Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Výstava SPORT LIFE 2010

V dňoch 7. - 10. októbra 2010 sa v Brne konal veľtrh Sport Life. Tak ako býva zvykom, bol v tom istom termíne súbeh s výstavou Bike, Boat a Caravaning. Netradične sa však termín posunul o mesiac skôr oproti predchádzajúcim ročníkom. Výstavy sme sa na spoločnom stánku združenia 1.outdoorova.eu zúčastnili aj my. V tomto článku nájdete súhrn toho, čo nás v Brne zaujalo.

Aclima

Nórska Aclima je u nás málo známym výrobcom termoprádla. V ponuke zaujmú najmä sieťky podobné tomu, čo robia Brynje či Dry. Taktiež tu ide o polypropylenové vlákno Meraclon. Zvláštnosťou však je, že robia okrem toho aj sieťku z merino vlny. Ako možno vidieť na fotografii, zo sieťky nie je celé prádlo, v oblasti pliec je klasická tkanina.

Dodáva: SUMMIT RIDE

Asolo

Talianska značka Asolo verejnosti ukázala modely, ktoré budú dostupné v predajniach od letnej sezóny 2011. Z nášho pohľadu najzaujímavejšie boli Sherpa GV z rady Alpine a Tribe GV z rady Hike. V oboch prípadoch ide o celokožené topánky s minimom švov. Sherpa je z Perwanger kože s hrúbkou 2.2 - 2.4 mm, gumenou obrubou po celom obvode, a Vibram Ascent podrážkou s prispôsobením pre poloautomatické mačky. Celková hmotnosť je 880 g (1 topánka, veľkosť 8). Mäkší sesterský model Tribe používa rovnaký typ aj hrúbku kože, podrážku Vibram Radiant, je bez pätky na upínanie mačiek a guma chráni len špicu. Hmotnosť je oproti Sherpovi o 160 gramov nižšia.

Dodáva: SPORT prima SK

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Camelbak

Známa značka hydratačných vakov mala svoj stánok v spoločnosti bicyklov Giant na Bike Brno. Vystavená kolekcia bola zameraná na cyklo, takže batohy na turistiku sme si nepozreli. Zato nás však zaujal nový vodný rezervoár Hydrotanium Omega. Má zmenený tvar, ktorý bude efektívnejšie využívať priestor v batohu. Väčší uzáver už nebude mať závit, ale aretáciu na 1/4 otáčky. Štandardom bude stopventil na odpojenie hadičky od rezervoáru. Vnútri nájdeme plastovú prepážku, ktorej úlohou bude držať vak v ploskejšom tvare pri plnom naplnení, čo lepšie sadne do batoha než valec, ktorý tvorí súčasný rezervoár. Najviac nás však na novinke upútali malé "tykadlá", ktoré sa vysúvajú spod uzáveru a slúžia na to, aby pri sušení steny rezervoáru nepriľnuli – nebude tak potrebný doplnkový vešiak.

Ďalšou novinkou na budúcu sezónu bude fľaša s objemom 1 liter a dvoma uzávermi. Súčasťou prvého je integrovaná slamka s uzatváracím mechanizmom. Druhý bude slúžiť pre dezinfekciu – obsahuje totiž UV lampu. Žiarenie, ktoré produkuje, za cca 90 sekúnd pripraví vodu na biologicky bezpečnú konzumáciu. Viac o princípe fungovania nájdete v článku na Světe Outdooru. Systém bude fungovať na jednu batériu.

Dodáva: Progress Cycle Slovakia

Chiruca

O tejto značke topánok sme písali už v článku z minuloročnej výstavy. Ide o španielsku značku, ktorá v Španielsku aj vyrába. Medzi novinkami sme našli napríklad dámsku topánku s kvetinovým vzorom. Z dizajnového hľadiska príjemné, z funkčného sa nám však narušenie inak celistvej kože nepáči. Ďalšou novinkou bol model s protišmykovou podrážkou vhodnou na zimné použitie do menej náročného terénu alebo na zimné mesiace do mesta.

Dodáva: Ing. Roman Kostelecký

Climbing technology

Na stánku slovenskej firmy STG Elcon sme našli okrem šatiek BUFF a topánok Kayland aj taliansky lezecký matroš Climbing technology (CT). Nenápadne v rohu boli vystavené cepíny, mačky, karabíny, vklínence, ferratový set, atď. Vychytávkou kolekcie bolo nezvyčajné istítko CLICKUP. Podľa výrobcu sú kľúčovými vlastnosťami bezpečnosť, nízka hmotnosť a jednoduché použitie. Použiteľné je pre jedno lano s priemerom 9,0 až 10,5 milimetra.

Dodáva: STG Elcon

Craft

V kolekcii termoprádla Craft nebolo vidieť zásadnejšie zmeny. Videli sme Warm Wool – ide o kombináciu polyesteru s merino vlnou. Bezšvové termoprádlo Warm z dutého vlákna malo prerobené zóny a dostalo novší dizajn a farby. Taktiež do kolekcie pribudla kombinácia Zero Extreme s predným dielom z Windstopperu.

Dodáva: VAVRYS

Deuter

Batohy Deuter sú u nás dobre známe. V duchu súčasného trendu bola vystavená sada vecí pre deti – malé pekné farebné batôžky a spacák. Zaujímavosťou detského spacáku je skracovací zips – zapne sa, kým je dieťa ešte menšie a keď narastie, spacák možno predĺžiť. Pri rýchlosti rastu detí tento detail poteší.

Dodáva: HUDY sport

Didriksons 1913

Aj severská značka Didriksons 1913 sa okrem bežnej kolekcie pre dospelých zameriava aj na deti. Distribútor pre ČR + SR uviedol, že práve od detskej kolekcie si sľubuje úspech. Obsahuje najmä produkty do dažďa a horšieho počasia – gumáčiky, kombinézy, bundičky, nohavice na traky s vysokým pásom. Doplnkom sú batôžky, čiapky a rukavice. Dizajnovo a farebne sú veci veselé a deti sú v nich veľmi dobre viditeľné.

Dodáva: VAVRYS

Esbit

S výrobkami značky Esbit ste sa mohli na našom webe stretnúť v testoch. Našli sme ju aj na výstave, avšak po novom u inej firmy. Distribúciu na Slovensku a v Čechách zabezpečuje teraz R-Sport z Nového Jičína. V kolekcii je množstvo varičov na pevný a kvapalný lieh, termosky na čaj a jedlo, outdoorové nádoby, kanvička na čaj, či minipressovar.

Dodáva: R-Sport

GSI outdoors

Značka špecializujúca sa na gurmánske zážitky v prírode má v ponuke najmä rôzne druhy ešusov a ďalej doplnky pre outdoorovú kuchyňu. Z pohľadu reálnej použiteľnosti a najmä gramárov zaujal set Pinnacle Dualist – ide o set pre dve osoby, ktorý obsahuje hrniec s objemom 1,8 litra, dve plastové misky, dva hrnčeky, dve vidličko-lyžice, pokrievku a vodotesný obal, v ktorom možno nádoby umývať. Všetko sa dá zbaliť, vrátane kartuše a menšieho plynového variča (nie sú súčasťou dodávky), do spomínaného hrnca, ktorý je vyrobený z eloxovaného hliníku a potiahnutý tefónovou vrstvou so zvýšenou odolnosťou proti poškriabaniu.

Z ďalších vecí nás zaujali napríklad skladacie vínové poháre (v nerezovej aj plastovej verzii), kanvička a najmä outdoorový mixér s kľukou. Predstava, že si nazbierame lesné plody a pri kempovaní spravíme čerstvý shake, je vskutku lákavá – len kto by to ťahal po kopcoch na chrbte...

Dodáva: Totaloutdoor

HUDY sport

Stánok HUDY sportu s väčšou rozlohou bol v tradičnom duchu. Niekoľko vystavených produktov značiek Millet, Deuter, Arcteryx a Black Diamond. K tomu nafukovací stan HUDY a The North Face, či pre verejnosť dostupná GoreTex sprcha na testovanie nepremokavosti topánok a oblečenia.

Husky

Česká značka so širokým záberom postavila na väčšej ploche stanové mestečko. Expozíciu zacielili najmä na koncového zákazníka, ktorý si mohol stany na výstave v zľave zakúpiť. Vidieť sa dal aj nedávno testovaný model Felen v zelenej farebnej kombinácii.

Dodáva: HUSKY SK

Inov8

Značka špecializujúca sa na obuv pre bežcov sa pre budúci rok bude zameriavať na obuv pre tvrdé povrchy. Modely pre trail running, ultra trail maratóny a podobné aktivity má zavedené a výrazné novinky sme nezaznamenali.

Dodáva: VAVRYS

Kayland

S touto talianskou značkou horskej obuvi sa čitatelia mali možnosť stretnúť v našich testoch. Na budúci rok čakajú kolekciu pomerne rozsiahle zmeny – v rade mountain končia modely Apex a sú nahradené novou konštrukciou podrážky a päty (viď fotografie). Jeden z modelov naďalej ostáva zateplený Primaloftom. Čo je však zaujímavé, je posun modelov Contact a Vertigo High do ťažších podmienok (oba modely s pätkou pre poloautomatické mačky a teda aj tvrdšou medzipodrážkou). V prípade druhého menovaného modelu zamrzí odklon od celokoženej konštrukcie smerom ku kombinácii textil-koža. Oba spomínané modely sú teraz veľmi podobné, líšia sa iba kopytom – Contact má bežnú šírku, Vertigo High je pre ľudí s úzkymi nohami.

Dodáva: STG Elcon

Lowe alpine

Nedávno sa táto značka dostala do vlastníckej štruktúry, do ktorej patrí aj Asolo. Z tohto dôvodu sa zmenili aj distribútori pre Čechy a Slovensko – ide o tie isté spoločnosti, ktoré vozia Asolo. Na ich spoločnom stánku bola k nahliadnutiu kolekcia batohov. Ako sme sa totiž dozvedeli, nový vlastník s oblečením Lowe alpine do budúceho roku nepočíta a bude sa sústreďovať na výrobu batohov strednej až vyššej kvalitatívnej triedy. Vďaka zastúpeniu Asolo na Slovensku budú batohy Lowe alpine dostupné aj na našom trhu v oveľa väčšej miere ako doposiaľ.

Dodáva: SPORT prima SK

Mountain equipment

Hlavným zameraním britskej značky Mountain Equipment (ME) sú páperové spacáky. Majú viacero modelov do extrémnych podmienok pre expedície, no aj bežnejší používateľ si vyberie. Z takých modelov možno spomenúť napríklad Dreamcatcher 850 s rozsahom do -10 °C pre mužov a do -3 °C pre ženy (podľa EN 13537). Výrobca však okrem tejto škály uvádza aj vlastnú odporúčanú teplotnú zónu, v tomto prípade +10 až -13 °C. Spacák je plnený perím 85/15 s plnivosťou 625 CUIN, váha náplne je 850 gramov a celková hmotnosť cca 1,7 kg. Z vychytávok je najvýraznejšou elastická stredná časť pre slobodnejší pohyb.

Dodáva: SUMMIT RIDE

Ortovox

Medzi lavínovými vyhľadávačmi má Ortovox tradične silnú pozíciu. Po úvodných problémoch s modelom S1 už ide o jeden z top prístrojov na trhu. Oveľa viac však zaujala tohtoročná novinka 3+. Ide o trojanténový vyhľadávač so separáciou signálov (pri viacerých zasypaných) v strednej cenovej kategórii (orientačne 270,- €), ktorý funguje na jednu AA 1.5 V batériu (vysielací čas 250 h). Má jednoduchý dizajn, príjemné rozmery (73 x 122 x 27 mm) aj hmotnosť (200 g). To hlavné však na prvý pohľad nevidieť – prístroj má zabudovaný čip na rozpoznanie polohy a vysiela tou anténu, ktorá má najbližšie k optimálnej pozícii, čím sa eliminuje problém zlého natočenia. Teoreticky by táto technológia mala zvýšiť šancu na rýchly prvý kontakt so signálom pri hľadaní. Maximálny dosah pri hľadaní je podľa údajov výrobcu niečo vyše 40 metrov.

Prvý test vyhľadávača Ortovox 3+ nájdete na WildSnow.com.

Dodáva: ZÁKLADNÝ TÁBOR

Progress sportswear

Český Progress bol súčasťou výstavy Bike Brno, keďže väčšia časť jeho kolekcie je zameraná práve na bikerov. Pre turistov je zaujímavé najmä spodné prádlo DryFast, ktoré sa dočkalo nového materiálu. Tiež pod značkou DryFast a ostáva z polyesteru, no je ošetrené technológiou Polygiene, aby dlhšie vydržalo bez zápachu. Na omak je materiál umelinovejší a menej príjemný. Minimálne na budúcu sezónu však v ponuke pre Slovensko ostáva aj staré vlákno.

Z ďalších produktov možno spomenúť rozšírenie cestovateľského oblečenia, najmä nohavíc zo strečového materiálu s rôznymi cestovateľskými vychytávkami. Ďalej sa rozširuje outdoor fashion oblečenie – budú nohavice, sukne, šaty, košele. Oproti hnedej kombinácii pre dámy pribudla svetlomodrá farba.

Dodáva: VEREDA Sport

Silva

Švédska Silva predstavila dva modely menších čeloviek – Octus a Nixon. Octus má dve bežné LED diódy, ktoré tvoria spolu svetelný tok max. 28 lumenov (dosvit 30 metrov). Nixon má dve bežné LED diódy a jednu vysokosvietivú – maximálny svetelný tok je 60 lumenov (dosvit 45 metrov). Cena pre Octus bude 34,- €, resp. 48,- € pre Nixon. Obe čelovky majú 3 AAA batérie v tele svietidla, vydržia do 120 hodín a ich vodeodolnosť je na úrovni IPX 7 – t. j. možno ich ponoriť do hĺbky 1 metra po dobu 30 minút.

Dodáva: VAVRYS

Skylotec

Nemecký Skylotec je dlhoročný výrobca vybavenia pre výškové práce. Prednedávnom vstúpil aj na outdoorový trh. Má širokú ponuku lán, sedákov, karabín, expresov, istítok, ferratových setov a pod. Zaujímavý je napr. batoh 27.0 Bag s integrovaným sedákom, ktorý je ukrytý v dvojitom dne a je možné si ho nasadiť bez potreby zložiť batoh. Horný popruh sedáku tvorí bedrový pás a zvyšok sedáku sa oň pripína tak, že vytvorí na pohľad bežný sedák pevne spojený s batohom. Batoh je vhodný najmä na ferraty, prípadne na VhT, čomu je prispôsobený aj objem (27 litrov). Je k dispozícii v bielej a čiernej farbe. Pre ferratistov má Skylotec ďalej istiaci set Skyrider, kde jedna strana ypsilonu je bežná karabína a druhá je mechanizmus, ktorý zachytí pád ihneď pri akomkoľvek spätnom pohybe. Hmotnosť oproti bežnému y-setu je vyššia o 140 gramov.

Dodáva: SUMMIT RIDE

SteriPEN

Ide o dezinfekciu vody na báze UV žiarenia, ktoré narúša DNA mikróbov (resp. RNA pri vírusoch) tak, že sa ďalej nemôžu rozmnožovať, čím sa stanú pre človeka neškodné. Viac o princípe fungovania nájdete tu. SteriPEN vyrába viacero modelov, ktoré sú odlíšené životnosťou použitej lampy a typom batérií (4 x AA, lítiové a pod.). Funkcionalita je však rovnaká a na jeden cyklus toto "pero" vydezinfikuje 1 liter vody.

Dodáva: Totaloutdoor

Travellunch

Travellunch je dehydrovaná strava v hliníkovom sáčku. Stačí otvoriť a zaliať vriacou vodou, premiešať a nechať odstáť niekoľko minút a pokrm je pripravený na konzumáciu priamo z obalu. K dispozícii je viacero typov – hlavné jedlo (napr. špagety, hovädzí stroganoff, zemiaková kaša so šunkou, Paella, atď.), raňajky (müsli, praženica) a polievky (gulášová, rajčinová). Recenziu nájdete tu.

Dodáva: R-Sport

Warmpeace

Na stánku tradičnej českej outdoor značky Warmpeace sme videli extrémny spacák do polárnych oblastí Horizont. Je plnený husím perím 90/10 s plnivosťou 900 CUIN a hmotnosťou náplne 1400 gramov. Vonkajší materiál je priedušný Colibri s DWR úpravou. Vnútri je zatepľovacia vložka z merino vlny. Hmotnosť spacáku bez vložky je vyše 2,2 kg + 420 gramov váži vložka. Udávaný limit komfortu je -35 °C a cena je vyše 900,- €.

Dodáva: GREEN ZONE Štefan Kollár

Súvisiace odkazy

Reportáž na www.svetoutdooru.cz

Fotogaléria k článku

Najnovšie