Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Nôž Victorinox Ranger

Nôž Victorinox Ranger má vyrazené logo Camping. Je teda predurčený na kempovanie alebo podobné outdoorové aktivity. Ide o zatvárací nôž s množstvom čepelí, o ktorých ste možno ani netušili, na čo všetko by sa dali použiť. Už asi dva roky ho nosím každodenne všade so sebou, či už do lesa alebo do kancelárie.

Výrobca
Victorinox
Model
Ranger
Typ
Vreckový švajčiarsky multifunčný nôž strednej dĺžky 91 mm
Materiály
Stainlees rostfrei, plast
Hmotnosť
128 g
Farebné kombinácie
červená
Páči sa mi
dĺžka 91 mm mi skvele padne do ruky
má len čepele, ktoré používam
naostrený už od výroby
Nepáči sa mi
čepeľ dierovača naráža o krúžok na kľúče, model Ranger je iba v jednej farbe
Ostatné info
súčasťou balenia je krátky anglický popis čistenia a brúsenia
Infocena
40,- €
Hodnotenie
- cena: 8 z 10
- hmotnosť: 8 z 10
- dizajn: 8 z 10
- manipulácia: 9 z 10
- rozmery: 9 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 9 z 10
- detaily: 9 z 10
- multifunkčnosť: 10 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 90 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Dizajn a vyhotovenie

Ide o klasickú koncepciu švajčiarskeho armádneho noža – model Ranger s katalógovým číslom 1.3763.71. Posledné dvojčíslie kódu určuje vyhotovenie strienky, v tomto prípade je to plast tradičnej červenej farby so švajčiarskym krížom v erbe, doplnený o nápis Camping. V katalógu teda nájdete dva identické nože – jeden s nápisom a druhý bez. Kríž aj nápis sú zhotovené z kovu a zaliate do plastu. Nehrozí teda, že by sa používaním zošúchali. Dĺžka noža v uzatvorenom stave je 91 mm, šírka 23 mm a výška 27 mm. Výrobca udáva hmotnosť 128 g.

Čepele a ich použitie

Na oficiálnej stránke Victorinox sa nachádza aplikácia Tool Finder. V aplikácii som si vybral práve také čepele, o ktorých som si myslel, že by sa mi mohli hodiť. Tool Finder potom vypísal katalógové čísla modelov, ktoré dané čepele obsahujú. Po chvíľke klikania som mal niekoľko kandidátov, z ktorých som si nakoniec vybral práve Ranger. Niektoré čepele používam často, iné menej. V nasledujúcich riadkoch popisujem, na čo ich používam.

1. Veľký nôž

Klasika – paštéty, paprika, slaninka, paličky na opekanie. Okrem toho mi nahrádza aj vidličku a pri hustejších pokrmoch niekedy aj lyžičku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

2. Otvárač na konzervy

Dobre sa ním otvárajú aj malé obdĺžnikové konzervy od sardiniek, ku ktorým sa s veľkým otváračom len ťažko dostanete. Taktiež dobre lúpe šupku z pomaranča. Na vrchnom konci je plochý skrutkovač šírky 4 mm. Tento skrutkovač nedrží v pravouhlej polohe.

3. Výstružník

Výstružník, dierovník, priebojník, nebožiec – rôzny názov pre hrot, ktorý má z jednej bočnej strany ostrú zaoblenú hranu. Požívam ho najmä na vŕtanie otvorov do dreva. Napríklad dierka na drevenej lyžičke alebo píšťalke. V strede čepele je otvor, ktorý slúži ako oko ihly na zošívanie kože.

4. Mnohoúčelový hák

Na vyťahovanie stanových kolíkov alebo ťahanie uška pri otváraní plechoviek. Dobre sa mi ním vyťahuje zaseknutá reťaz na bicykli.

5. Malý skrutkovač

Skrutkovač má šírku 2 mm. Jeho tvar umožňuje odskrutkovať aj niektoré štvorhranné skrutky. Výborne sa ním vylupuje SIM karta z telefónu.

6. Dláto

Týmto malým dlátom najčastejšie dlabem hranu okienka na píšťalke.

7. Vývrtka

Tak tento nástroj som ešte nikdy nepoužil. Špicom vývrtky si rozuzlovávam zamrznuté šnúrky na topánkach. Niektoré modely majú vo vývrtke malý skrutkovač. Dá sa dokúpiť ako príslušenstvo.

8. Malý nôž

Snažím sa, aby zostal ostrý a čistý. Tak ako skalpel alebo žiletka. Má tenký ostrý špicatý hrot.

9. Pilník

Okrem pilníkovania nechtov dobre poslúži na obrúsenie ostrých hrán turistickej výbavy, ktorá sa pri dlhých pochodoch obtiera o pokožku. Núdzovo by sa dal použiť aj na nabrúsenie iného noža.

Z boku pilníku sú zúbky na pílenie kovov. Kovy som ňou síce ešte nerezal, ale podľa videí na internete to možné je. V krajnej núdzi by som ju použil napríklad na poškodenú kovovú pracku na popruhoch ruksaku. Inak ho bežne používam na rezanie plastov alebo dreva, keď chcem, aby rez zostal pekne hladký.

Na konci pilníku je tupý špic. Aj podľa výrobcu je určený práve na odstránenie nečistôt spod nechtov. To príde vhod, keď si chcem kúpiť lístok na autobus po týždennej stanovačke.

10. Pílka

Mohlo by sa zdať, že taká malá pílka je na nožíku len na okrasu. Dĺžka funkčnej časti (teda od prvého po posledný zub) je približne 70 mm. Pekne však porcuje aj drevo hrúbky 40 mm. Pri rezaní paličiek na opekanie použijem radšej pílku a šetrím tak čepeľ noža. Nožom iba zastrúham koniec.

11. Nožnice

Nožnice vracia do otvorenej polohy pružina. Ani po častom používaní sa neviklajú do strany, ani nijako nezadŕhajú. Manikúra v pohode, pedikúra už trochu ťažšie. Okrem bežného strihania papieru alebo tenkej kože nimi tvarujem pierka na šípoch. Hodia sa aj na vystrihnutie záplaty na stan alebo samonafukovačku.

12. Otvárač na fľaše

Sklené zazátkované fľaše sa dnes vyskytnú už len sporadicky a v outdoore takmer vôbec. Na vrchnom konci otvárača sa nachádza plochý skrutkovač šírky 7 mm. Dobre sa ním vylupujú batérie z GPS. Skrutkovač sa dá okrem úplného otvorenia nastaviť aj kolmo na os rúčky. V tejto polohe pravého uhla drží silou pružiny. Na spodnom konci otvárača je vrub tvaru písmena U na odizolovávanie káblov.

13. Nerezový špendlík

Špendlík s kovovou hlavičkou dĺžky 25 mm. Je ukrytý v priestore pod vývrtkou. Na jeho vybratie je potrebné najprv odklopiť vývrtku. Špendlík pomôže pri vyťahovaní hlbokej triesky.

14. Špáradlo

Špáradlo je z pružného plastu. Vyťahujem ho vždy po konzumácii lesných plodov. Na svojom mieste drží dobre. Nemám pocit, že by mohlo samovoľne vypadnúť.

15. Pinzeta

Neoceniteľný pomocník pri vyťahovaní žihadla, triesok či sklených vlákien.

16. Nerezový krúžok

Krúžok na zavesenie za kľúče. Výrobca ho zarátava medzi celkový počet funkcií. Ja mám na ňom asi meter zrolovanej padákovej šnúry. Za túto šnúru vyťahujem nôž z puzdra. Niekedy sa mi stane, že čepeľ výstružníka narazí do krúžku. Časom by sa mohlo stať, že sa ostrie výstružníka vyštrbí.

Záver

Podobné produkty vyrába spoločnosť Wenger aj Victorinox. Podľa mňa má Victorinox širšiu ponuku výberu, čo sa týka dĺžky rúčky a kombinácii čepelí. Model Ranger mi svojou dĺžkou šikovne padne do ruky. Tento kúsok je o niečo hrubší a ťažší ako iné vreckové nožíky. Každodenne chodím do práce na bicykli s ruksakom na chrbte, a tak si pár gramov navyše ani nevšimnem.

Niektoré modely sa dajú zohnať aj v rôznych farbách plastovej strienky. Chcel som napríklad modrú transparentnú, avšak práve pre Ranger sa nevyrába. S aplikáciou Tool Finder si môže každý vybrať čepele podľa potreby.

Nôž používam denne. Podľa stavu, v akom sa nachádza dnes, usudzujem, že mi vydrží určite ešte mnoho rokov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie