Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Búda pod Smrekovicou v doline Svinky

V rubrike chát chýba nejaké provizórne útočisko pre návštevníka krásneho pohoria medzi Spišom a Šarišom – Branisko. Pri potulkách po tomto pohorí nie je veľa možností na prenocovanie. Najmä pre nás, ktorí sme si zvykli prespávať zadarmo, v nepohodlí, ale zato s hviezdami nad hlavou, kdesi v starých zaprášených búdach uprostred lesov. Samozrejme, kto na to má, môže si zaplatiť ubytovanie v Lipovciach, ale v tomto článku je opísaný objekt starej, neudržiavanej budovy v doline horného toku riečky Svinka.

Poloha
Branisko: pri modrej značke z priesmyku Branisko k sedlu Smrekovica, v doline riečky Svinka
Nadmorská výška
850 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.04011 ° SŠ
dĺžka: 20.85851 ° VD
» Mapa
Nocľah
5 ľudí s vlastnou podložkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
prameň Veľkej Svinky 350 m povyše v doline tesne nad zvážnicou (modrá)

Objekt je v havarjinom stave, neodporúčame nocľah. Viac info vo fóre.

Objekt

Netuším, akému účelu budova pôvodne slúžila, no v súčastnosti je v schátranom stave. Bez dverí a s neporiadkom vo vnútri. Steny sú popraskané, drevená teraska pred budovou je taktiež rozpadnutá a priamo z nej vyrastá mladý strom, ale strecha vyzerá v dobrom stave a tak by mala pred dažďom spoľahlivo ochrániť aj viacero ľudí. V okne chýba výplň, takže pri prudkom lejaku s vetrom od východu naprší aj dovnútra, no vynaliezaví môžu okno jednoducho zakryť pršiplášťom.

Na prenocovanie je nutné mať podložku, pretože na zemi je špina. Prípadne aj igelit, aby ste si samonafukovacie a iné podložky nezašpinili. Niekomu bude stačiť, ak si donesie pár konárov z neďalekého lesa. Taktiež popraskané steny objektu nevyzerajú najbezpečnejšie, ale snáď práve tú chvíľku, čo sa tam zdržíte, budova ešte vydrží.

V objekte prenocuje v pohode aj 5 ľudí, ak je to nutné, určite aj viac. Neďaleko sa nachádza aj senník a množstvo stôp od lesnej zveri, teda priamo z budovy sa dá pozorovať aj zver, ak budete mať to šťastie. Možnosť na zakúrenie budova neposkytuje, vlastne, jej interiér, okrem strechy nad hlavou, neponúka nič viac.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Prameň Veľkej Svinky sa nachádza povyše v doline cca 350 m tesne nad zvážnicou (modrá značka), hoci hneď asi 5 metrov od budovy tečie horný tok riečky Svinky. V okolí sú ďalšie neupravené pramene, stačí sa vydať po niektorom z prítokov Svinky. A tí odvážnejší, ktorí sa neboja, že budú mať v črevách prehánky, sa napijú aj z potoka.

Fotogaléria k článku

Najnovšie