahnuť zníženie hmotnosti. Vzhľadom na dĺžku ide o karimatku vhodnú najmä pre vzrastom menších ľudí.

Výzorom zapadá do bežného Ferrino štandardu – výrazná farebná kombinácia oranžovej so šedou, alternatívne žiarivá červená tiež so šedou. V zloženom stave výrobca udáva priemer 14 cm a dĺžku 26 cm. V balení nájdeme okrem karimatky praktické gumené popruhy, obal a sadu na rýchle opravy pre prípad núdze. Hmotnosť karimatky bez zmienených doplnkov mierne presahuje 600 gramov. Oproti obdĺžnikovej verzií rovnakého rozmeru a hrúbky ide o 40 gramové šetrenie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

O materiáloch a detailoch vnútornej konštrukcie sa od výrobcu veľa nedozvieme. Uvádza, že použité sú materiály polyester a nylon. Vnútorná pena má kosoštvorcovú štruktúru pre zníženie hmotnosti a náustok/ventil je z mosadze a potiahnutý gumou.

Skúsenosti z používania

Karimatku som používala intenzívne v rámci mesačného cestovania na Aljaške, ďalej v lete na spanie "pod širákom" a v septembri v stane v Bielych Karpatoch. Ako som už uvádzala, ide o karimatku vhodnú skôr pre nižších ľudí. Mojich 169 cm bolo tak akurát. Vzhľadom na snahu výrobcu dosiahnuť čo najnižšiu hmotnosť a "skosenie" rohov karimatky sa mi stávalo, že mi nohy skĺzli z konca karimatky. Vzhľadom na fleesové zateplenie v spodnej časti spacáku som si to väčšinou neuvedomila, niekoho by však mohlo oziabať a tak odporúčam pred kúpou karimatky zvážiť varianty nižšia hmotnosť/tento tvar kariamtky, či vyššia hmotnosť/klasický tvar. Prípadným riešením je aj bivakovacie vrece vhodných rozmerov.

Čo sa týka teplotného komfortu, karimatka moje očakávania splnila. Pri teplotách okolo nuly mi síce bolo od spodu trocha chladno, ale to mi bolo, aj keď som si vymenila karimatku za Ľubovu hrubšiu nafukovaciu Therm-a-rest. Od teploty cca 8 °C to už bolo úplne pohodlné. Manipulácia s karimatkou bola pomerne jednoduchá, aj keď s manipuláciou s penovou karimatkou sa to samozrejme porovnávať nedá. Oproti penovej karimatke, ktorú inak používam, som ocenila väčšie pohodlie a tiež lepšiu zbaliteľnosť. Taktiež ma celkom tešilo, že som sa z karimatky nešmýkala.

Samonafukovací efekt spomínaný vyššie dosahuje pri tejto karimatke bežného štandardu. Za pár minút sa nafúkne približne do dvoch tretín a je nutné dofúknuť niekoľkými nádychmi.

Záver

Ide o tenšiu samonafukovaciu karimatku, ktorá je vhodná pre dámy alebo ľudí menšieho vzrastu. Nižšia hmotnosť má za následok menej miesta na nohy, takže odporúčam si do batoha pribaliť teplejšie ponožky, keď sa vám nohy z karimatky zošmyknú. Pre zimomrivé dámy je Ferrino Superlite Mummy skôr vhodná na trojsezónne spanie vonku, pri teplotách okolo nuly mi už bolo chladno.

Karimatku pre účely redakčnej recenzie zapožičal e-shop TriHory.sk.

Fotogaléria k článku

Najnovšie