Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Horalfest 2010 za nami

Tohtoročný 6. ročník festivalu amatérskej tvorby o horách Horalfest, ktorý sa konal v piatok a v sobotu 19. - 20. novembra v Tatranskej Lomnici, máme úspešne za sebou. Ako tento ročník prebiehal a čo nové priniesol, si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

Po slávnostnom otvorení festivalu a krste novej knihy tatranského spisovateľa Antona Mareca sa večer niesol v znamení rozprávania obľúbeného horolezca, spisovateľa a karikaturistu Ivana Baja. Potom nasledovalo premietanie súťažných filmov.

Workshopy

V sobotu doobeda sa konali jednotlivé workshopy zamerané na literatúru, blog, fotografiu a film. Škoda, že niektoré boli v rovnakom čase a tak sme sa napríklad na fotografii nemohli zúčastniť, pretože sme mali na starosti blogový workshop. Naopak tohtoročným pozitívom bolo, že všetky worhshopy sa konali na jednom mieste, v kine Tatra. Aj pravdepodobne vďaka tomu bola tohtoročná účasť na Blogseanse vyššia než minulý rok. Prečítali a prebrali sme si jednotlivé súťažné práce a taktiež rady, ako písať rôzne druhy článkov na blog, čím ich oživiť a čomu sa vyhnúť. Workshop zakončila diskusia o rozvoji a budúcnosti blogu a stierajúcich sa hraniciach medzu blogom a žurnalistikou.

Ocenenia Horalfestu

Po voľnom programe, ktorí si účastníci mohli spestriť vychádzkou na Rainerovu chatu alebo sledovaním filmov (my sme dali prednosť vlastnej fotovychádzke za rozpadajúcimi sa tatranskými pamiatkami) prišlo na rad slávnostné vyhlasovanie cien. S potešením môžeme skonštatovať, že prispievatelia Hikingu sa výborne uplatnili v kategórii blogu aj fotografie.

V kategórii Blog sa najlepšie umiestnil náš autor Michal Diviak a jeho Lyžovačka s deťmi. Aj druhé miesto patrilo autorovi Hikingu Vladovi Ješkovi a jeho rozprávaniu Hory sú ako ľudia. Tretie miesto sme ako garanti tejto kategórie, žiaľ, nemohli udeliť vzhľadom na nedostatok kvalitných prác v súťaži.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kategóriu fotografia vyhrala Andrea Grunská, z našej galérie známa ako Adina, s prácou Zima v lese. Na druhom mieste sa umiestnil Peter Hőnsch a jeho Ticho. Tretie miesto patrí Zdenovi Vasilišinovi, taktiež prispievateľovi do našej galérie, s prácou Keď sa hmly rozplynú. Čestné uznanie získali Ivona Cimermanová za fotografie Hmlou a Rapsódia v zelenom a Artur Pyć za fotografie Tatry (prva, druha). Cena diváka patrí taktiež Anderi Grunskej.

Ako najlepší film bolo ocenené dielo Rasťa Hatiara - Stratení nomádi. Na druhom mieste sa umiestnil Ondrej Smrž s filmom Alpská trilogie: Císařovy Nové Šaty. Tretie miesto nebolo udelené. Čestné uznanie získali Jitka Pálová za film Freeride Nendaz a Pavol Kráľ za Umenie prežiť. Cenu diváka si odniesol Jaroslav Matoušek za film Jastrabka.

Kategória Literatúra sa tento rok rozdelila na dve časti, poéziu a prózu. Okrem samostatných cien bola udelená aj hlavná cena, ktorú získal Ľudovít Farkaš s cyklom básní Hory a ja. V poézii získal prvú cenu Miroslav Kapusta s básňami Tatra - haiku, Tak blízko do neba, Svätí krošňu nenosia. Druhé miesto patrí Ladislavovi Fabiánovi za Cyklus básní 2010. Na treťom mieste sa umiestnila Mirizma Kirkov s básňami Tatranským chodníkom, Prebúdzanie, Odznova, Zazdalo sa mi.

V próze patrí prvé miesto Radovanovi Potočárovi za práce Tatranskí obri a O troch nitkách a takom smiešnom uzlíku. Na druhom mieste sa umiestnil Dezider Schuller a práce Majú topánky ducha? a 205 na 110. Tretie miesto patrí Marte Dvořákovej za príspevky Dotkni se hory I., Dotkni se hory II. a Setkání v údolí dřevěných medvědů. Čestné uznanie získala Bronislava Živčáková za prácu Víchrica v Tatrách.

Cenu primátora mesta Vysoké Tatry získal Jaroslav Matoušek a jeho film Jastrabka. Cenu chatára Rainerovej chaty za spracovanie témy Nosič získal Miroslav Kapusta s básňou Tatra - haiku.

Záverečnou zábavou a tombolou sa skončil ďalší ročník tohto čiastočne unikátneho festivalu amatérskej tvorby. Unikátneho preto, lebo na rozdiel od iných festivalov dáva priestor na prezentovanie nielen fotografií a filmov, ale aj poézie, prózy a blogu. Za redakciu želáme veľa entuziazmu organizátorom, garantom aj autorom a hádam sa budúci november v Tatranskej Lomnici opäť stretneme.

Fotografie: Martina Petránová

Fotogaléria k článku

Najnovšie