Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Termosky Esbit

Značku Esbit čitatelia tohto webu poznajú najmä ako výrobcu outdoor riadu, či varičov na báze tuhého alebo kvapalného liehu. Okrem toho Esbit robí aj nerezové vákuové termosky. K dispozícii sú klasické na nápoje, ako aj nižšie s väčším priemerom dna na uchovanie teplého jedla.

Výrobca
Esbit
Model
Vacuum Flask, Food Jug
Typ
vákuová termoska
Materiály
nerezová oceľ

Termosky na nápoje – Vacuum Flask

Ide o termosky klasickej dvojvrstvovej vákuovej konštrukcie vyrobené z nerezovej ocele. Vonkajšia vrstva je potiahnutá čiernym zdrsňujúcim povrchom, aby sa termoska pri manipulácii nešmýkala. Príde vhod najmä v zime v rukaviciach. Ako sa na značkovú termosku vyššej cenovej kategórie patrí, v balení nájdeme dva uzávery. Jeden má zložitejší mechanizmus, ktorý zjednodušuje nalievanie - stačí stlačiť tlačidlo a nalievať. Nevýhodou okrem zložitejšieho mechanizmu, ktorý sa môže v tej najnevhodnejšej chvíli pokaziť, sú aj horšie termoizolačné vlastnosti. Preto je v balení aj druhý uzáver, klasická šróbovacia zátka so zárezmi, vďaka ktorým nie je nutné úplne odšróbovanie, postačí tak do polovice a potom nalievať v smere šípky na vrchnej strane. Popravde, som fanúšikom skôr druhého typu, ktorý sa nemá šancu pokaziť, pokiaľ človek nedopatrením nestrhá závit. Vďaka zárezom a šípkam je manipulácia v bezproblémová. Vítam však dva uzávery, druhý možno vziať napr. na dlhší trek ako zálohu, pre prípad náhodnej straty.

Čím sa termosky ESBIT odlišujú od konkurencie, je prítomnosť druhého hrnčeka z tenkého plastu vo vnútri uzáverového viečka. K dispozícii sú takto pre každú termosku dva hrnčeky. Ocení to dvojica, ktorá sa večne doťahuje o to, kto pije prvý, či kto vypil viac. Kto nosí termosku iba pre seba, hrnček môže nechať doma.

Vnútorná povrchová úprava je na pohľad matná a výrobca uvádza, že obsahuje striebro, ktoré by malo vylepšovať termoizolačné vlastnosti, pôsobiť antibakteriálne a tiež zabraňovať usadzovaniu kalov. Keďže termosky sme mali v redakcii k dispozícii iba na krátku recenziu, bližšie sa k týmto tvrdeniam vyjadriť neviem. Podľa pribalených údajov by v 0,75 litrovej verzii po naplnení vriacou vodou mala byť po 6 hodinách teplota vody 80 stupňov, po 12 hodinách 65 stupňov a po 24 hodinách 50 stupňov Celzia.

Termosky sa vyrábajú v troch verziách: 500 ml, 750 ml a 1000 ml.
Váha je jednotlivých verzií je 359 g, 465 g a 537 g.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Infoceny: 18,5 eur, 22 eur, 24 eur.

Termosky na jedlo – Food Jug

Okrem bežných termosiek má ESBIT v ponuke aj termosky na jedlo. Sú nižšie a z dôvodu lepšieho prístupu k jedlu majú väčší priemer otvoru, z čoho plynie aj celkový vzhľad, ktorý je tak trochu "podsaditý". Vonkajšou aj vnútornou úpravou nerezového povrchu sú identické ako verzia na nápoje. Odlišný je široký uzáver, ktorý nie je prispôsobený na nalievanie a vo vrchnej časti má oranžové tlačidlo. Po jeho stlačení sa vyrovná vnútorný a vokajší tlak, vďaka čomu po otvorení nehrozí, že by na používateľa vyšplechlo jedlo.

Celkový tvar a najmä veľký vstupný otvor si vyžiadali svoju daň v podobe znížených termoizolačných vlastností. Podľa údajov výrobcu by v 0,75 litrovej verzii mala teplota vody po 6 hodinách dosahovať 70 stupňov, po 12 hodinách 60 stupňov a po 24 hodinách 40 stupňov Celzia. Navyše pri jedle vzhľadom na jeho nehomogenitu (ak nejde o polievku) bude teplota s najväčšou pravdepodobnosťou klesať rýchlejšie a taktiež teplota jedla pri jeho vkladaní do termosky je nižšia. Detailné merania si môžete pozrieť v teste Sveta Outdooru »tu.

Použitie v teréne je otázkou vkusu. Pre niekoho to môže byť super vychytávka, iný sa vysmeje. Pre jednodňové výjazdy z domu, kde máme navarené, môže ísť o zvýšenie kvality stravovania počas túry – teplý plnohodnotný obed na kopci, mňam. Počas viacdenných pochodov však môže ísť o nechcenú hmotnosť navyše. Jedno použitie mi však napadá – sáčková polievka, ktorú treba variť. Ráno nasypem (napr. francúzsku) do termosky, zalejem vriacou vodou, zamiešam, uzavriem a vložím do batoha. Počas túry sa to pekne vymieša a termoska zabezpečí dostatočnú teplotu, aby nebolo treba 10 minút variť, ako uvádza návod. Na obed si kdekoľvek vybalím čerstvú polievku, pridám trochu chleba a ostatní, ak niet času na varenie, len ťažko závidia.

Termosky na jedlo sa vyrábajú v troch verziách: 500 ml, 750 ml a 1000 ml.
Váha je jednotlivých verzií je 427 g, 470 g a 562 g.

Infoceny: 22 eur, 25,5 eur, 29 eur.

Fotogaléria k článku

Najnovšie