Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Čelovka Black Diamond Spot

Malá, ľahká, s dobrým dosvitom a s dlhou výdržou na batérie. To sú v skratke asi najpodstatnejšie parametre, ktoré každý používateľ od čelovky očakáva. Medzi kompaktnými čelovkami s veľmi podobnými parametrami sa dnes dá celkom slušne vyberať. Jednou z možností je aj Black Diamond Spot.

Výrobca
Black Diamond
Model
Spot
Typ
Kompaktná čelovka
Materiály
3 x bežná LED, 1 x 1W výkonná LED
Hmotnosť
50 g
Farebné kombinácie
šedá, biela, camo (kamufláž)
Páči sa mi
kompaktnosť, univerzálnosť, výkonná LED aj rozptýlené LED, nízka hmotnosť
Nepáči sa mi
tuhosť kĺbika, poradie režimov
Ostatné info
max. výkon 60 lumenov, váha (50 g) je bez batérií (3 x AAA), vodotesnosť IPX4
Infocena
45,- €
Hodnotenie
- cena: 7 z 10
- hmotnosť: 10 z 10
- dizajn: 9 z 10
- manipulácia: 6 z 10
- rozmery: 9 z 10
- materiály: 9 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 8 z 10
- multifunkčnosť: 10 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 86 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Dizajn a konštrukcia

Vzhľad čelovky celkovo nenápadný. Plastové telo má rozmery cca 5,5 x 4,2 x 4,5 cm – oblé hrany a tvarovania v prednej časti ho ešte pocitovo zmenšujú. Vrátane elastického popruhu sa hravo zmestí do dlane. Veľkosť je pre tento typ čelovky primeraná a nájsť vhodný flek v batohu nie je problém. Spot sa vyrába v troch farebných prevedeniach – šedá, biela a maskáčová. V tejto recenzii ide o prvé prevedenie. S bielou som sa v našich obchodoch vôbec nestretol, preto neviem, či sa k nám vôbec v tejto farbe vozí. Maskáčová (camo) verzia poteší poľovníkov, prípadne trampov alebo iných zálesákov.

V prednej časti je v strede vysokosvietivá dióda a pod ňou sú umiestnené tri štandardné LED. Optika je jednoduchá, bez možnosti zaostrovania svetelného kužeľa. Zvyšok vnútorného objemu zaberajú 3 kusy AAA batérií. V dolnej časti je kĺbik s drážkami pre nastavenie správneho sklonu čelovky.

Režimy a svetelná stopa

Režimy sa nastavujú spínačom na hornej strane tesne nad vysokosvietivou diódou. Samotné tlačidlo je skryté pod gumou – veľkosťou aj zdvihom je vyhovujúce, bez problémov ho možno nahmatať a aj ovládanie v rukaviciach nerobí problémy. Silným stlačením volíme základný režim (silná dióda - vypnutie - štandardné diódy - vypnutie - atď.), pričom čelovka si zapamätá posledne zvolený a nabudúce zapne ten druhý. Doladenie intenzity sa pri zapnutej čelovke nastavuje pomocou jemného stláčania tlačidla – pri aktivovaní režimu je čelovka automaticky na maxime, pričom sú k dispozícii ďalšie dve nižšie úrovne a nakoniec blikanie.

Svetelná stopa je pri vysokosvietivej dióde pravidelného kruhového tvaru, je pomerne úzka a vhodná na svietenie doďaleka. Výrobca uvádza pri maxime dosvit v tomto režime cca 70 metrov, čo podľa mojich skúseností približne sedí, keď je čelovka vybavená čerstvými batériami. Po väčšinu času však treba rátať s využiteľným dosvitom cca do 50 metrov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Trojica bežných diód má vzhľadom na charakter optiky (viď foto) širokú, no značne nehomogénnu stopu. V tomto režime je dosvit okolo 10-15 metrov (výrobca udáva 19 m) a pre bežnú turistickú chôdzu je to plne postačujúce. Najmä pri čerstvejších batériách som väčšinou pri šliapaní volil nižší výkon, aby som šetril energiu.

Kto by hľadal ďalšiu výbavu v podobe špeciálnej rozptylky, červeného filtra, či indikátora stavu batérií nepochodí – Spot týmito funkciami nedisponuje.

Výkon a spotreba

Výrobca neuvádza, či Spot používa obvod na riadenie výkonu čelovky. Pocitovo je však pri čerstvých batériách svetelný tok citeľne vyšší a rovnako z meraní (viď nižšie) vyplýva, že riadenie výkonu prítomné pravdepodobne nie je.

Zaujímavé je, že v technickej špecifikácii nájdeme, že 1W LED má mať dlhšiu výdrž na batériu (200 hodín) oproti trojici bežných (145 hodín). Nič však nie je napísané o tom, pri akých režimoch. Je pravdepodobné, že výrobca uvádza dobu, po ktorej sa LED vypne úplne. Celá táto doba však využiteľná nie je, v druhej polovici klesne odber síce na minimum oproti začiatku, no svetelný tok je nedostatočný pre reálne použitie. Navyše, keď vezmene do úvahy bežnú kapacitu alkalických AAA batérii, ktorá je približne 1200mAh, musel by pri 200 hodinovej výdrži byť na 1W LED prúd iba 6 mA, čo je nereálne. Z používania odhadujem reálnu využiteľnosť 1W LED pri strednom výkone na cca 10-20 hodín, bežné LED cca 20-35 hodín. Samozrejme, je to individuálne pre každého používateľa, s akým svetelným tokom vie ešte fungovať.

batérie režim LED režim výkon napätie [V] prúd [mA] príkon [W]
nové vysokosvietivá max 4,05 360 1,46
stred 4,24 150 0,64
min 4,33 76 0,33
3x bežné max 4,37 154 0,67
stred 4,41 76 0,34
min 4,45 38 0,17
dlhšie používané vysokosvietivá max 3,09 75 0,23
stred 3,25 44 0,14
min 36 23 0,08
3x bežné max 3,27 54 0,18
stred 3,38 29 0,10
min 3,45 15 0,05

Kľudový prúd (pri vypnutej čelovke) bol pod hranicou merateľnosti mojím prístrojom – t.j. menej ako 1 mikroampér. Samovybíjanie preto nehrozí, čo je pozitívne a hoci by sa to mohlo zdať ako banalita, nie pre všetky čelovky to platí. Pozri napr. článok Patra Macháčka na Svete Outdooru.

Skúsenosti

Čelovku používam už dlhší čas – tento konkrétny kus takmer rok. Pre kompaktnosť ju so sebou balím na každú akciu – turistika, VhT, lezenie, skialpy, bike (ako prídavnú blikačku). Pri dynamickejšom pohybe využívam vysokosvietivú diódu. Tu by som uvítal, keby existoval režim so súčasným svietením menších diód, aby som dobre videl nielen doďaleka, ale aj nablízko. Pre prípadný núdzový nočný zjazd nenáročným terénom na skialpoch je použiteľná, no ideálne to zďaleka nie je. Vyslovene pre takéto použitie by som siahol po inom modeli.

K čelovke sa nesprávam práve v rukavičkách. Nosievam ju najčastejšie v vrchlíku spoločne s inými drobnosťami ako napr. kľúče, vreckový nožík a pod. Pri manipulácii prežila viacero pádov na tvrdý podklad, viackrát som ju riadne obil o skalu a tak podobne. Toto všetko prežila v poriadku a nezanechalo to na nej žiadne výrazné stopy.

Popri všetkých pozitívach som pri používaní narazil na dva neduhy, ktorými Spot trpí. Jedným je kĺbik, ktorý by mohol byť tuhší – pri dynamickejšom pohybe občas vyskočí zo zvolenej polohy. Druhým je poradie režimov. Uvítal by som, keby si čelovka pamätala naposledy nastavený režim aj intenzitu a nastavila sa doň pri zapnutí.

Záver

Black Diamond Spot je vydarená kompaktná čelovka pre všestranné, najmä trojsezónne použitie. Pri nižších teplotách v zime má nižšiu výdrž, keďže batérie sú umiestnené v svietidle. Váha, dosvit, charakter svetelnej stopy, výdrž na batérie, ako aj dizajn sú pre túto kategóriu plne vyhovujúce – odporúčam.

Fotogaléria k článku

Najnovšie