Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bežky Panoramaloipe – spojenie s Johanesloipe

Lyžiarske bežecké trate nalinkované v pohorí Wechsel, v nadmorských výškach od 1000 do 1500 metrov nad morom sú zárukou, že aj v dobe globálneho otepľovania sa v zime môžete tešiť na kvalitnú bežeckú stopu, na panorámy východných Álp a na ďaleké výhľady do Panónskej roviny. To všetko len 140 kilometrov od Bratislavy.

Je to už päť rokov, čo sme v Turistickom klube Štart Bratislava objavili a obľúbili si tento bežkársky raj. A zisťujeme, že nie sme sami. V pohorí Wechsel každú zimu pribúdajú noví bežkári z Rakúska, Slovenska a Maďarska. Niet sa čo čudovať. Turistický zážitok zo zdolávania sediel, hrebeňov a zvážnic v atraktívnom horskom teréne umocňuje kvalita udržiavaných bežeckých stôp, na ktorých si prídu na svoje klasici aj korčuliari. Tento článok je pokračovaním našich dvoch príspevkov z decembra 2007 a prináša najnovšie informácie o tratiach Wechsel – Semmering Panoramaloipe. Samostatne sa venujeme prepojeniu do strediska Semmering cez trať Johanesloipe. Za päť rokov našich návštev v pohorí Wechsel sme nafotili a ponúkame aj výhľady do okolitých pohorí východných Álp.

S rastúcim počtom bežkárov rastie aj kvalita služieb na chatách pri tratiach a vidieť evidentnú snahu o ďalšie rozšírenie a skvalitnenie tratí, ktorých je viac ako 100 kilometrov. Lyžiarske trate spájajú päť horských stredísk: St. Coronu, Stayersberger Schwaig, Mariensee, Dissauer a Semmering. Prvé štyri sú malé miestne lyžiarske strediská, to posledné – Semmering, je väčšie ako všetky štyri ostatné dohromady a samozrejme v lyžiarskom svete aj známejšie. Všetkých päť stredísk slúži aj ako prístupové miesta na bežecké trate. Ďalšími prístupovými miestami sú sedlo Feistritzsattel a nová chata Kummerbauerstadl. Vo svojich článkoch o Panoramaloipe z decembra 2007 sme popísali trate a prístup k nim. V tomto článku chceme venovať pozornosť zmenám na chatách, rozšíreniu tratí a prepojeniu na ďalšiu bežeckú trať do lyžiarskeho strediska Semmering – Johanesloipe.

Pribúda bežkárov, tratí aj chát

Keď sme v roku 2006 navštívili trate Panoramaloipe prvýkrát, chata Marienseer Schwaig bola otvorená len cez víkend, chata Kumerbauerstadl sa len stavala, podobne chata Kampsteiner Schwaig a celý týždeň bola vtedy otvorená len chata Stayersberger Schwaig. Dnes sú už všetky chaty dostavané, sú v prevádzke celý týždeň a šesť dní v týždni – okrem pondelka, je v prevádzke aj chata Marienseer Schwaig, ku ktorej pribudla nová prístavba. Rozšírila sa aj chata Stayersberger Schwaig a malá chatka s bufetom pribudla aj v sedle Feistritzsattel.
Bežkári sú na chatách vítaní. Pri ukončení sezóny 2008/2009 (29. marca) sa nám chatárka na chate Marienseer Schwaig zdôverila, že namiesto sexu celú noc piekla buchty. Buchty a iné dobroty rozvoniavali vtedy vo vnútri chaty a okolo chaty boli v snehových kopách napichané fľašky značkových vín. Bežkárov však bolo málo, lebo od rána pršalo a tak sme sedeli na chate len s niekoľkými fanatikmi, ktorí si tak ako aj my nenechali ujsť príležitosť zmoknúť na záver sezóny. Pili sme varené víno, jedli buchty a márne čakali na koniec dažďa.

Prepojenie na Semmering

Semmering so svojimi dvoma areálmi Hirschenkogelom a Stuhleckom a davmi ľudí, ktoré ho navštevujú, je aj potenciálnym zdrojom bežkárov pre trate Panoramaloipe v pohorí Wechsel. Treba sa na ne však nejako dostať. Oficiálnym nástupným bodom na trate Panoramaloipe zo Semmeringu je Semmering Greis nachádzajúci sa vo východnej časti tohto rozsiahleho lyžiarskeho strediska v nadmorskej výške 904 metrov pod horou Sonnwendstein.
Toto spojenie má však časté problémy so snehom. Ale keď sú snehové podmienky aj v tejto časti dobré, nájdete už aj tu upravenú stopu, čo ešte pred troma rokmi nebývalo pravidlom. O trate k nástupnému bodu Semmering Greis sa vzorne stará ratrak z novopostavenej chaty Kummerbauerstadl a jej majitelia majú o bežkárov zo Semmeringu záujem. Nebýva ich tu však veľa, lebo Semmering Greis je predsa len trochu od ruky a najväčší nápor lyžiarov je pod Hirschenkogelom a Stuhleckom. Aj odtiaľto sa však na trate Panoramaloipe dá prísť. Stačí, keď zaparkujete na veľkých parkoviskách pod vlekmi na jednom alebo druhom kopci, rodinku necháte zjazdovať a na Panoramaloipe sa vyberiete po trase s názvom Johanesloipe. Pravda, ak bude v týchto výškach aj sneh. To vám odporúčame si zistiť už dopredu na internete.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Johanesloipe

Upravovaná bežecká stopa začína v areáli Hirschenkogel (asi 850 m n .m.) a po cca štyroch kilometroch sa k nej pripája spravidla udržiavaná dvojstopa od Steinhausu. Keď sú dobré snehové podmienky, býva natiahnutá aj stopa Spitall am Semmering - Steinhaus. Keď nie sú dobré snehové podmienky, dá sa vyraziť zo Steinhausu. Cesta Spittal - Steinhaus oplýva zaujímavosťami u nás zriedkavými: ide sa okolo prírodného curlingového štadióna, kde možno v nedeľu popoludní vídať miestnych gazdov s pohárikom v ruke a s cigaretkou alebo fajkou, ako si dopriavajú bezpečný šport. Ide sa aj okolo areálu na tréning jazdy autom v zimných podmienkach - ľadový okruh je určený asi na zvládanie zákrut šmykom.

Trasa Johanesloipe potom stúpa dolinou Durrgraben a končí v sedle medzi vrcholmi Erzkogel a Alpkogel v nadmorskej výške 1 352 metrov (treba teda prekonať výškový rozdiel asi 500 metrov, ale môžete sa tešiť na cestu späť). Na vrchole stúpania sa bežkári strácajú v dave skialpinistov. Zo sedla ide neznačená, ale hojne - najmä skialpinistami - využívaná cesta k areálu jednej z vetiev Panoramaloipe (okruh pri chate Kummerbauerstadl).
Podstatné je, že táto trasa spája areál Stuhlecku (za dobrých snehových podmienok) alebo údolnej stanice Hirschenkogelu s trasami Panoramaloipe, a tým umožňuje zdieľať jednej posádke auta aj rôzne formy lyžovania (zjazd/bežky).

Nové úseky na tratiach Panoramaloipe

Novo je preznačený bežecký okruh neďaleko chaty Kummerbauerstadl (1 070 m n.m.) popod vrchol Alpkogel takmer do nadmorskej výšky 1 300 metrov, aj s appendixom – odbočkou na vyhliadkový bod nad dolinou Schlaggraben (1 118 m n.m.), spolu má 7,8 kilometra, prevýšenie asi 250 metrov.

Pravidelne býva udržiavané aj bežecký okruh zo sedla Feistritzsattel (1 298 m n.m.) na Dreilendereck (1 560 m n.m.) a späť po hrebeni Rabenkropf, z ktorého sú nádherné výhľady na Stuhleck, Raxalpe a ďalšie pohoria za nimi smerom na západ. Pred troma rokmi bola obvykle udržiavaná zo sedla Feistritzsattel na Dreilendereck len jedna trasa - priame kratšie stúpanie zo sedla na vrchol. Okruh má spolu 9,4 kilometra, prevýšenie cca 300 metrov.

Úsek Feistritzerschweig (1 438 m n.m.) – Kampsteinerschwaig (1 400 m n.m.) sa pred troma rokmi dal ísť len jednou cestou po hrebeni cez Frauenalpe (1 458 m n.m.), teraz býva vyratrakovaná aj zvážnica popod hrebeň a vrchol Frauenalpe. Táto trasa je viac bežecká, schovaná v lese a menej náročná ako trasa po hrebeni cez vrchol.

Autori: Jozef Oravec, Vladimír Ješko

Súvisiace články

Wechsel – Semmering – Panoramaloipe I.
Wechsel – Semmering – Panoramaloipe II.

Fotogaléria k článku

Najnovšie