Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Klättermusen Gjöll

Minulý rok začiatkom leta sme si v redakcii zapožičali na testovanie ľahkú kompaktnú bundu od švédskeho špecialistu na outdoor vybavenie – Klättermusen. Gjöll však nie je bežnou ultrazbalitelnou bundou. Nepremokavosť je len na úrovni cca 1 m vodného stĺpca a ani priedušnosť nie je na tom nijako závratne dobre. Načo teda Gjöll slúži? Podľa výrobcu najmä na prežitie.

Výrobca
Klättermusen
Model
Gjöll
Typ
núdzová bunda
Materiály
polyamid
Vodný stĺpec
1000 mm
Priedušnosť
RET = 5-6 Pa m2 / W, MFR = 9
Hmotnosť
316 g
Farebné kombinácie
čierna, žltá
Páči sa mi
strih, funkčné detaily, farba, kvalitný kompas Silva, kvalitné vyhotovenie
Nepáči sa mi
priedušnosť
Infocena
80 €
Obchody
outlet.norska-moda.cz

Gjöll je v nórskej mytológii rieka, ktorá oddeľuje svet živých od sveta mŕtvych. Podobne vidí použitie svojho produktu aj Klättermusen – účelom bundy je ochrániť svojho majiteľa pred nepriazňou počasia v tých najhorších chvíľach, keď ostatné možnosti zlyhali. Tomuto vznešenému účelu je prispôsobený aj funkčný dizajn – vychytávkou sú napr. návleky na ruky, minikompas Silva, píšťalka, kryt tváre a prepracovaná kapucňa. Farby sú k dispozícii dve – žiarivá žltá, vďaka ktorej vás v teréne ľahšie nájdu záchranári – a čierna pre tých, ktorým kanárikovská farba prekáža.

Materiál

Materiálovo nejde o žiadnu membránu. Vlastne o nepremokavosť Klättermusenu vôbec nešlo. Podľa údajov má totiž polyamidová tkanina so záterom odolnosť voči vode iba na úrovni 1000 mm vodného stĺpca. Pokiaľ vezmeme do úvahy, že nejde o nepremokavú bundu, priedušnosť je pomerne nízka – MFR 9 alebo 5-6 Pa.m2/W – to je približne podobné ako kvalitná 3-vrstvová membrána. Použitý materiál má však jednu pomerne dôležitú vlastnosť – dobre odráža teplo späť k majiteľovi a chráni proti vetru. Vďaka elastickému prevedeniu Gjöll oblečiete buď pod nepremokavú bundu, ak prší, alebo ak neprší, pokojne aj na ňu.

Strih a výbava

Strih bundy veľmi dobre padne – je však pomerne netradičný, presne v línii švédskej značky, ktorá bežne vyzerajúci produkt vo svojej ponuke vari ani nemá. Hlavný zips ide krížom, nie priamo zvisle. V trojvrstvom systéme Klättermusenu má každá vrstva svoj vlastný smer zipsu – cieľom je, aby sa pri krku zips neprekrýval s ďalším, lebo je to nepohodlné. Zadný diel bundy je predĺžený, v mojom prípade siahal až pod zadok. Bunda preto chrbát dobre chráni, aj keď sedíte.

Ako už bolo spomenuté, bunda má aj ochranu na ruky – nazval by som to návleky, keďže pomenovanie rukavice by bolo prehnané. Cieľom je ochrániť pred únikom tepla aj ruky. Návleky možno zbaliť do malých vreciek na hornej strane konca rukávov. Na jednom z vreciek je pripevnený malý kompas Silva – jeho vyhotovenie vyzerá odolne, nejde o kompas tržnicového typu na kľúčenku. Na rotačnej ploche sú vyznačené svetové strany a v strede medzi každou je ryska, t. j. ciachovanie je po 90 stupňoch. Presné námery nečakajte, no na držanie orientácie bohato postačí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Bunda má jediné vrecko, ktoré je umiestnené pri hlavnom zipse v náprsnej časti. Vo vnútri vrecka nájdeme aj píšťalku s celkom slušným zvukovým prejavom. Píšťalku z hrudného popruhu niektorých batohov hravo "prepískne". Špecificky je riešené aj sťahovanie – namiesto klasickej elastickej gumičky nájdeme tenkú, len mierne elastickú šnúru vzhľadom pripomínajúcu REP šnúru, pričom jej polohu zaisťuje podivná pracka (viď obr. č.6). Riešenie je netradičné, no plne funkčné a manipulácia jednoduchá. Kapucňa je odopínateľná, zbaliteľná do goliera a vybavená náznakom šiltu. Na hlavu padne dobre a prispôsobenie je možné pomocou troch zdrhovadiel – dve v prednej časti po bokoch a jedno vzadu na zátylku.

Celá bunda je zbaliteľná do malého polyesterového vrecka valcovitého tvaru s priemerom približne 11 cm a výškou 17 cm. Vrecko je však naďalej stlačiteľné, takže v batohu pri vhodnom umiestnení zaberie menej miesta.

Skúsenosti z používania

Vzhľadom na príjemnú hmotnosť aj zbaliteľnosť som bundu Gjöll nosil so sebou pomerne často. Na šliapanie sa príliš neosvedčila, cítil som sa v nej "ako v igelite" – obdobne ako vo väčšine nepremokavých búnd, ktoré som doposiaľ nosil. Keďže však táto nie je nepremokavá, počas túry som ju málokedy využil. Vhod prišla najmä pri kempovaní, či pred zaľahnutím do spacáku pri bivakovaní – najmä keď fúkalo, zlepšovala tepelný komfort. Obliekal som ju najčastejšie na softshellku. Kryt na tvár som nepoužíval, keďže vyzerá bizardne a obliekanie je zložitejšie, lebo kryt je napevno spojený s kapucňou. Pre ďalšie zvýšenie tepelnej ochrany však poslúži.

Hlavné určenie bundy Gjöll som našťastie skúšať nemusel, takže neviem posúdiť, akú podporu svojmu majiteľovi poskytne v prípade núdze a potreby poslednej záchrany.

Záver

Klättermusen Gjöll je špecifický produkt, ktorý nevyniká univerzalitou. Bunda nie je nepremokavá ani extrémne priedušná. Zvýši však tepelný komfort pri menej intenzívnom pohybe, prípadne pri kempovaní alebo inom, skôr statickom pobyte v prírode, najmä vo veternom počasí. Dobre poslúži aj ako prioblečenie do spacáku, keď jeho tepelný limit používateľ nesprávne odhadne.

Fotogaléria k článku

Najnovšie